Steroïden die Je ‘Kroonjuwelen’ Kunnen Bedreigen

kruis man

Sommige van de eerder besproken steroïden hebben een hele reeks negatieve gezondheidsgevolgen, maar er zijn er een paar die vooral zorgwekkend zijn voor mannelijke gebruikers. Ten eerste is er het kleine probleem (dat potentieel een groot probleem kan zijn) van gynaecomastie. Het is moeilijk te geloven dat mannen die steroïden gebruiken voor spierwinst en een gespierd lichaam uiteindelijk met borsten willen eindigen!

Ten tweede, en waar ik persoonlijk het meest bezorgd over zou zijn, is de kwestie van onvruchtbaarheid na een kuur met anabole steroïden. Als je je sommige van de vorige blogposts herinnert, weet je dat hoewel veel steroïden een testosteronbasis bevatten, mensen er heel verschillend op kunnen reageren. Dit betekent dat elke steroïde verschillende gezondheidsproblemen kan veroorzaken. De steroïden die je ‘kroonjuwelen’ kunnen vernietigen zijn Sustanon, Anavar en Deca Durabolin, die allemaal veel meer bijwerkingen hebben.

Het Risico van Krimp

Deze, samen met vele andere steroïden, kunnen veel schade aanrichten aan de geslachtsdelen van een man – en dit wordt vaak over het hoofd gezien. Wist je dat het nemen van steroïden je testikels kan laten krimpen? Nu weet je het wel, en het gebeurt omdat het overtollige testosteron het lichaam uit balans brengt. Je lichaam merkt al snel dat het meer testosteron heeft dan normaal, en dit leidt tot een stop in de productie van natuurlijk testosteron. Het is dit beschermingsmechanisme dat leidt tot een vermindering van de testikelgrootte.

Om het nog erger te maken, zullen je testikels niet zomaar terugveren naar normaal als je stopt met het nemen van steroïden. Het gevolg is dat je niet genoeg natuurlijk testosteron hebt totdat je lichaam de schakelaar weer aanzet en de testosteronniveaus weer normaal worden. Hoe hoger de dosis en duur van het gebruik van steroïden, hoe langer deze natuurlijke testosterononderdrukking optreedt. Sommige mannen hebben tot twee jaar na het stoppen met steroïden last van lage testosteronniveaus. Dus je kunt een lange tijd kleine testikels hebben. In deze periode kan “het omhoog krijgen” ook een probleem worden! Beschamend, nietwaar?

Onvruchtbaarheid

Wat nog zorgwekkender is, is dat dit niet het ergste is. De bovengenoemde risico’s zullen natuurlijk voor de meeste mannen een punt van zorg zijn, maar het echte probleem is dat van permanente onvruchtbaarheid. Steroïden verminderen zowel de natuurlijke testosteronproductie als de spermaproductie – zo effectief dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onderzoek doet naar op testosteron gebaseerde mannelijke anticonceptie! Je moet het vermogen van testosteron respecteren of je kunt er op de lange termijn spijt van krijgen.

Conclusie

Ik heb de drie hierboven genoemde steroïden vermeld, maar alle steroïden, variërend van Human Growth Hormone (HGH) tot Dianabol, hebben de kracht om je vruchtbaarheid te beïnvloeden. Als je nog steeds vruchtbaar bent, wees er dan dankbaar voor. Veel mensen zijn dat niet, en het riskeren ervan voor ijdelheid is het echt niet waard. Uiteindelijk neem je de beslissingen die je het beste voor jezelf vindt, maar als je wat vriendelijk advies wilt, is het misschien de moeite waard om de veiligere, legale alternatieven voor steroïden te bekijken.

Leave a Reply