Anabolen en vruchtbaarheid: kunnen steroïden de vruchtbaarheid beïnvloeden?

Steroïden

Steroïden zijn al decennialang aanwezig in de schaduw van de bodybuilding- en fitnessgemeenschappen. Ondanks dat ze illegaal zijn, blijft hun aanwezigheid voelbaar binnen de industrie.

Als je spiermassa opbouwen of het lichaam dat je wilt moeilijk vindt, kun je overwegen steroïden te gebruiken als hulpmiddel. Maar je bent waarschijnlijk al bekend met enkele van de fysieke en mentale bijwerkingen van anabole steroïden (waarschuwing: ze zijn niet goed).

Hoewel je misschien weet dat de resultaten die steroïden soms opleveren, het risico waard kunnen zijn, is er een risico dat je misschien niet hebt overwogen: de mogelijke link tussen steroïden en vruchtbaarheid. Steroïden bootsen het mannelijke hormoon testosteron na, dus het is onvermijdelijk dat er enkele effecten zijn die invloed hebben op je mannelijkheid en de efficiëntie ervan.

Hoewel kinderen misschien nog niet op je radar staan, is de potentiële impact iets waar je je bewust van moet zijn als je kinderen wilt in de toekomst.

Dus, hier is wat informatie over de link tussen anabole steroïden en mannelijke onvruchtbaarheid.

Wat zijn anabole steroïden (en hoe worden ze gebruikt?)

Anabole steroïden zijn het primaire type illegale steroïden dat wordt gebruikt om mensen te helpen een betere massa op te bouwen, vet te verliezen of kracht op te bouwen.

Het zijn synthetische, volledig kunstmatige stoffen met weinig tot geen natuurlijke ingrediënten.

Anabole steroïden werken door de effecten van testosteron na te bootsen, ze binden zich aan specifieke chemische receptoren in je lichaam om je spieren te stimuleren en snel te laten groeien en herstellen.

Natuurlijk, omdat het erg lijkt op testosteron, het mannelijke hormoon, kan het ook ongewenste effecten veroorzaken op andere delen van je lichaam, inclusief de organen die je hormonen en geslachtsorganen reguleren.

Hoewel steroïden kunnen werken en de spiermassa kunnen verbeteren, zijn ze gevaarlijk en hebben ze veel bijwerkingen, om nog maar te zwijgen van de impact die ze kunnen hebben op je vruchtbaarheid.

Bovendien zijn steroïden illegaal als ze niet door een arts zijn voorgeschreven. Als je betrapt wordt met steroïden, kun je veroordeeld worden tot minimaal een jaar met een boete van €1.000 of zes jaar gevangenisstraf als je een grote hoeveelheid bezit.

Hoe gebruik je anabole steroïden?

Anabole steroïden kunnen op verschillende manieren worden ingenomen. Hoewel je ze gemakkelijk als pil kunt innemen, worden ze meestal rechtstreeks in de spier geïnjecteerd voor snellere en effectievere resultaten. Je kunt ze ook krijgen in de vorm van balsems of crèmes die je direct op je huid kunt aanbrengen.

Bij het gebruik van steroïden volgen de meeste mensen cycli van tweemaandelijkse behandelingen. Naarmate je steroïden gebruikt, wordt je lichaam veerkrachtiger, wat betekent dat je na langdurig gebruik je dosering moet verhogen.

Om dit tegen te gaan, gebruiken mensen kuren waarbij je klein begint en de dosering aan het einde van de eerste maand tot een maximum verhoogt. Daarna verlaag je de dosering opnieuw, zodat je aan het einde ervan geen weerstand hebt opgebouwd.

Mensen nemen meestal steroïden in combinatie met andere stoffen, afhankelijk van het doel dat ze willen bereiken. Het tegelijkertijd gebruiken van meerdere steroïden wordt ‘stacking’ genoemd en is een populaire manier om de meeste voordelen te behalen, aangezien ze samen kunnen werken om je ongelooflijke resultaten te helpen bereiken.

Gerelateerde inhoud: SARMS versus steroïden: wat is het verschil?

Hoe beïnvloeden anabole steroïden de vruchtbaarheid?

Mensen associëren vaak een hoge spiermassa met viriliteit. Biologisch gezien zijn we geprogrammeerd om spieren aantrekkelijk te vinden, omdat dit aangeeft dat het individu gezond genoeg is om nakomelingen te produceren en te beschermen.

Dat gezegd hebbende, kan het opbouwen van spieren door steroïden een belangrijk probleem worden, aangezien wetenschappelijk onderzoek suggereert dat het je spermakwaliteit negatief kan beïnvloeden en ook andere problemen kan veroorzaken.

Er zijn veel redenen waarom dit medicijn je vruchtbaarheid kan beïnvloeden; hier is een overzicht van enkele van de belangrijkste bijwerkingen die bijdragen aan een verminderde vruchtbaarheid:

Verminderde spermakwaliteit

Anabole steroïden kunnen de vruchtbaarheid verminderen door je spermakwaliteit te verminderen.

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Fertility and Sterility ontdekte dat mannen die anabole steroïden gebruikten een aanzienlijk lagere spermakwaliteit hadden dan mannen die dat niet deden. De studie vond ook dat de mannen die steroïden gebruikten een hoger percentage abnormaal sperma hadden.

sperma

Met een lagere spermakwaliteit betekent dit dat je bij het proberen om zwanger te worden minder kans hebt dat een enkele zaadcel een eicel bevrucht. Maar natuurlijk, als de kwaliteit van je sperma nog steeds goed is, is er nog hoop, zelfs als je aantal laag is.

Omdat steroïden ook abnormaal sperma kunnen veroorzaken, kunnen sommige defect zijn en niet in staat zijn om te zwemmen of zich aan de eicel te hechten, waardoor je nog minder kans hebt om zwanger te worden.

Verhoogd risico op teelbalkanker

Anabole steroïden kunnen ook het risico op teelbalkanker verhogen. Een studie gepubliceerd in het Journal of Clinical Oncology ontdekte dat mannen die anabole steroïden gebruikten meer dan twee keer zo waarschijnlijk teelbalkanker ontwikkelden dan degenen die geen steroïden gebruikten.

Teelbalkanker kan niet alleen een dodelijk probleem worden en veel behandeling vereisen om te genezen, maar als je in remissie gaat, kunnen de effecten van kanker op je testikels je onvruchtbaar maken.

Je testikels produceren sperma, dus problemen met hen kunnen je vermogen om kinderen te krijgen ernstig beïnvloeden.

Erectiestoornissen

Steroïden kunnen ook erectiestoornissen veroorzaken. Deze stoornis kan te wijten zijn aan een afname van testosteronniveaus en de directe effecten van steroïden op de bloedvaten en zenuwen die betrokken zijn bij erecties.

Dit kan resulteren in moeilijkheden om een erectie te krijgen of te behouden. Het niet kunnen krijgen van een erectie betekent dat je het moeilijk zult hebben om te presteren in de slaapkamer, waardoor je veel minder kans hebt om iemand zwanger te maken.

Niet alleen kan erectiestoornissen je veel minder vruchtbaar maken, maar het kan ook een probleem zijn dat je zelfvertrouwen beïnvloedt. Het kan seksuele ontmoetingen veranderen in frustrerende en angstige ervaringen.

Verminderde testikelgrootte

Steroïden kunnen er ook voor zorgen dat de testikels krimpen, wat leidt tot verminderde vruchtbaarheid. Een afname in de productie van testosteron en de directe effecten van steroïden op de testikels veroorzaken de krimp van de testikels.

Het hebben van gekrompen testikels kan het voor je lichaam moeilijker maken om kwalitatief sperma te produceren, wat je vruchtbaarheid ernstig beïnvloedt.

Verminderde testosteronniveaus

Testosteron is een hormoon dat noodzakelijk is voor de productie van sperma. Een studie gepubliceerd in het Journal of Urology ontdekte dat mannen die anabole steroïden gebruikten aanzienlijk lagere testosteronniveaus hadden dan degenen die dat niet deden.

Dit probleem kan optreden omdat steroïden de receptoren blokkeren die normaal gesproken binden met testosteron, waardoor je lichaam van nature minder stof zal aanmaken omdat het voelt dat je lichaam het niet nodig heeft.

Lage testosteronniveaus verminderen niet alleen je spermakwaliteit, maar kunnen ook leiden tot hormonale onbalans, wat kan resulteren in de ontwikkeling van meer vrouwelijke kenmerken, zoals mannenborsten.

Verminderde leverfunctie

Ten slotte kan een andere reden waarom steroïden de vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden zijn dat de stof ook de leverfunctie kan aantasten.

Dit klinkt misschien niet als een probleem dat gerelateerd is aan vruchtbaarheid; echter, je lever beïnvloedt rechtstreeks je vruchtbaarheidsniveaus.

lever

De lever verwijdert gifstoffen uit het lichaam en produceert hormonen die nodig zijn voor voortplanting.

Een studie in het Journal of Hepatology ontdekte dat mannen die anabole steroïden gebruikten een aanzienlijk verminderde leverfunctie hadden in vergelijking met degenen die dat niet deden.

Andere gezondheidseffecten van anabole steroïden

Als je al huivert bij hoe ernstig steroïden je vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden, kan het je verbazen dat er nog veel meer negatieve effecten op je gezondheid zijn die de stof kan veroorzaken.

Hier zijn enkele andere bijwerkingen die allemaal samenkomen om illegale steroïden een risico te maken dat het niet waard is. In plaats daarvan zou je op zoek moeten gaan naar natuurlijke alternatieven die niet de volgende reeks problemen en effecten hebben:

Gerelateerde inhoud: 5 bijwerkingen van testosteron die je wilt vermijden

Steroïden kunnen leverschade veroorzaken

We hebben al vermeld dat steroïden de lever kunnen beïnvloeden bij het verwijderen van gifstoffen, wat de vruchtbaarheid beïnvloedt. Echter, als je verder kijkt, kan een beschadigde lever ook veel andere gezondheidsproblemen veroorzaken.

In het ergste geval kan leverschade leiden tot een volledig falen van het orgaan, wat dodelijk kan zijn.

Steroïden kunnen cholesterolniveaus verhogen

Bij het gebruik van steroïden kunnen je cholesterolniveaus gevaarlijk hoog worden, wat ongezond kan zijn en kan leiden tot problemen zoals hartziekten en beroertes.

Steroïden kunnen hoge bloeddruk veroorzaken

Het gebruik van steroïden kan ontzettend schadelijk zijn voor je bloeddruk, tot het punt waarop je hypertensie kunt ontwikkelen.

hoge bloeddruk

Dit probleem kan je aderen ernstig beschadigen en leiden tot veel ergere problemen.

Steroïden kunnen groei remmen bij tieners

Steroïden zijn slecht voor volwassenen, maar ze zijn nog gevaarlijker voor tieners. Dit komt doordat steroïdengebruik je botten kan verouderen, waardoor je groeimogelijkheden beperkt worden.

Hoewel het kan helpen met massa, betekent dit dat het gebruik van steroïden op deze leeftijd je lengte kan beperken en je ontwikkeling tot volwassenheid kan belemmeren.

Steroïden kunnen stemmingswisselingen en agressie veroorzaken

Steroïden kunnen naast fysieke ook veel mentale bijwerkingen hebben. Het meest voorkomende is manie, waardoor je onbedoeld op een woedende en boze manier gedraagt.

Het kan ook leiden tot behoorlijk verwoestende stemmingswisselingen en in ernstigere gevallen paranoia en psychose veroorzaken.

Natuurlijk beschadigen deze vormen van gedrag zowel jezelf als anderen en kunnen ze potentieel elk aspect van je leven vernietigen.

Het prioriteren van je mentale gezondheid boven fysieke spiergroei is van het grootste belang. Niet alleen helpt deze benadering je om een gelukkiger leven te leiden, maar het vergroot ook je kansen op het bereiken van langdurige veranderingen in je lichaamsbouw.

Waarom?

Als je het probleem vanuit een gezonde hoek benadert en de mentale kracht hebt om te blijven sporten, zul je uiteindelijk slagen – zelfs als je de resultaten niet meteen ziet.

Gerelateerde inhoud: Wat is roid rage (mythe of een angstaanjagende realiteit)?

Steroïden kunnen acne veroorzaken

Mensen nemen steroïden om hun lichaam en uiterlijk te verbeteren; een van de ergste bijwerkingen van het medicijn is echter dat het je lichaam kan bedekken met ernstige acne en littekens.

Deze acne zit niet alleen op je gezicht; het kan ook op je rug en andere locaties verschijnen, afhankelijk van waar je het injecteert.

Steroïden kunnen het immuunsysteem verzwakken

Steroïden kunnen je immuunsysteem beïnvloeden, wat betekent dat je minder goed bent in het bestrijden van infecties en verkoudheid.

griep

Dit probleem kan leiden tot vaker en ernstiger ziek worden dan normaal bij het omgaan met een verkoudheid.

Bescherm je kroonjuwelen

Steroïden kunnen je lichaam ernstig beschadigen, en een van de belangrijkste gebieden waarop ze invloed kunnen hebben, zijn je geslachtsorganen.

Steroïden kunnen niet alleen je vermogen om kinderen te krijgen schaden, maar ze kunnen ook fysieke afwijkingen veroorzaken waardoor je niet kunt presteren of onzeker wordt over het uiterlijk van je geslachtsdelen.

Je hoeft je vruchtbaarheid niet op te offeren om je fitnessdoelen te bereiken. Natuurlijke en legale steroïde-alternatieven zullen je lichaam niet op dezelfde manier schaden en hebben minder bijwerkingen.

Steroïde-alternatieven bootsen anabole steroïden na terwijl ze legaal en veilig zijn – zonder negatieve invloed op de vruchtbaarheid. Ze kunnen je helpen dezelfde fitnessdoelen te bereiken en zijn een supplement dat je als alternatief voor steroïden zou moeten overwegen.

We hebben een breed scala aan steroïde-alternatieven die enorm gunstig kunnen zijn voor je doelen terwijl je je kroonjuwelen beschermt en ervoor zorgt dat je je viriliteit kunt behouden.

Leave a Reply