De 5 Beste Anabolen Voor Vrouwen

Anabolen voor vrouwen

Het gebruik van anabolen onder vrouwelijke sporters en bodybuilders roept vaak vragen en zorgen op. Er bestaan zorgen over de mogelijke masculiene bijwerkingen van anabolen, wat leidt tot debat en controverse rondom het thema. Het resultaat is dat veel vrouwen ontmoedigd worden om naar anabole opties te kijken. Toch zijn er tal van vrouwelijke atleten en bodybuilders die kiezen voor het gebruik van deze middelen.

In dit artikel duiken we dieper in het onderwerp van anabolen bij vrouwen en belichten we de meest geschikte anabole opties voor dames.

Kort Overzicht: De 5 Beste Anabolen voor Vrouwen

Voor degenen die direct ter zake willen komen, zijn hier de vijf beste anabolen voor vrouwen, op basis van effectiviteit en relatieve veiligheid:

 1. Anavar (Oxandrolone): Vaak de voorkeurssteroïde voor vrouwen vanwege de milde aard en lage kans op virilisatie.
 2. Primobolan (Methenolone): Bekend om zijn milde anabole effecten en lage androgene activiteit.
 3. Winstrol (Stanozolol): Populair voor het snijden van cycli, maar met een iets hoger risico op virilisatie dan Anavar of Primobolan.
 4. Clenbuterol: Technisch gezien geen steroïde, maar een thermogeen middel. Het wordt gebruikt voor vetverlies zonder spierafbraak.
 5. Nolvadex (Tamoxifen): Niet echt een anabole steroïde, maar vaak gebruikt door vrouwen om de bijwerkingen van andere steroïden te beperken en om de natuurlijke hormoonbalans te herstellen.

Let op: Ondanks dat deze stoffen relatief veiliger kunnen zijn voor vrouwen, zijn er altijd risico’s verbonden aan het gebruik van anabole steroïden. Medische begeleiding en gedegen onderzoek zijn essentieel.

Wat zijn anabolen?

Anabolisme verwijst naar een reeks natuurlijke lichaamsprocessen die essentieel zijn voor de groei en ontwikkeling van cellen, spieren en weefselherstel. Als je termen als “anabool” of “anabolisme” tegenkomt, gaat het over de creatie en opbouw van nieuwe structuren in het lichaam.

Anabole steroïden, vaak simpelweg ‘anabolen’ genoemd, ondersteunen de groei van spierweefsel. Veel atleten en bodybuilders gebruiken deze om hun spiermassa te vergroten en hun sportprestaties te verbeteren. Hoewel steroïdegebruik in veel sporten voorkomt, wordt het gebruik door vrouwen zelden belicht. Dit komt deels door de zorgen over mogelijke masculiene bijwerkingen, die voor vrouwen vaak als ongewenst worden gezien.

Om echt te begrijpen wat anabole steroïden zijn, moeten we eerst kijken naar natuurlijke anabole hormonen. Medisch gesproken worden deze “endogene androgenen” genoemd en zijn ze voornamelijk te vinden bij mannen. Ze spelen een cruciale rol in het ontwikkelen van mannelijke geslachtskenmerken tijdens de puberteit, zoals de groei van gezichtshaar, vergroting van spiermassa en andere puberteitstekens. Enkele voorbeelden zijn testosteron en zijn derivaten, zoals dihydrotestosteron en estradiol.

Anabole steroïden zijn synthetische varianten van deze natuurlijke hormonen. Hoewel ze vaak geassocieerd worden met sport en prestatieverbetering, zijn ze in de basis illegaal zonder medisch voorschrift.

Als je overweegt anabole steroïden te gebruiken, is het belangrijk te onthouden dat ze op dopinglijsten staan. Ze zijn strikt verboden in de meeste competities en het gebruik kan resulteren in diskwalificatie of schorsing. Het is essentieel om je bewust te zijn van de risico’s en gevolgen.

Wat zijn de voordelen van anabolen voor vrouwen?

Vrouwelijke bodybuilder

Als vrouwelijke bodybuilder kun je bepaalde voordelen ervaren bij het gebruik van anabole steroïden. Echter, het is cruciaal om te benadrukken dat deze voordelen op korte termijn kunnen zijn en op de lange termijn potentieel schadelijke medische consequenties kunnen hebben. Hier zijn enkele van de potentiële voordelen van anabolen voor vrouwen:

1. Vergroting van Spiermassa

Een studie uit 2007 naar testosteron enanthaat toonde aan dat het gebruik van deze steroïde een aanzienlijke toename in spiermassa en krachttraining-prestaties kan bevorderen. De resultaten lieten zien dat na 6 weken testosteron enanthaat gebruik, de spiergroei significant meer was in vergelijking met degenen die het niet gebruikten. De betreffende studie liet ook zien dat deelnemers die met de steroïde werden behandeld, aanzienlijk betere prestaties hadden in activiteiten zoals fietsen en bankdrukken.

2. Verbetering in Prestaties

In een andere studie uit 2009 over testosteron enanthaat werd vastgesteld dat individuen die de steroïde namen, een verbeterde prestatie vertoonden bij kracht-gerelateerde activiteiten. Hierbij werd ook een toename van spiermassa en spieromvang door het hele lichaam waargenomen.

3. Versneld Herstel

Een van de redenen waarom sommige atleten kiezen voor steroïden is het potentieel voor sneller herstel na blessures. Verscheidene steroïden zijn gekend om het herstelproces van spieren te versnellen. Onderzoek naar synthetisch testosteron heeft uitgewezen dat het een significante rol kan spelen in het versnellen van spierherstel.

Hoewel er potentiële voordelen zijn, is het essentieel dat vrouwen zich volledig bewust zijn van de risico’s voordat ze besluiten anabole steroïden te gebruiken. Het is altijd raadzaam om medisch advies in te winnen en de mogelijke bijwerkingen en langetermijneffecten te overwegen.

Bijwerkingen van Anabole Steroïden bij Vrouwen

Anabole steroïden zijn van nature androgene hormonen die vooral in het mannelijk lichaam worden aangetroffen. Bij gebruik door vrouwen kunnen deze middelen aanzienlijke bijwerkingen veroorzaken, variërend van fysiologische tot psychologische veranderingen.

Fysiologische Bijwerkingen:

Bij langdurig gebruik van anabolen kunnen vrouwen de volgende fysieke bijwerkingen ervaren:

 1. Diepere Stem: De stembanden kunnen verdikken, wat resulteert in een zwaardere stem.
 2. Verminderde Borstgrootte: Er kan een afname van het borstweefsel optreden.
 3. Vergrote Clitoris: Een toename in grootte van de clitoris.
 4. Veranderingen in de Menstruatiecyclus: Onregelmatigheden of zelfs het stopzetten van de menstruatie.
 5. Mannelijk Haarverlies: Toename van haaruitval, vergelijkbaar met mannelijke kaalheidspatronen.
 6. Verminderd Libido: Afname van seksueel verlangen.

Daarnaast lopen vrouwen die anabolen gebruiken een verhoogd risico op het ontwikkelen van de volgende gezondheidsproblemen:

 • Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS): Een hormonale stoornis die de eierstokken kan vergroten en kleine cysten langs de buitenranden kan veroorzaken.
 • Bijnierinsufficiëntie: Problemen met de bijnieren die hormonen produceren.
 • Syndroom van Cushing: Een aandoening die wordt veroorzaakt door een verhoogd cortisolgehalte in het bloed.

Psychologische Bijwerkingen:

Het gebruik van anabole steroïden kan ook leiden tot verschillende psychologische effecten:

 1. Manie en Depressie: Extreme stemmingswisselingen.
 2. Verhoogde Agressie: Kan leiden tot gewelddadig gedrag.
 3. Zelfmoordgedachten: Verhoogde gedachten over zelfdoding.
 4. Steroïde Afhankelijkheid: Het ontwikkelen van een afhankelijkheid of verslaving aan steroïden.
 5. Lichaamsdysmorfie: Een verstoord beeld van het eigen lichaam, vaak met een overdreven focus op vermeende fysieke onvolkomenheden.
 6. Verslaving: Een dwangmatige behoefte aan het gebruik van steroïden, ondanks de negatieve gevolgen.

Het is cruciaal dat vrouwen zich bewust zijn van deze bijwerkingen voordat ze overwegen anabole steroïden te gebruiken. Het is ook raadzaam om met een arts of specialist te overleggen alvorens enige vorm van anabole steroïden te gebruiken.

Medische Begeleiding Bij Anabole Steroïden

Arts

Als je overweegt anabole steroïden te gebruiken, is het van cruciaal belang om medische begeleiding te zoeken. Een arts of specialist kan je voorzien van gedetailleerde informatie over de stoffen die je overweegt, de mogelijke bijwerkingen, en of ze wel of niet geschikt zijn voor jou.

Waarom is Medische Begeleiding Belangrijk?

 • Individuele Respons: Hoe jouw lichaam reageert op anabolen kan sterk variëren. Wat voor de ene persoon werkt, kan schadelijk zijn voor een ander.
 • Interacties met Medicijnen: Als je andere medicijnen gebruikt, kunnen er gevaarlijke interacties optreden met anabole steroïden.
 • Monitoring: Regelmatige gezondheidscontroles kunnen mogelijke bijwerkingen vroegtijdig opsporen.

De Risico’s van Anabole Steroïden voor Vrouwen

Het gebruik van anabole steroïden gaat gepaard met een reeks potentiële risico’s, waaronder:

 • Virilisatie: Dit verwijst naar het ontwikkelen van mannelijke kenmerken, zoals een verdiepte stem, toegenomen lichaamshaar en vergroting van de clitoris.
 • Hormonale Imbalans: Kan leiden tot onregelmatige menstruatiecycli of zelfs hun volledige stopzetting.
 • Cardiovasculaire Problemen: Verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
 • Psychologische Effecten: Stemmingsschommelingen, agressie en depressie.

Het is essentieel om de risico’s te begrijpen en te overwegen of ze het potentieel voordeel waard zijn.

Juridische Gevolgen van Anabole Steroïden

Naast de gezondheidsrisico’s zijn er ook juridische implicaties verbonden aan het bezit en gebruik van anabole steroïden. In veel landen zijn anabole steroïden geclassificeerd als verboden stoffen. Het illegaal verkrijgen of verkopen kan leiden tot:

 • Boetes: Hoge financiële sancties bij betrapping.
 • Gevangenisstraf: Afhankelijk van de jurisdictie kan het bezit of de verkoop van anabole steroïden leiden tot gevangenisstraf.
 • Strafblad: Een veroordeling kan gevolgen hebben voor je toekomstige carrière en reismogelijkheden.

Overweeg altijd de juridische gevolgen voordat je besluit anabole steroïden te gebruiken.

De 5 Meest Geschikte Anabolen voor Vrouwen

Ervan uitgaande dat je al goed op de hoogte bent van de risico’s van het gebruik van anabolen en ze toch wilt uitproberen, kun je net zo goed anabolen gebruiken die beter zijn voor het gebruik door vrouwelijke atleten. Dit elimineert op geen enkele manier de risico’s en bijwerkingen van anabole steroïden, maar het is beter om deze anabolen te gebruiken, gezien deze het minste bijwerkingen bij vrouwen veroorzaken.

De anabolen die we hieronder opsommen worden veel gebruikt door vrouwelijke atleten, zonder al te veel psychologische of fysiologische bijwerkingen. Voor de doeleinden van de lezer zullen we ook de aanbevolen doses, voordelen en bijwerkingen van elk specificeren.

1. Anavar (Oxandrolon)

Anavar (Oxandrolon)

Oxandrolon, algemeen bekend als Anavar, behoort tot de klasse van Dihydrotestosteron (DHT) derivaten. Gekenmerkt door zijn milde androgene activiteit, is het een optie voor atleten die anabolische voordelen willen zonder een sterke androgene bijwerking. Dankzij zijn lage affiniteit voor androgene receptoren, biedt het verhoogde stikstofretentie en eiwitsynthese met een verminderd risico op virilisatie bij vrouwen.

 • Dosering:
  • 2,5 mg: 1e & 2e week
  • 5,0 mg: 3e & 4e week
  • 10 mg: 5e week
  • 15 mg: 6e week
  • 5 mg & 10 mg: 7e & 8e week respectievelijk.
 • Voordelen:
  • Uitstekend voor gewichtsverlies.
  • Verhoogt kracht voor intensievere trainingen.
  • Verbetert uithoudingsvermogen.
 • Bijwerkingen:
  • Lusteloosheid en vermoeidheid.
  • Verstoring van libido.
  • Vette huid.
  • Hoog cholesterol en hoge bloeddruk.
  • Stemmingswisselingen, misselijkheid en kaalheid.
Anavar gebruikster
Kim (25 jaar) na een Anavar kuur

2. Winstrol (Stanozolol)

Winstrol

Winstrol, wetenschappelijk bekend als Stanozolol, is een synthetisch afgeleide van dihydrotestosteron. Het biedt de voordelen van verhoogde spierhypertrofie zonder de waterretentie vaak geassocieerd met andere anabole steroïden. Dit maakt het ideaal voor diegenen die een drogere, vasculaire fysiek nastreven, ondersteund door de steroïde’s capaciteit om stikstofretentie in spiercellen te bevorderen.

 • Dosering:
  • 10 mg per dag (sommigen gaan tot 20 mg bij intensieve training).
 • Voordelen:
  • Geen waterretentie.
  • Bouwt kracht en spiermassa.
  • Verhoogt snelheid, behendigheid en uithoudingsvermogen.
 • Bijwerkingen:
  • Leverfalen bij langdurig gebruik.
  • Ontwikkeling van mannelijke kenmerken.
  • Hoog cholesterol en bloeddruk.
  • Verminderd libido, haaruitval en huidproblemen.

3. Primobolan

Primobolan

Primobolan, of Methenolone, is een unieke anabole steroïde vanwege zijn esterificatie. Of het nu in orale of injecteerbare vorm is, deze steroïde vertraagt het metabolisme en weerstaat hepatische afbraak. Dit leidt tot een stabielere afgifte en maakt het een favoriete keuze voor atleten die duurzame, maar niet overweldigende anabole effecten willen.

 • Dosering:
  • 50-100 mg per week (dagelijks 5-10 mg).
 • Voordelen:
  • Bevordert gewichtsverlies.
  • Behoud van spiermassa.
  • Over het algemeen goed verdragen door vrouwen.
 • Bijwerkingen:
  • Acne.
  • Ontwikkeling van mannelijke kenmerken.
  • Agressie, slapeloosheid en haaruitval.
  • Variaties in menstruatiecycli.

4. Anadrol

Anadrol

Anadrol, waarvan de chemische benaming Oxymetholone is, staat bekend om zijn krachtige anabole capaciteiten. Het heeft een unieke structuur die het in staat stelt om spiermassa snel op te bouwen, ondersteund door zijn mechanisme om de productie van erytropoëtine te verhogen, wat leidt tot een verhoogde zuurstofverzadiging in spiercellen.

 • Dosering:
  • 1-5 mg/kg lichaamsgewicht per dag.
 • Voordelen:
  • Uitstekend voor spiermassa.
  • Verhoogt kracht en uithoudingsvermogen.
  • Betere zuurstoftoevoer naar de spieren.
 • Bijwerkingen:
  • Diarree, onrust, slapeloosheid.
  • Stemmingswisselingen en waterretentie.
  • Verminderd libido en acne.

5. Nandrolon (Deca Durabolin)

Nandrolon, beter bekend als Deca Durabolin, is een afgeleide van 19-Nortestosteron. Het onderscheidt zich door zijn capaciteit om collageensynthese en botmineraaldichtheid te verbeteren, wat het nuttig maakt voor atleten die zowel spieropbouw als gewrichtsgezondheid willen bevorderen. De steroïde’s vermogen om rode bloedcellen in het beenmerg te verhogen ondersteunt ook langere, intensievere trainingen.

 • Dosering:
  • 50 mg per week (4-6 weken).
 • Voordelen:
  • Bevordert spiergroei.
  • Verhoogt kracht en uithoudingsvermogen.
  • Sneller herstel.
 • Bijwerkingen:
  • Waterretentie, acne en slapeloosheid.
  • Misselijkheid en leverfalen.
  • Vergroting van de clitoris.

Let op: Het gebruik van anabolen kent altijd risico’s. Raadpleeg altijd een arts of specialist voordat je met een kuur begint.

Het belang van Post Cycle Therapy (PCT) na een anabole cyclus voor vrouwen

Anabole steroïden hebben de kracht om de natuurlijke hormoonproductie van het lichaam te veranderen. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Voor vrouwen kan het verstoren van de natuurlijke hormoonbalans leiden tot een reeks ongewenste bijwerkingen, waaronder verstoringen in de menstruatiecyclus, androgene effecten en verminderde vruchtbaarheid. Hier komt Post Cycle Therapy (PCT) in beeld.

Wat is PCT?

PCT is een fase van medicijngebruik die volgt op een cyclus van anabole steroïden. Het doel van PCT is om het lichaam te helpen zijn natuurlijke hormoonniveaus te herstellen, de bijwerkingen van steroïden te minimaliseren en het behouden van de spierwinst die tijdens de steroïdencyclus is verkregen.

Waarom is PCT essentieel voor vrouwen?

 1. Herstel van de natuurlijke hormoonbalans: Anabole steroïden kunnen de productie van natuurlijke hormonen zoals oestrogeen en progesteron verminderen. PCT helpt het lichaam deze hormonen sneller terug te brengen naar hun natuurlijke niveaus.
 2. Behoud van spierwinst: Zonder een correcte PCT kunnen vrouwen het risico lopen een deel van de spierwinst die ze tijdens hun steroïdencyclus hebben opgedaan, te verliezen.
 3. Minimaliseren van bijwerkingen: Door de hormoonniveaus weer in balans te brengen, helpt PCT bij het verminderen of voorkomen van bijwerkingen zoals stemverdieping, haargroei en acne. Het kan ook helpen bij het stabiliseren van emotionele en stemmingswisselingen die soms gepaard gaan met steroïdengebruik.
 4. Bescherming van de vruchtbaarheid: Overmatig gebruik van anabole steroïden kan leiden tot problemen met de vruchtbaarheid. PCT kan helpen de normale ovulatie en menstruatiecyclus te herstellen, waardoor het risico op langdurige vruchtbaarheidsproblemen wordt verminderd.

Alternatieven Voor Anabolen

Anavarol (Anavar alternatief)

Afhankelijk van je bodybuilding doelen zijn er alternatieven zonder bijwerkingen die je kunt uitproberen.

De alternatieven die we noemen kunnen worden gebruikt om spiermassa aan te komen of om af te vallen.

Legale anabolen voor het opbouwen van spieren

Legale anabolen voor het afvallen:

Sheena Anvarol Resultaat
Sheena haar resultaat na 6-weken Anvarol gebruik

Sheena gebruikte Anvarol zes weken lang om vet te verliezen zonder spierverlies. Gedurende deze tijd verminderde haar lichaamsvet met 4% zonder extreme maatregelen. Ze bleef normale porties en koolhydraten eten.

Conclusie

Het gebruik van anabole steroïden wordt over het algemeen gezien als een risico voor de gezondheid en wordt afgeraden. Vrouwen ervaren vaak meer ongewenste bijwerkingen van anabolen dan mannen.

Of je nu op topniveau meedoet aan bodybuilding of slechts recreatief traint, het najagen van het perfecte lichaam mag nooit ten koste gaan van je eigen welzijn; je traint immers om je optimale zelf te bereiken.

Mocht je desondanks overwegen om anabolen te gebruiken, overweeg dan een van de eerder genoemde legale alternatieven. Dit zijn de vooraanstaande steroïde-vervangers die beschikbaar zijn. Als je toch voor de daadwerkelijke anabole steroïden kiest, raadpleeg dan vooraf een medisch specialist.

Let op: Dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag op geen enkele wijze worden beschouwd als medisch advies of een aanbeveling voor het gebruik van anabole steroïden of andere substanties. Het gebruik van anabole steroïden zonder medisch voorschrift is illegaal en kan ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Als u overweegt om anabole steroïden of andere prestatiebevorderende middelen te gebruiken, is het essentieel om een arts of een medisch specialist te raadplegen. Het auteurschap, de uitgever en alle gelieerde partijen aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen die kunnen voortvloeien uit de interpretatie of het gebruik van de in dit artikel verstrekte informatie. De beslissing om anabole steroïden of andere stoffen te gebruiken is een persoonlijke keuze en de individuele verantwoordelijkheid van de gebruiker.

Leave a Reply