Kunnen Steroïden Haaruitval Veroorzaken?

kale bodybuilder

Je hebt waarschijnlijk gehoord dat steroïden een aantal onaangename effecten kunnen veroorzaken als je ze niet op de juiste manier gebruikt. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste procedures volgt en de steroïden gebruikt volgens de instructies van je arts.

Een van de belangrijkste redenen waarom steroïden bekend staan om zoveel problemen is omdat ze heel gemakkelijk te verkrijgen zijn zonder het juiste recept. Je kunt goedkope steroïden online kopen, maar de kwaliteit is niet altijd de beste. De meegeleverde instructies zijn meestal niet geschreven door een medisch professional en bovendien zijn veel ingrediënten die worden gebruikt in online gekochte steroïden niet goed voor het lichaam.

Een van de meest gemelde bijwerkingen van steroïden is voortijdige haaruitval. Dit kan gebeuren door verkeerd gebruik van steroïden of als er slechte ingrediënten worden gebruikt. Steroïden kunnen gemakkelijk de balans van testosteron en andere hormonen in je lichaam verstoren.

Hormonale onbalans kan een hele reeks onaangename bijwerkingen veroorzaken. Deze symptomen zijn allemaal het gevolg van een discrepantie in de natuurlijke orde van je lichaam die kan worden veroorzaakt door ongezond gebruik van steroïden.

Laten we eens kijken waarom steroïden haaruitval kunnen veroorzaken.

Corticosteroïden staan algemeen bekend als steroïden en komen van nature voor in ons lichaam in de vorm van hormonen zoals testosteron. Door de mens gemaakte steroïden – het type dat sportliefhebbers gebruiken om hun prestaties te verbeteren – bootsen de activiteit van onze eigen endogene (zelfgeproduceerde) steroïden na.

Deze steroïden staan meestal bekend als anabole steroïden en worden gebruikt om de productie van spiermassa in ons lichaam te stimuleren. Omdat je een stof in je lichaam introduceert die je eigen hormonen nabootst, kan je hele hormoonsysteem uit balans raken. Dit kan resulteren in enkele behoorlijk slechte bijwerkingen – een daarvan is inderdaad haaruitval.

Dus hoe kunnen steroïden haaruitval veroorzaken?

De reden dat steroïden haaruitval kunnen veroorzaken, is te wijten aan het mechanisme dat natuurlijke mannelijke kaalheid veroorzaakt. Deze aandoening wordt veroorzaakt wanneer het lichaam een overmaat aan dihydrotestosteron of DHT produceert. DHT hecht zich aan de haarzakjes op je hoofd en na lang genoeg te zijn blootgesteld, beginnen de haarzakjes te degraderen.

Je haarzakjes moeten in goede staat zijn om nieuw haar te produceren, en als ze degraderen, kun je geen nieuwe meer laten groeien. Ons haar valt eigenlijk vrij vaak uit, maar het lijkt er niet op dat we haar verliezen omdat het snel wordt vervangen door nieuw, gezond haar.

Na verloop van tijd zullen de follikels die zijn blootgesteld aan DHT degraderen en het haar dat ze produceren zal zwakker, dunner zijn en eerder sterven. Uiteindelijk zal de follikel gewoon stoppen met het produceren van nieuw haar, wat het moment is waarop kaalheid een probleem begint te worden.

Steroïden kunnen zowel mannelijke kaalheid versnellen als veroorzaken bij mensen die er genetisch niet voor gepredisponeerd zijn. Als je gepredisponeerd bent, heeft je lichaam al hogere niveaus van DHT dan het nodig heeft – het nemen van steroïden staat bekend om meer DHT te produceren, dus je zult veel sneller kaalheid ervaren.

Als je niet genetisch gepredisponeerd bent voor mannelijke kaalheid, kunnen steroïden je daadwerkelijk beïnvloeden om de aandoening te ontwikkelen door je lichaam te vullen met te veel DHT.

Het zijn niet alleen anabole steroïden

Veel steroïden worden voorgeschreven door artsen van mensen om een aantal symptomen te verbeteren. Helaas, als deze steroïden je DHT-niveaus beïnvloeden, zijn ze net zo waarschijnlijk om een versnelling van mannelijke kaalheid te veroorzaken.

Er zijn veel steroïden die de productie van DHT in je lichaam kunnen beïnvloeden, en niet allemaal zijn het anabole steroïden die worden gebruikt om spiermassa te verbeteren. Veelvoorkomende steroïden die vaak door artsen worden voorgeschreven en die haaruitval kunnen veroorzaken, zijn onder andere:

Dianabol en Trenbolone zijn niet uitsluitend gebaseerd op DHT en zijn dus minder waarschijnlijk om haaruitval te veroorzaken, maar ze kunnen het proces nog steeds versnellen bij mensen die vatbaar zijn voor mannelijke kaalheid.

Kan ik de haaruitval van het nemen van steroïden verminderen?

Helaas niet echt. De enige echte manier om haaruitval door steroïden te voorkomen, is door te stoppen met het innemen ervan. Gelukkig, als je net je haaruitval hebt opgemerkt en je gelooft dat het een gevolg is van het nemen van steroïden, is de haaruitval misschien niet permanent. Als je doorgaat met het nemen van steroïden, zal het uiteindelijk leiden tot permanente kaalheid, maar als je meteen stopt, kun je de aandoening waarschijnlijk omkeren, gegeven de tijd.

Er zijn enkele technieken die je kunt gebruiken in een poging om de haaruitval veroorzaakt door steroïden tegen te gaan, maar ze zijn niet altijd effectief. Als je steroïden lang genoeg hebt gebruikt om permanent kaalheid te veroorzaken, zullen deze niet helpen. Echter, als je erin geslaagd bent om kort na het opmerken van haaruitval te stoppen met het gebruik ervan, zijn deze technieken het overwegen waard.

  • laterale spleettechniek
  • stick-and-place techniek
  • folliculaire eenheidsextractie (FUE)
  • voorbereiding van de folliculaire eenheid

Conclusie

Steroïden zijn niet veilig om te gebruiken als je geen aanbeveling van een arts hebt. Zelfs sommige door artsen gesanctioneerde steroïden kunnen problemen veroorzaken bij mensen die genetisch vatbaar zijn voor het ontwikkelen van mannelijke kaalheid of andere aandoeningen die steroïden kunnen veroorzaken.

Het beste wat je kunt doen als je vermoedt dat je haaruitval ervaart als gevolg van je steroïdengebruik, is stoppen met het gebruik van steroïden. Sterker nog, er zijn een groot aantal bijwerkingen die steroïden kunnen veroorzaken, en je moet stoppen met het gebruik ervan als je denkt dat je een van deze bijwerkingen ervaart.

Bulk up met CrazyBulk

Neem je lichaam naar het volgende niveau met CrazyBulk hun assortiment supplementen om spiermassa te vergroten en snel te bulken. Legale steroïde alternatieven die je de energie en kracht geven om serieuze spiermassa op te bouwen!

Leave a Reply