Masteron (Drostanolon): Feiten en Misvattingen Die Je Moet Kennen

Masteron (Drostanolon)

Masteron, beter bekend onder de wetenschappelijke naam Drostanolone Propionate, heeft een unieke plaats in de wereld van androgene steroïden. Zijn oorsprong kent een fascinerende wending; ooit geïntroduceerd als anti-oestrogeen, heeft het nu zijn voornaamste toepassing gevonden in het versterken van atletische prestaties en het stimuleren van spiergroei.

Wanneer je overweegt om een middel te gebruiken dat direct invloed heeft op je hormoonhuishouding, is gedegen kennis cruciaal. Daarom duiken we in dit artikel dieper in de chemische samenstelling en werking van Masteron. Ook belichten we potentiële bijwerkingen om je een volledig beeld te geven van wat je kunt verwachten.

Indien je na het doorspitten van dit artikel nog steeds aarzelt of Masteron de juiste keuze is, introduceren we een reeks alternatieven die een vergelijkbaar effect kunnen teweegbrengen.

Wat is Masteron?

Masteron, veelal erkend onder de handelsnaam Masteril, vond zijn eerste toepassing als een medicijn voor borstkanker, waarbij het vaak werd samengevoegd met andere anti-oestrogeen medicijnen. Hedendaags wordt het echter overwegend ingezet door sporters en bodybuilders vanwege zijn vermogen om de hormoonbalans te manipuleren.

Wat Masteron onderscheidt van veel andere steroïden, is zijn anti-oestrogene karakter. Afstammend van dihydrotestosteron (DHT), ondergaat het niet het proces van omzetting naar oestrogeen in het lichaam, een proces dat men ‘aromatisering’ noemt. Ter contrast, testosteron heeft wel de potentie om om te zetten naar oestrogeen.

Er wordt gespeculeerd dat Masteron zijn invloed uitoefent op oestrogeen door ofwel de enzymactiviteit te onderdrukken die tot aromatisering leidt, of door directe binding met het oestrogeen zelf.

Mocht Masteron daadwerkelijk de werking van het aromatase-enzym tegenhouden, dan kan het bijdragen aan het handhaven van optimale niveaus van vrij testosteron. Dit maakt het ook potentieel waardevol voor het tegengaan van de aromatisering van andere stoffen of steroïden die zich naar oestrogeen kunnen transformeren.

Twee vormen van Masteron (Drostanolone)

Er zijn feitelijk twee voornaamste varianten van Masteron die men veelal op de markt aantreft. Beide hebben hun unieke voor- en nadelen.

Drostanolone Propionaat

Masteron propionaat, beter bekend als drostanolone propionaat, is de oorspronkelijke vorm van Masteron en geniet veel populariteit. Deze steroïde is vooral bekend vanwege zijn anti-oestrogene en anabole werking, al zijn er sterkere steroïden beschikbaar. Toch kan het bijdragen aan spiergroei.

Deze stof is een derivaat van DHT en bezit een methylgroep op de 2-koolstof positie en een carbonzuurester op de 17beta-hydroxylgroep. Deze modificaties versterken de anabole werking van het middel en maken dat het trager wordt afgebroken in het lichaam.

Drostanolone Propionaat
Drostanolone Propionaat

Drostanolone Enantaat

Masteron enantaat, ofwel drostanolone enantaat, onderscheidt zich doordat het langer in het lichaam actief blijft dan zijn propionaat-tegenhanger. Hierdoor hoef je het minder frequent toe te dienen, al zijn de benodigde doses wel wat hoger. Sommige gebruikers hebben een duidelijke voorkeur voor deze variant.

Het is niet ongebruikelijk dat men Masteron enantaat combineert met testosteron enantaat. Veel gebruikers ervaren dat deze twee steroïden synergetisch samenwerken.

Drostanolone Enantaat
Drostanolone Enantaat

Voordelen van Masteron in Bodybuilding

Masteron Resultaat
Resultaat na een Masteron kuur (Bron: Reddit)

Wanneer je Masteron integreert in je trainingsregime, kunnen er diverse positieve effecten voor je lichaam merkbaar zijn. Een van de meest in het oog springende voordelen is de verhoogde spierdefinitie, wat een zegen is voor bodybuilders en atleten die streven naar een meer gebeitelde fysiek. Het draagt ook bij aan het vergroten van spiermassa en zorgt voor een ‘fuller’ uiterlijk van de spieren, alhoewel het qua potentie niet kan tippen aan steroïden zoals trenbolon.

Een toename in energie en vitaliteit is een ander voordeel dat veel gebruikers ervaren wanneer ze Masteron aan hun trainingsschema toevoegen. Het heeft ook de potentie om het metabolisme te verhogen en de energieproductie op cellulair niveau te stimuleren.

Voor degenen die streven naar gewichtsverlies en een scherper gedefinieerde fysiek, kan Masteron als een bondgenoot dienen. Het wordt vaak geprezen om zijn capaciteit in vetverbranding meer dan zijn vermogen voor spieropbouw.

Een belangrijk voordeel van Masteron ten opzichte van sommige andere steroïden is het beperktere spectrum aan bijwerkingen. Hoewel het misschien niet zo veelzijdig of krachtig is als enkele van zijn tegenhangers, is Masteron een interessante keuze voor diegenen die een mildere steroïde overwegen met verminderde neveneffecten.

Bijwerkingen van Drostanolone

haarverlies door Masteron bijwerking

Voor wie overweegt Drostanolone te gebruiken, is het essentieel om te begrijpen welke mogelijke neveneffecten er zijn. Hoewel Masteron over het algemeen minder bijwerkingen kent in vergelijking met zwaardere steroïden, komt het gebruik niet zonder risico’s.

Een voordeel van Masteron is dat het niet aromatiseert en anti-oestrogene kenmerken heeft. Hierdoor zijn bijwerkingen zoals gynaecomastie (borstontwikkeling bij mannen), waterretentie en hypertensie minder voorkomend dan bij het gebruik van sommige andere steroïden. Echter, bij langdurig gebruik kunnen er nog steeds ongewenste effecten optreden.

Mogelijke bijwerkingen die uit onderzoeken naar voren zijn gekomen, omvatten:

 • Haaruitval: Dit kan vooral opvallen bij individuen die genetisch vatbaar zijn voor mannelijke kaalheid.
 • Emotionele veranderingen: Dit kan zich manifesteren als verhoogde agressiviteit of stemmingswisselingen.
 • Huidproblemen: Acne kan voorkomen, vooral bij personen die hier al gevoelig voor zijn.
 • Onderdrukking van natuurlijke testosteronproductie: Langdurig gebruik kan de lichaamseigen productie van testosteron verminderen.
 • Infectierisico: Bij onjuiste injectietechnieken of slechte hygiëne kunnen infecties optreden.

Terwijl elke persoon uniek is en daarom anders kan reageren op Masteron, biedt de anti-oestrogene aard van het medicijn enige bescherming tegen sommige van de ernstigere bijwerkingen die gepaard gaan met andere steroïden. Hoewel het minder waarschijnlijk is dat Masteron ernstige aandoeningen zoals darmkanker veroorzaakt, blijft voorzichtigheid bij elk gebruik van anabole steroïden geboden.

Dosering van Masteron

Zoals eerder aangegeven, zijn er twee prominente varianten van Masteron beschikbaar, elk met zijn eigen doseringsrichtlijnen.

 1. Drostanolone Propionaat (Masteron Propionaat)
  • Doseringshoeveelheid: De algemene aanbevolen dosis ligt tussen 50 mg en 150 mg per injectie.
  • Frequentie: Vanwege de snelle werking van deze variant in het lichaam, is het raadzaam om elke twee dagen een injectie te nemen, waardoor de effecten consistent blijven.
 2. Drostanolone Enanthate (Masteron Enanthate)
  • Doseringshoeveelheid: De dosering ligt meestal rond de 200 mg per injectie.
  • Frequentie: Door de langzamere afgifte van deze variant is de injectiefrequentie minder dan die van de propionaatvorm. Afhankelijk van de specifieke behoeften en doelen, kan dit variëren van eens per week tot tweemaal per week.

Bij het overwegen van een Masteron-cyclus, is het van cruciaal belang om rekening te houden met andere anabole steroïden of supplementen die men mogelijk gebruikt, aangezien deze de algemene effecten en mogelijke bijwerkingen kunnen beïnvloeden. Voor een veilig en effectief gebruik van Masteron (of elke steroïde), is het sterk aan te raden om onder begeleiding van een medisch professional of ervaren coach te werken.

Het Gebruik van Masteron in een Kuur

Anabolen kuur

Wanneer je ervoor kiest om Masteron te integreren in je regime, is het essentieel om de steroïde cyclisch te gebruiken, oftewel in kuren. Het kuren van een steroïde houdt in dat je het middel gedurende een bepaalde periode gebruikt en daarna een rustpauze neemt. Dit minimaliseert het risico van tolerantie en afhankelijkheid.

Hier zijn de aanbevolen kuren voor Masteron-gebruik, afhankelijk van je ervaringsniveau:

 1. Beginnerskuur:
  • Masteron Propionaat: Injecteer om de dag. Je totale wekelijkse dosis moet niet meer zijn dan 300 mg.
  • Masteron Enanthate: Tweemaal per week injecteren met een wekelijkse totale dosis tussen 400 en 600 mg.
  • Duur: Beperk je kuur tot maximaal vier weken om ongewenste bijwerkingen te minimaliseren.
 2. Professionele kuur (Voor ervaren gebruikers):
  • Masteron Propionaat: Om de dag injecteren met een totale wekelijkse dosis van ongeveer 500 mg.
  • Masteron Enanthate: Tweemaal per week injecteren met een wekelijkse totale dosis tussen 400 en 600 mg.
  • Duur: Net als bij de beginnerskuur is het aan te raden om je kuur tot maximaal vier weken te beperken.

Ongeacht je ervaringsniveau, is het van cruciaal belang om goed op de hoogte te zijn van eventuele andere medicijnen of steroïden die je tijdens je Masteron-kuur wilt gebruiken. Sommige stoffen kunnen interfereren met Masteron, wat het risico op bijwerkingen kan verhogen.

Overweeg altijd medisch advies of begeleiding bij het plannen van een steroïdekuur. Het is essentieel om regelmatig gezondheidschecks uit te voeren en alert te blijven op mogelijke bijwerkingen tijdens je kuur.

Alternatieve Opties voor Masteron

Het is waar dat het gebruik van androgene anabole steroïden (AAS) zoals Masteron gepaard kan gaan met bijwerkingen. Daarom zoeken sommige mensen naar alternatieven, zowel voor milder gebruik als voor krachtigere effecten. Hier zijn enkele van die alternatieven:

 1. Natuurlijke Supplementen: Er zijn tal van natuurlijke supplementen die beweren dat ze kunnen helpen bij het opbouwen van spiermassa, het verhogen van de testosteronproductie of het verbeteren van atletische prestaties zonder de bijwerkingen van steroïden.
  • Fenegriek: Een kruid dat traditioneel wordt gebruikt om de testosteronproductie te verhogen en spiergroei te bevorderen.
  • Tribulus Terrestris: Een plant waarvan wordt gezegd dat het helpt de testosteronspiegels te verhogen.
  • ZMA (Zink, Magnesium, Vitamine B6): Deze combinatie kan helpen bij het herstellen van spieren en het bevorderen van een diepe slaap, wat de groei en het herstel van spieren bevordert.
 2. SARM’s (Selective Androgen Receptor Modulators): Dit zijn stoffen die vergelijkbare effecten hebben als anabole steroïden, maar selectiever zijn in hun werking en potentieel minder bijwerkingen hebben. Voorbeelden zijn Ostarine en Ligandrol. Houd er echter rekening mee dat SARM’s ook hun eigen risico’s hebben en dat verder onderzoek nodig is om hun veiligheid op lange termijn te bevestigen.
 3. Andere Steroïden: Als Masteron niet sterk genoeg lijkt of niet de gewenste effecten geeft, zijn er andere steroïden zoals Trenbolone, Anavar, of Winstrol die je kunt overwegen. Deze hebben echter ook hun eigen profiel van voordelen en bijwerkingen.
 4. Pine (of Pijnboom): Het idee van het gebruik van pijnboomextracten als een natuurlijk testosteron supplement is interessant, maar het is cruciaal om kritisch te blijven. Het directe bewijs dat pine androgene voordelen biedt, ontbreekt in de wetenschappelijke literatuur. Echter, pijnboomextracten zoals pycnogenol hebben antioxidant en anti-inflammatoire eigenschappen.

Het is belangrijk om je eigen onderzoek te doen en, indien mogelijk, advies in te winnen bij een arts of specialist voordat je begint met het gebruik van alternatieven voor Masteron of een andere steroïde. Elk lichaam reageert anders, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander.

Met CrazyBulk pillen bouw jij je droomlichaam zonder zorgen! Betalen met iDeal en bezorgd door PostNL.

Conclusie

Masteron, ook bekend als Drostanolone, is een anabole steroïde die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor medische doeleinden maar nu populair is in de bodybuilding- en atletiekwereld. Door zijn unieke eigenschappen, waaronder anti-oestrogene effecten en afgeleid zijn van DHT, biedt het voordelen zoals het verbeteren van de spierhardheid en het hebben van minder bijwerkingen gerelateerd aan aromatisering.

Er zijn twee hoofdvormen van Masteron: Drostanolone Propionaat en Drostanolone Enanthate, elk met zijn eigen doseringsrichtlijnen en halveringstijden. Hoewel het voordelen heeft, zijn er ook bijwerkingen en risico’s verbonden aan het gebruik van Masteron, zoals haaruitval, verlies van emotionele controle, acne en onderdrukking van natuurlijke testosteronproductie.

Er zijn alternatieven voor Masteron, van natuurlijke supplementen tot andere steroïden, afhankelijk van iemands specifieke behoeften en zorgen over potentiële bijwerkingen. Het is van cruciaal belang om grondig onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen voordat men besluit tot het gebruik van dergelijke stoffen.

Kortom, Masteron biedt een combinatie van voordelen die het aantrekkelijk maken voor sommige atleten en bodybuilders, maar zoals bij elk supplement of medicijn, is het essentieel om de voordelen en risico’s zorgvuldig af te wegen.

Leave a Reply