Primobolan (Methenolone) – Gebruik, Dosering & Bijwerkingen

bodybuilder

Wat is Primobolan?

Primobolan (ook bekend als Methenolone) is een orale/injecteerbare anabole steroïde die door bodybuilders wordt gebruikt voor meer spiermassa, kracht en sneller herstel.

Dankzij de langwerkende en milde anabole effecten – plus de lage androgene eigenschappen – wordt het zelfs beschouwd als een van de veiligste anabole steroïden die er zijn, omdat het met vertrouwen door zowel mannen als vrouwen kan worden gebruikt zonder angst voor levertoxiciteit of aromatisering.

Maar dat is niet alles wat het kan doen…

Het is gunstig gebleken bij de behandeling van kinderen met ondergewicht (ondervoeding), premature baby’s, osteoporose en sarcopenie.

Met CrazyBulk pillen bouw jij je droomlichaam zonder zorgen! Betalen met iDeal en bezorgd door PostNL.

De wetenschap:

 • Chemische naam – 17ß-hydroxy-1-methyl-5a-androst-1-en-3-onacetaat.
 • In vloeibare vorm staat het bekend als methenolone enanthate. Als orale tablet staat het bekend als methenolonacetaat.
 • Werkzaamheid: oraal methenolone (4-6 uur); vloeibare (injecteerbare) methenolone (10-14 dagen).
 • Verschil tussen Primobolan-depot en orale Primobolan: Primobolan-depot is een injecteerbare versie van het hormoon dat is gehecht aan de grote enanthate-ester (de productie hiervan stopte in 1993, dus alle injecteerbare versies die u vindt, zijn afkomstig van illegale laboratoria). Primobolan bestaat uit hetzelfde actieve steroïde hormoon in Methenolone; ECHTER is het gehecht aan de kleine acetaatester (waardoor het geschikt is voor oraal gebruik).
injecties

Waarom wordt Primobolan gebruikt door atleten en bodybuilders?

Waar te beginnen!

Ten eerste is het een van de weinige vrouwvriendelijke anabole steroïden op de markt. Net als Anavar heeft Primobolan een zeer lage virilisatie-classificatie, wat betekent dat vrouwen het veilig kunnen gebruiken zonder zich zorgen te hoeven maken over het ontwikkelen van gezichtshaar, kaalheid of een diepere stem – geweldig!

Ten tweede is er de hele geschiedenis achter Arnold Schwarzenegger die Primobolan gebruikte tijdens zijn Mr Olympia-dagen. Ook al is dit nooit 100% bevestigd; zijn beroemde lichaamsbouw heeft geleid tot een grotere vraag naar deze steroïde, want laten we eerlijk zijn – we willen allemaal op Arnie lijken.

Toch zijn deze punten slechts het topje van de ijsberg…

Een van de vele redenen waarom Primobolan (vooral Primobolan-depot) door atleten en bodybuilders wordt gebruikt, is omdat:

 • Aangezien deze op DHT gebaseerde anabole steroïde niet 17-alfa-gealkyleerd maar 1-gemethyleerd is (voor orale biologische beschikbaarheid), kan het tussen kuren – tijdens ‘off time’ – worden gebruikt om spiermassa en krachttoename te behouden. In feite is het perfect voor het verminderen van kuren, omdat het spierafname kan voorkomen en je in plaats daarvan kan helpen om alle spieren die je hebt opgedaan tijdens het bulken te behouden. Met een goed gepland dieet kan Primobolan goede conditionerende effecten produceren, waardoor je er harder, meer gedefinieerd en droger uitziet.
 • De potentie is slechts iets lager dan die van Deca Durabolin.
 • Het veroorzaakt minder remming dan testosteron of Deca Durabolin (in termen van anabole effecten) vanwege het gebrek aan omzetting in DHT; lage activiteit van het centrale zenuwstelsel en verminderd risico op aromatisering (wat kan leiden tot mannenborsten – nee bedankt).
 • Het is een milde anabole steroïde, wat betekent dat zelfs als je een hoge Primobolan-dosering hebt ingenomen, het niet zal worden omgezet in oestrogeen of borstvergroting zal veroorzaken (en we hebben het niet over de dames – we bedoelen borstontwikkeling bij mannen! Bedankt, maar nee Met dank).
 • Verbetert actief en totaal testosteron door bevordering van geslachtshormoonbindend globuline (SHBG) en luteïniserend hormoon (LH).
 • Het veroorzaakt weinig tot geen bijwerkingen in vergelijking met andere populaire anabole steroïden die vaak levertoxiciteit en schade veroorzaken; vergrote borsten, gekrompen testikels of een hogere stem; stemmingswisselingen/ woede. In plaats daarvan kun je met PCT en zorgvuldige doseringen dit allemaal vermijden.
 • De prestatieverhogende effecten kunnen maanden aanhouden – ja, je harde werk zal niet verdwijnen in een rookwolk. In plaats daarvan zal Primobolan je spierweefsel beschermen tegen afbouw, zal het een verhoogde vetverbranding stimuleren en zal het je helpen jouw spiergroei te behouden lang nadat je bent gestopt.
 • Primobolan stimuleert spierherstel en uithoudingsvermogen.
 • Het is een goede vetverbrander omdat het helpt om je stofwisseling te verhogen.
bodybuilder anabolen

Hoe Primobolan werkt

Methenolone is een derivaat van DHT (of om preciezer te zijn – is een structureel gewijzigde vorm van DHT). Het bevat een toegevoegde dubbele binding bij koolstof één en twee, wat helpt om de anabole aard van dit hormoon te verhogen. Het draagt ook een extra 1-methylgroep die het beschermt tegen leverafbraak. De aanwezigheid van de acetaatester beschermt het verder tegen levermetabolisme.

De orale vorm is vooral gunstig, omdat het de enige orale steroïde is die GEEN C17-aa-steroïde is. Hoewel het ontbreken van C17-aa betekent dat het niet giftig is voor je lever, betekent het ook dat het mild/als zwak wordt beschouwd in vergelijking met andere steroïden, dat wil zeggen dat de meeste mannen niet hetzelfde niveau van anabole activiteit zullen ervaren.

Dat is de reden waarom veel mannen de voorkeur geven aan het gebruik van Primobolan Depot – omdat de injectie sterker is – terwijl vrouwen zich meestal aan de orale vorm houden vanwege dezelfde milde effecten.

In veel opzichten werkt Primobolan net als andere anabole steroïden. Het verhoogt de eiwitsynthese (tot op zekere hoogte) en het zal jouw aantal rode bloedcellen matig verhogen.

Het heeft echter drie onderscheidende kenmerken die het anders maken dan de andere:

 • Het verbetert de stikstofretentie drastisch, waardoor katabole toestanden worden vermeden en je in staat bent om met succes spierweefsel op te bouwen. Het is waar dat deze winsten niet enorm zullen zijn, maar ze zullen nog steeds indrukwekkend zijn.
 • Het heeft een sterke bindingsaffiniteit voor androgeenreceptoren die is gekoppeld aan directe lipolyse. Hoewel alle anabole steroïden je stofwisseling kunnen verhogen, wordt aangenomen dat Primobolan direct vetverlies ondersteunt, waardoor het perfect is om te cutten.
 • Studies hebben aangetoond dat het je immuunsysteem aanzienlijk kan verbeteren. Het is zelfs met succes gebruikt bij de behandeling van AIDS, en biedt individuen een immuniteitsboost en bescherming tegen spierverspilling.

Primobolan dosering

De ideale Primobolan-dosering voor mannen is ongeveer 200-400 mg per week, of 50-150 mg per dag. Voor vrouwen is dit dramatisch minder met slechts 50-100 mg per week (hoewel sommige onderzoeken suggereren dat 25-75 mg per dag veilig is).

Tips :

 • Combineren: het kan het beste worden gebruikt met Deca Durabolin, Testosteron, Trenbolone, Masteron, Anavar, Winstrol, Dianabol, Clenbuterol, T3 of Anadrol.
 • Tegen het einde/na het einde van je cyclus wordt je aangeraden Nolvadex, HCG of Clomid te gebruiken, omdat dit helpt de biologische beschikbaarheid van andere steroïden die je tijdens jouw kuur hebt gebruikt te verbeteren, terwijl oestrogene bijwerkingen, zoals een vette huid, worden voorkomen.
 • Vanwege zijn reputatie als een goede vetverbrander, wordt Primobolan vaak gebruikt door atleten tussen kuren – tijdens hun ‘off-time’ – omdat het hen helpt spiermassa te behouden en eventuele krachttoename die ze hebben gemaakt.
 • Typische Primobolan-kuur – 50 mg tot 100 mg per dag – Primo wordt meestal gebruikt als onderdeel van een cyclus van 8 weken. Merk op hoe we zeiden ‘deel van de cyclus’? Welnu, dit komt omdat het totale gebruik van Primo niet langer dan 6 weken mag duren. Als gevolg hiervan zullen veel atleten de cyclus splitsen en meerdere anabole steroïden gebruiken. Mannen beginnen bijvoorbeeld vaak met Sustanon 250 en Anadrol gedurende de eerste 2 weken; Sustanon 250, Anadrol en Nolvadex van week 2-4, alvorens over te schakelen naar Sustanon 250, Primobolan en Nolvadex van week 5-8, en dan te eindigen met alleen Nolvadex gedurende 2 weken.
  OPMERKING: voor degenen die Primo voor de eerste keer gebruiken, gebruik maximaal 25 mg per dag.
 • Vrouwen – vrouwen kunnen een dosis van 25-50 mg Primobolan aan; het wordt echter aanbevolen dat vrouwen kleinere doses Primo nemen en het combineren met Anavar.
vrouwelijke bodybuilder

Wat zijn de bijwerkingen/gevaren van Primobolan?

Primobolan kan milder zijn dan andere anabole steroïden en veiligere resultaten beloven; verkeerd gebruik – zoals met alle dingen – kan echter leiden tot behoorlijk vervelende bijwerkingen. Hoewel er niet veel wetenschappelijke studies over het medicijn zijn (afgezien van ratten testen), hebben mensen die de steroïde hebben gebruikt, veel slechte bijwerkingen gemeld.

Vaak voorkomende Primobolan-bijwerkingen zijn: depressie, acne, vette huid, haaruitval/kaalheid, overtollig lichaamshaar, toename van slechte cholesterol en gynaecomastie (dit treedt meestal alleen op als het is gecombineerd wordt met een andere anabole steroïde).

Het is duidelijk dat als je je aan veilige, lagere doseringen houdt, de kans dat deze bijwerkingen optreden minimaal moet zijn. We raden je echter aan om voorzichtig te zijn – vooral als je er al aanleg voor hebt, bijvoorbeeld als je een gevoelige huid heeft.

Vooral vrouwen moeten voorzichtig zijn.

Ja, het wordt beschouwd als een van de veiligere anabole steroïden voor vrouwen; het is echter niet volledig vrijgesteld van virilisatie. Als je afwijkt van de aanbevolen dosering, kun je last krijgen van overtollig lichaamshaar, een diepere stem, problemen met de menstruatiecyclus en kaalheid (let op: deze bijwerkingen zullen snel verdwijnen als je stopt met het gebruik ervan).

Bovendien wordt het niet aanbevolen voor iedereen bij wie de diagnose testiculaire atrofie, teelbalkanker, prostaatkanker, borstkanker, leverbeschadiging, nierbeschadiging, beroerte, hoge bloeddruk of ademhalingsproblemen is gesteld.

Evenzo moet je voorzichtig zijn als je al Prasterone, Tamoxifen, DHEA of Androstenedione hebt gebruikt, omdat dit aromatisering kan veroorzaken.

Op dit punt is het belangrijk dat we de onderdrukking van testosteron ter sprake brengen. Primobolan is er niet immuun voor en zal de natuurlijke aanmaak van testosteron tot op zekere hoogte onderdrukken. Toegegeven, het is een stuk minder dan andere anabole steroïden; het zal echter gebeuren tenzij je PCT/exogene therapie aan je cyclus toevoegt om een snel herstel te garanderen.

Andere dingen om in gedachten te houden:

 • Neem nooit meerdere doses, ook niet als je er een bent vergeten. Sla het gewoon over en houd je aan de geplande tijd en dosis van uw volgende. Dit geldt vooral als het minder dan 6 uur is voor jouw volgende Primobolan-dosering.
 • Orale Primobolan wordt niet als een hepatotoxische steroïde beschouwd, omdat er geen gegevens zijn dat het leverstress zal veroorzaken. ECHTER – en het is echter een grote – rapporteerde William Llewellyn een geval van een oudere man die leed aan levertoxiciteit, falen en overlijden na gebruik van Primobolan. Toegegeven, dit is het enige geval in 50 jaar, maar het bestaan ervan betekent dat je opnieuw voorzichtig moet zijn.

Positief is dat Primobolan niet aromatiseert of waterretentie veroorzaakt, omdat het geen progestageen bevat. Bovendien veroorzaakt het geen overtollige wateropslag en veroorzaakt het geen bloeddrukproblemen.

Waar kun je Primobolan kopen?

Hier wordt het interessant. Primobolan is illegaal om te verkopen of op de markt te brengen. Het kan zelfs niet worden voorgeschreven voor medisch gebruik – inclusief een tekort aan testosteron!

Dit betekent dat alles wat je online vindt, op de zwarte markt moet zijn gemaakt, aangezien het door de FDA is verboden. En als dat het geval is, zijn er geen garanties dat wat je ontvangt de echte deal is of is gemaakt van hoogwaardige ingrediënten.

Daarom raden we je ten zeerste aan om duidelijk te blijven en Primo te vermijden, tenzij je de wet wilt overtreden en gemene straffen (inclusief gevangenisstraf) wilt krijgen.

Conclusie

Kan Primobolan je helpen om vet te verbranden, spieren op te bouwen en de groei van droge spiermassa te bevorderen? JA. Kan het je beschermen tegen spierverspilling tijdens een calorietekort ? JA. Is het veilig voor mannen EN vrouwen? JA – vrouwen kunnen ontsnappen aan virilisatie en subtiele spiergroei bereiken.

Maar hier is het ding…

Ondanks de milde anabole effecten en veelbelovende bodybuilding-resultaten, is deze steroïde uiteindelijk 100% illegaal. Er is geen ontkomen aan!

Voeg in de voorlichting het feit toe dat het niet helemaal vrij is van bijwerkingen en je moet jezelf afvragen – waarom? Waarom zou je je lichaam eraan blootstellen? Waarom de onderdrukking van testosteron, acne, kaalheid en het risico van virilisatie verdragen, als er veiligere, legale en meer natuurlijke alternatieven zijn om uit te kiezen?

Het antwoord is simpel: jij niet.

Dat is de reden waarom, als je serieus wilt cutten en je lichaam wilt beschermen tegen spierafbreuk, we aanraden om steroïden te vermijden en in plaats daarvan legale alternatieven te gebruiken.

CrazyBulk bijvoorbeeld levert een reeks 100% legale bodybuilding-supplementen die veilig kunnen worden gebruikt om: spiermassa te vergroten, te cutten en om spierherstel verbeteren.

> Bekijk nu de beste legale alternatieven voor anabolen

Leave a Reply