Wat is ‘Roid Gut’ en wat veroorzaakt het?

roid gut

Wat is een ‘Roid Gut’?

Als je fan bent van bodybuilding, heb je ze vast al gezien: enorme bodybuilders met magere, gebeeldhouwde spieren, maar ook opgezwollen buiken. En nee, we hebben het niet over vrouwen, we hebben het over mannen.

Het is raar om te zien, maar het gebeurt steeds vaker. Waarom? Dat is de vraag.

Vroeger zag je dit niet. Toen Arnold Schwarzenegger nog bodybuilder was, hadden ze allemaal een slanke, taps toelopende vorm.

Maar tegenwoordig is dat niet meer zo. Bodybuilders hebben vaak een grote buik, zelfs als de rest van hun lichaam gespierd is. Hoe komt dat? Het antwoord is fascinerend en heeft te maken met het gebruik van steroïden.

ronnie coleman
Foto van www.localfitness.com.au

Waarom ontwikkelen sommige bodybuilders een bolle buik?

Nu wordt het ingewikkeld. Niet omdat er geen reden is, maar omdat er verschillende verklaringen zijn waarom het bestaat.

Palumboïsme

Dit is de meest geaccepteerde theorie onder juryleden over waarom ‘roid guts’ bestaan. Het heeft te maken met de groei van organen en vet tijdens het ophopen. Steroïden zijn niet de enige oorzaak, maar prestatiebevorderende medicijnen zoals insuline en recombinant humaan groeihormoon kunnen ook zorgen voor vetopslag en meer bindweefsel. Dit kan ervoor zorgen dat de maag er opgeblazen uitziet. Het is echter moeilijk te geloven dat bodybuilders zoveel vet hebben in hun lever en rond hun darmen, gezien hun harde diëten en vetverbrandende medicijnen.

Er zijn geen gepubliceerde onderzoeken die aantonen dat insuline of GH een opgezette buik veroorzaken. Bodybuilders nemen meestal niet meer dan 10-12 eenheden insuline voor en na hun training en maximaal 4-12 IE GH per dag. Dit is veel minder dan wat diabetici gebruiken. Artsen vertellen patiënten die voorgeschreven GH of insuline gebruiken nooit dat ze door gebruik een radicale opgezette buik zullen ervaren. De enige mensen die GH en insuline beschuldigen van het veroorzaken van ‘roid guts’ zijn internetexperts die commentaar geven op wedstrijden na afloop.

Dus, wat is de echte reden voor de dikke buiken bij bodybuilders als het niet alleen door palumboïsme komt? Hoe lukt het hen om dun te zijn en tegelijkertijd een grote buik te hebben na maanden van intensief trainen om er gespierd en fit uit te zien?

Hier zijn een paar extra ideeën:

Langzame spijsvertering: Bodybuilders kunnen problemen krijgen als ze diuretica gebruiken en daarna koolhydraten eten om hun spieren te voorzien van glycogeen, omdat ze meestal uitgedroogd zijn. Er is dan niet genoeg water om het gewenste glycogeen te maken. Hierdoor worden hun buikspieren uitgerekt (omdat ze zo vol zijn) en wordt er vloeistof (bloed) naar toe gezogen, waardoor ze een grote bult krijgen die ze proberen op te vullen.

Je kunt geen smalle taille hebben met grote buikspieren – Dat is gewoon een feit. Zelfs Arnold Schwarzenegger is niet zo groot als sommige bodybuilders van nu.

Je medicijnen niet correct gebruiken: Het kan lastig zijn om de juiste balans te vinden tussen dieet, medicijnen en lichaamsbeweging als je je voorbereidt op een wedstrijd. Natuurlijk wil je zoveel mogelijk spiermassa krijgen voordat je gaat afvallen, maar als je een fout maakt in deze keten, krijg je niet de gewenste definitie. Experts zijn het erover eens dat ‘roid guts’ een teken is dat er iets mis is gegaan tijdens de training, namelijk met de medicijnen/supplementen die ze hebben gebruikt. Als je ze op de juiste manier gebruikt, zul je minimale bijwerkingen ervaren. Maar als je het verkeerd doet, zou je op de wedstrijddag kunnen verschijnen alsof je 4 maanden zwanger bent.

Dus zijn insuline en GH niet de reden?

Ja en nee.

Hoewel er geen duidelijk bewijs is dat ze de enige oorzaak zijn, kunnen ze wel bijdragen aan spiergroei en het vergroten van organen, net als echte steroïden, andere medicijnen, diëten en supplementen. Al deze dingen kunnen helpen bij het opbouwen van spieren.

Maar je buikspieren zijn ook bedekt met spieren en zullen groeien als je ze traint. Dus hoe meer je traint en eet om spiermassa op te bouwen, hoe meer je buikspieren zullen groeien.

Welke stoffen kunnen de ontwikkeling van Roid Gut versnellen?

We hebben al gesproken over de twee belangrijkste verdachten, maar in dit gedeelte zullen we meer in detail gaan, zodat je kunt begrijpen waar het om gaat en waarom zoveel mensen er zeker van zijn dat ze de schuldigen zijn.

Insuline

Insuline is een hormoon dat ons lichaam produceert wanneer we eten, om suiker en voedingsstoffen beter op te nemen. Bodybuilders zijn dol op insuline vanwege de anabole effecten. Het kan helpen bij het opnemen van meer suiker en eiwitten, wat spiergroei stimuleert en dus goed is voor bulken.

Maar insuline kan ook water vasthouden en dit kan leiden tot een opgeblazen gevoel en dikke buik. Het is alsof je een meloen hebt ingeslikt, en dat is niet prettig.

Menselijk groeihormoon

Dit hormoon, HGH genaamd, speelt een belangrijke rol bij de groei van ons lichaam als we jong zijn. Het helpt ons om te groeien en ons lichaam te herstellen na beschadigingen. Krachttraining beschadigt je spiervezels, waardoor HGH kan helpen bij het herstel van spieren terwijl je slaapt.

Het probleem met HGH is echter dat het onvoorspelbaar is en niet alleen spiergroei stimuleert, maar ook de grootte van andere delen van je lichaam kan vergroten, zoals je handen, voeten, gezicht en organen. Dit kan leiden tot hypertrofie, een vergroting van de organen en spieren in je buik, wat kan leiden tot een merkbaar opgeblazen gevoel. Dit kan gebeuren ondanks het feit dat je weinig vet op je lichaam hebt, en is geen prettig gevoel.

Anabolen

We hebben eerder gesproken over de oorzaken van roid gut. Misschien herinner je je dat we zeiden dat steroïden, ondanks hun naam, eigenlijk heel weinig te maken hebben met roid gut. Het is waar! Ze zijn niet een van de triggers.

Dit betekent echter niet dat steroïden volledig onschadelijk zijn. Als je ze gebruikt tijdens je ballast- of snijcyclus, kunnen ze de effecten die insuline en HGH hebben op de maaggroei versterken. Daarom moet je voorzichtig zijn met wat je in je lichaam stopt. Hoewel steroïden niet de oorzaak zijn, kunnen ze in dit geval de situatie verergeren.

Een Japanse studie uit 2013 onderzocht spiergroei in twee delen. Het eerste deel was een observationele studie onder eerstejaars en senior voetballers, en het tweede deel was een interventieonderzoek.

De eerste studie vergeleek de verschillen in lichaamssamenstelling tussen eerstejaars en senioren. Ze ontdekten dat senioren (gemiddeld) 17 kg meer wogen dan eerstejaars (11-12 kg droge spieren en 5-6 kg vetmassa) als gevolg van intensieve bulkprotocollen en weerstandstraining. Ze merkten ook op dat hun hart, lever en nieren aanzienlijk zwaarder waren en in verhouding stonden tot de toename van vet en spieren.

In de tweede studie werden eerstejaarsspelers gedurende een jaar blootgesteld aan gecontroleerde bulk- en trainingsprotocollen. Ze zagen vrijwel dezelfde resultaten (maar op kleinere schaal omdat het slechts 12 maanden was) als de observationele studie.

Wat bewijst deze studie?

Het is een feit – GH, insuline en zelfs testosteron kunnen allemaal leiden tot een toename van het gewicht en de grootte van organen!

En gezien het feit dat geen van de deelnemers drugs gebruikte; dit onderzoek laat zien dat het enorme lef dat we nu bij bodybuilders zien, niet echt wordt veroorzaakt door medicijnen, maar gewoon door de groei van het hele lichaam.

Is het gevaarlijk?

Ons lichaam kan insuline en HGH natuurlijk produceren, maar in deze situatie kan het gevaarlijk zijn:

HGH kan ervoor zorgen dat je hart vergroot, wat het risico op hartaanvallen, beroertes en hartfalen kan verhogen. Het kan ook leiden tot een vergelijkbare groei in je longen, wat gevaarlijk is omdat je ribbenkast niet kan meegroeien om deze grotere omvang op te vangen.

Grappig genoeg kan het gebruik van insuline diabetes veroorzaken. Een overdosis van dit hormoon (op korte termijn) kan je in een glycemische shock of zelfs in coma brengen.

Tips voor natuurlijke bodybuilding

Als je wilt weten hoe je van die ‘steroïde darmen’ af kunt komen, dan is de gemakkelijkste manier om het gebruik van insuline, testosteron en HGH te vermijden en in plaats daarvan te kiezen voor een gezondere en natuurlijkere manier om je lichaam te bouwen.

Hier zijn wat fitness- en dieetaanbevelingen:

Oefening: Focus op samengestelde en isolatie-oefeningen. Samengestelde oefeningen – hiermee kun je meerdere spiergroepen tegelijk trainen, bijvoorbeeld squats, bankdrukken, rijen, shoulder press en pull-ups. Isolatie-oefeningen – deze zijn ontworpen om één spiergroep te isoleren en lichtere gewichten te gebruiken (en worden uitgevoerd op een hoger repbereik).

Voor een goede training moet het grootste deel van je programma uit samengestelde oefeningen bestaan, zware gewichten tillen met weinig herhalingen. Neem voldoende rusttijd tussen sets om bijna volledig te kunnen herstellen. We raden aan om 120 seconden rusttijd te nemen voor samengestelde oefeningen en 30-60 seconden voor isolatie-oefeningen.

Ben je nog niet zeker? Bekijk dan dit voorbeeldprogramma:

  • Bovenlichaam: bankdrukken (4 sets, 5 herhalingen), rijen (4 sets, 5 herhalingen), shoulder press (3 sets, 6-8 herhalingen), bicep curls (2 sets, 10 herhalingen), tricep extensions (2 sets, 10 herhalingen) en zijwaartse verhogingen (2 sets, 12 herhalingen).
  • Onderlichaam: squats (5 sets, 3-5 herhalingen), leg press (3 sets, 6 herhalingen), lunges (2 sets, 8 herhalingen), leg extension (2 sets, 12 herhalingen), hamstring curl (2 sets, 12 herhalingen), calf raises (3 sets, 15 herhalingen) en hanging leg raises (2 sets, 15 herhalingen).

Dieet: voeding is de brandstof voor je lichaam en je hebt het nodig om meer spieren op te bouwen. Daarom is het essentieel dat je voldoende magere eiwitten binnenkrijgt (0,8-1,2 g eiwit/lb lichaamsgewicht – 0,2-0,25 g/lb direct na de training); voldoende koolhydraten (100g of meer per dag); voldoende voedingsvetten (niet minder dan 0,35 g/lb per dag) en een calorieoverschot (250-500 calorieën meer dan je dagelijkse behoefte). Verdeel je maaltijden in kleinere porties van 3-6 maaltijden per dag en eet ze 2 uur voor het sporten (om je energiebeschikbaarheid te helpen maximaliseren).

Veilige opties om spieren op te bouwen zonder bijwerkingen

Is het “roid gut” echt? Ja, het is heel echt. Maar het kan worden vermeden! Je hoeft niet per se een opgezwollen buik te hebben om grote spiermassa te krijgen. Het is niet nodig om het voorbeeld van sommige bodybuilders te volgen.

Er zijn veilige, natuurlijke en legale alternatieven voor steroïden die je kunnen helpen spiermassa te krijgen zonder eruit te zien alsof je zwanger bent. CrazyBulk biedt een reeks bodybuilding-supplementen die veilig zijn om te gebruiken en die je kunnen helpen bij het vergroten van droge spiermassa, het snijden van vet, het verbeteren van spierherstel, het maximaliseren van je fysieke uithoudingsvermogen, uithoudingsvermogen en kracht. Bovendien helpen deze supplementen je bij het voltooien van je ballast- en snijcycli zonder dat je een opgeblazen buik krijgt.

Testo-Max en D-Bal (voor bulking) en Anvarol en Winsol (voor cutten) zijn slechts enkele van de supplementen die CrazyBulk aanbiedt. Deze supplementen bieden een veiligere en natuurlijkere manier om het lichaam te krijgen dat je wilt, zonder de bijwerkingen van anabole steroïden. Dus waarom wachten?

=> Lees hier meer over legale alternatieven.

Conclusie

Hoef je dan echt een ‘roid gut’ te krijgen als je mee wilt doen aan wedstrijden? Nee, dat hoeft niet.

Er moet nog meer onderzoek gedaan worden naar wat ‘roid gut’ veroorzaakt, maar tot nu toe lijkt het erop dat je dezelfde spierwinsten kunt behalen als je favoriete bodybuilders, zonder dat je afhankelijk bent van insuline, testosteron of HGH. En het belangrijkste is dat je het kunt doen zonder dat je een opgeblazen buik krijgt.

Maar laten we eerlijk zijn: wil je echt rondlopen met een opgeblazen buik, zelfs als het geen vet is? Nee! Niemand begrijpt dat het eigenlijk spieren zijn, en het is gewoon niet mooi. Het is ook geen goede weergave van al het harde werk dat je hebt verricht.

Dus als je echte spiergroei, vetverlies en definitie wilt ervaren zonder de bijwerkingen en ongemakken van steroïden, waarom zou je dan niet voor de natuurlijke weg kiezen? Train goed, eet gezond en neem een bewezen, veilig en legaal alternatief voor steroïden in je cyclus op en je kunt echt concurreren met al je favoriete bodybuildinghelden uit de jaren 80/90.

Leave a Reply