Wat zijn androgenen en androgene steroïden?

androgene steroïden

Veel mannen en vrouwen willen graag enorm gespierd worden en zoeken daarvoor hun toevlucht tot androgenen, zoals androgene steroïden. Hoewel deze stoffen beter bekend staan als anabole steroïden en ze de spiergroei en het herstel kunnen bevorderen, zijn de bijwerkingen ervan behoorlijk gevaarlijk.

In dit artikel gaan we kijken wat androgeen precies is, waarvoor androgene steroïden worden gebruikt, welke bijwerkingen ze hebben en wat veiligere alternatieven zijn.

Wat zijn androgenen en androgene steroïden?

Androgenen zijn een soort hormonen die invloed hebben op de ontwikkeling van geslachtsorganen, stofwisseling en humeur, onder andere dingen. Het bekendste androgeen is testosteron.

Androgenen worden vaak geassocieerd met mannelijke kenmerken, zoals grotere spieren en een diepere stem. Maar zowel mannen als vrouwen produceren androgenen en hebben ze nodig voor een gezonde ontwikkeling. Mannen produceren meer androgenen dan vrouwen, waardoor ze meer mannelijke kenmerken krijgen.

Androgene steroïden zijn een kunstmatige versie van androgenen, zoals testosteron, die dezelfde functies activeren als het natuurlijke hormoon, met name spiergroei. Daarom gebruiken bodybuilders vaak anabole androgene steroïden.

Androgene vs. Anabole steroïden: is er een verschil?

Laat ons de verwarring tussen androgene en anabole steroïden ophelderen. Het zijn namelijk niet twee verschillende soorten steroïden, maar hetzelfde soort. Het verschil in de naam komt van de fysieke eigenschappen die ze bevorderen.

Androgene steroïden verwijzen naar fysieke kenmerken die gerelateerd zijn aan groei tijdens de puberteit, zoals een diepere stem, gezichtsbeharing en spierontwikkeling. Een steroïde met een hoge androgene werking kan bijwerkingen veroorzaken zoals hartproblemen en afhankelijkheid van testosteron. Voor vrouwen kan het ook de ontwikkeling van mannelijke kenmerken betekenen.

Anabole steroïden daarentegen verwijzen strikt naar de impact op de spiermassa, door groei in grootte en vorm te bevorderen. Het doel van de meeste steroïden gebruikers is het vinden van een steroïde die anabole voordelen biedt zonder de androgene bijwerkingen..

anabolen injecteren

Hoe mensen androgene steroïden gebruiken

Androgene en anabole steroïden zijn medicijnen die kunnen worden ingenomen als een capsule of tablet, huidimplantaat, crème, gel of injectie. De meest voorkomende manieren om ze in te nemen zijn als een tablet of injectie.

Het wordt aanbevolen om steroïden in een cyclus te nemen, tenzij een arts anders adviseert. Een standaard cyclus duurt vier tot twaalf weken, gevolgd door een pauze waarin de gebruiker stopt met het innemen van de steroïden. Dit kan een paar weken tot maanden duren voordat de volgende cyclus begint. Om bijwerkingen te voorkomen, gebruiken gebruikers een supplement genaamd post-cycle therapie.

Sommige mensen stapelen steroïden door twee of meer verschillende steroïden te combineren om de oestrogene bijwerkingen te verminderen en de gunstige effecten van alle steroïden te maximaliseren. Dit kan effectief zijn, maar hoe meer steroïden u gebruikt, hoe groter het risico op ernstige bijwerkingen.

Piramide vorming is een andere methode om steroïden te gebruiken, waarbij u begint met een lage dosis en de dosis geleidelijk verhoogt tot het midden van de cyclus en vervolgens de dosis geleidelijk verlaagt tot het einde van de cyclus. Dit kan helpen om bijwerkingen te minimaliseren.

Verschillende soorten steroïden

Er zijn bijna 30 anabole steroïden te koop, maar designer steroïden zijn illegaal en alleen te koop op de zwarte markt.

De meest voorkomende manieren om steroïden te gebruiken zijn via pillen en injecties.

Orale steroïden zijn pillen die je minstens twee keer per dag moet slikken. Populaire voorbeelden zijn Winstrol, Anadrol en Anavar.

Injecteerbare steroïden worden met een naald in je lichaam gespoten. Je hoeft dit maar een paar keer per week te doen. Populaire voorbeelden zijn Deca Durabolin, Depotest en Finajet.

Waarom worden steroïden gebruikt in de sport?

Androgene steroïden worden vaak gebruikt in de sport om drie belangrijke redenen:

 1. Betere prestaties: Uit onderzoek blijkt dat atleten steroïden gebruiken om beter te presteren in hun sport. Steroïden vergroten de kracht en het uithoudingsvermogen van de gebruiker, wat vooral nuttig is voor sporten waarbij het lichaam veel gebruikt wordt, zoals bij bodybuilding.
 2. Grotere spieren: Androgene steroïden worden vaak geassocieerd met het opbouwen van spiermassa, vooral in de bodybuildingwereld. Onderzoek toont aan dat anabole steroïden zeer effectief zijn bij het vergroten van spiermassa door het stimuleren van de aanmaak van androgenen
 3. Sneller herstel na het sporten: Wanneer iemand begint met het gebruik van steroïden, kan dit de trainingsroutine verhogen. Anabole steroïden kunnen de hersteltijd verlengen en de genezing van de spieren versnellen, waardoor de gebruiker sneller kan herstellen na het sporten. Dit maakt het mogelijk om meer en zwaardere trainingen te doen.

Populaire androgene anabole steroïden

Er zijn bijna dertig verschillende anabole steroïden die op de zwarte markt verkrijgbaar zijn, maar er zijn tien steroïden die vaak worden genoemd als de meest effectieve voor spiergroei en betere sportprestaties:

 • Dianabol
 • Oxandrolon
 • Sustanon
 • Clenbuterol
 • Winstrol
 • trenbolon
 • Deca Durabolin
 • Menselijk groeihormoon (HGH)
 • Depotest
 • Anadrol

Bijwerkingen en risico’s van androgene anabole steroïden

Als je steroïden gebruikt, zul je waarschijnlijk bijwerkingen ervaren, het verschil is de ernst ervan. Hier zijn de meest voorkomende bijwerkingen die geen invloed lijken te hebben op je gezondheid op de lange termijn en waarvoor je geen ernstige medicijnen nodig hebt:

 • Een opgeblazen gevoel
 • Huidproblemen zoals acne
 • Veranderingen in je libido

Sommige bijwerkingen zijn ernstiger en vereisen medicijnen, zoals:

 • Gynaecomastie (mannelijke borsten)
 • Problemen bij het plassen
 • Veranderingen in het cholesterolgehalte
 • Laag aantal zaadcellen


Als je steroïden misbruikt of verkeerd gebruikt, kun je ernstige bijwerkingen verwachten, zoals:

 • Hartproblemen
 • Leverbeschadiging
 • Botverlies en afbraak van kraakbeen
 • lage testosteronniveaus
 • ernstige stemmingswisselingen.

Vooral vrouwen zijn vatbaar voor bijwerkingen van androgene steroïden, zoals:

 • Krimpende borsten
 • Onregelmatige menstruatie
 • Een lagere stem
 • Een vergrote clitoris
 • Gezichtshaargroei

Er zijn veiligere en natuurlijke alternatieven beschikbaar

Als je sterke spieren wilt kweken zonder de nadelige effecten van androgene steroïden, dan zijn er verschillende natuurlijke en veiligere alternatieven beschikbaar. Deze supplementen bootsen de werking van populaire steroïden na, zonder de risico’s. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • D-Bal: Dit supplement bootst de effecten van Dianabol na en is populair voor het vergroten van spiermassa.
 • Trenorol: Dit supplement stimuleert spiergroei en kracht en werkt goed samen met D-bal. Het bootst de effecten van trenbolon na.
 • Testo-Max: Dit supplement verhoogt op natuurlijke wijze het testosteronniveau zonder bijwerkingen en bootst de effecten van Sustanon na.
 • Clenbutrol: Dit supplement helpt bij spieropbouw en heeft dezelfde voordelen als de steroïde Clenbuterol.
 • Anvarol: Dit supplement verbetert spierherstel en helpt bij het verliezen van vet, zonder de nadelige effecten van Oxandrolon.

Conclusie

Androgene steroïden kunnen een aantrekkelijke optie lijken om spiermassa te vergroten en sportprestaties te verbeteren, maar wat is de prijs die u betaalt? De bijwerkingen van androgene steroïden zijn zo ernstig dat alle mogelijke voordelen verloren gaan.

Het is veiliger om legale anabolen te gebruiken in combinatie met een goed gepland trainingsprogramma en voedingsroutine. Deze supplementen bieden vergelijkbare voordelen als steroïden, maar zonder de nadelige bijwerkingen.

Leave a Reply