Zijn Anabolen Gevaarlijk? (11 Schokkende Bijwerkingen)

anabolen

Ja, anabolen zijn gevaarlijk. Deze prestatie verhogende medicijnen kunnen echter fantastische bodybuilding resultaten opleveren. Het gebruik van anabole steroïden is dan ook een controversieel en gevoelig onderwerp. In dit artikel bespreken we hoe gevaarlijk anabolen zijn.

Het bezit of het gebruik van steroïden voor prestatieverbetering is illegaal, maar veel professionele atleten gebruiken ze nog steeds en zweren bij de weerzinwekkende resultaten.

Ik krijg dan ook regelmatig de vraag of anabolen slecht zijn?

Om een duidelijk antwoord te geven op deze vraag bestudeerde ik alle relevante stof. Laten we samen kijken hoe slecht steroïden daadwerkelijk zijn.

Samenvatting

 • Misbruik van anabole steroïden heeft verschillende bijwerkingen, zoals hormonale onbalans, stemmingswisselingen, hoge bloeddruk en zelfs orgaan falen tot gevolg.

 • Gecontroleerd gebruik van anabole steroïden kan de spiermassa aanzienlijk vergroten, maar heeft nog steeds een aantal vervelende bijwerkingen.

 • Anabolen gebruik voor bodybuilding doeleinden is zelden zonder bijwerkingen.

Waarom zijn anabolen gevaarlijk?

Anabolen worden over het algemeen als slecht voor je beschouwd, omdat veel van hen tot nadelige bijwerkingen kunnen leiden.

Zelfs bij een door een arts voorgeschreven behandeling voor medische aandoeningen kunnen steroïden verschillende langdurige bijwerkingen veroorzaken.

Voordat we ingaan op hoe het gebruik van steroïden je gezondheid negatief kan beïnvloeden kijken we eerst naar enkele veelvoorkomende misvattingen over wat steroïden zijn.

We behandelen wat we werkelijk bedoelen als we het hebben over anabolen, evenals enkele mogelijke voordelen en bijwerkingen van het nemen van anabolen.

Wat zijn anabolen precies?

Steroïden zijn natuurlijke of synthetische hormonen die interageren met androgeen receptoren om de bot en spiersynthese te verhogen.

We hebben het hier specifiek over de categorie anabole steroïden, hetgeen waar mensen normaliter naar verwijzen als ze het over steroïden hebben.

Er zijn namelijk nog andere soorten steroïden, zoals steroïden van planten en schimmels. Dit zijn dus geen bodybuilding anabolen.

De drie belangrijkste soorten steroïde hormonen zijn:

 • Anabole androgene steroïden
 • Corticosteroïden
 • Seks Hormonen

Laten we ze allemaal eens beter bekijken.

Halotestin

Anabole Androgene Steroïden

Dit zijn synthetische steroïde hormonen die lijken op testosteron en die voornamelijk worden gebruikt om de spiermassa te vergroten.

Voor recreatief gebruik is het illegaal om anabolen te bezitten en te verhandelen. Artsen kunnen daarentegen wel legaal anabole steroïden voorschrijven. Zij doen dit om om hormonale problemen en spierverlies te behandelen (dit zullen we verder in het artikel bespreken).

In mijn ervaring in de fitnessindustrie heb ik bodybuilders doseringen zien nemen die 10 tot 100 keer hoger waren dan wat is voorgeschreven om medische aandoeningen te behandelen.

Anabole steroïden kunnen oraal worden ingenomen, in spieren worden geïnjecteerd of als crème of gel op de huid worden aangebracht.

Corticosteroïden

Niet te verwarren met anabole steroïden.

Corticosteroïden zijn natuurlijke hormonen die door het lichaam worden geproduceerd (bijv. Cortisol) of synthetische medicijnen die worden gebruikt om overactieve immuun response, ontstekingen, astma en chronische obstructieve longziekte (COPD) te behandelen [1].

Synthetische Corticosteroïden zijn door de mens gemaakte versies van wat er in je bijnieren wordt geproduceerd. Artsen schrijven ze meestal voor om zwelling, jeuk, roodheid en allergische reacties te verminderen [2].

Interessant feit, in sommige sporten zijn Corticosteroïden toegestaan [3]. Zo zijn er speciale gevallen waarin corticosteroïden zijn toegestaan voor atletiekwedstrijden. Meestal worden deze medicijnen echter beschouwd als een verboden middel omdat ze atleten een oneerlijk voordeel kunnen geven.

Hoewel we Corticosteroïden niet zullen behandelen in onze risico analyse is het belangrijk op te merken dat corticosteroïden zeer krachtig zijn en dat verkeerd gebruik kan leiden tot ernstige bijwerkingen.

Geslachtshormonen

Deze hormonen bepalen het geslacht en beïnvloeden de voortplantingsfuncties. Ze omvatten androgenen (zoals testosteron), oestrogenen en progestagenen.

De meeste anabole steroïden zijn een derivaat van het mannelijke geslachtshormoon testosteron.

bodybuilder sarms resultaat

Gebruik en mogelijke voordelen

Bij correct gebruik kunnen de juiste doses anabolen medische voordelen hebben. Zelfs als ze illegaal worden ingenomen (zonder doktersrecept), hebben steroïden een positief effect op je spierontwikkeling.

Medische redenen

Artsen schrijven steroïden voor om bepaalde medische aandoeningen te behandelen. Hier is een lijst van aandoeningen waar anabolen voor worden voorgeschreven:

 • Vertraagde puberteit: Anabole steroïden kunnen worden gebruikt om jongens met vertraagde groei en verlate puberteit te behandelen. Een onderzoek uit 1994 wees uit dat behandeling met anabole steroïden een significante groeiversnelling voor dergelijke patiënten faciliteerde [4].
 • Spier en skelet schade: Anabole steroïden kunnen zeer effectief zijn bij het orthopedisch herstel van beschadigd bot- en spierweefsel [5].
 • Spier afbrekende ziekten: Aandoeningen zoals COPD, AIDS, kanker en nier- en leveraandoeningen kunnen leiden tot spierverlies. Anabole steroïden kunnen dergelijke symptomen behandelen door spiermassa te behouden [6].

Verbeterde spiergroei en kracht

Anabole steroïden worden vaak gebruikt in krachtsporten zoals powerlifting, olympisch gewichtheffen en bodybuilding om kracht en spiermassa te vergroten [7].

Aangezien veel organisatoren van bodybuilding competities niet testen op steroïden komt het gebruik en misbruik ervan veel voor.

Verwant Artikelen :

Verbeterde atletische prestaties

Veel atleten worstelen met plateaus in hun atletische prestaties en zoeken naar manieren om barrières te doorbreken en de concurrentie te verslaan. Sommigen nemen hun toevlucht tot het nemen van anabole steroïden om hun snelheid en sport capaciteiten te verbeteren.

Studies tonen aan dat het gebruik van steroïden atletische prestaties kan verbeteren, waardoor de snelheid van een gebruiker [8]. Maar de meeste atleten lijken steroïden te nemen voor het sneller verkrijgen van droge spiermassa [9].

Bijwerkingen en risico ‘s

Hoewel medisch en atletisch gebruik van steroïden gunstig kan zijn, kan het gebruik en misbruik van anabolen verschillende bijwerkingen veroorzaken.

Mannen

 • Ontwikkeling van borstweefsel: Consistent gebruik van steroïden kan leiden tot hormonale onevenwichtigheden, die de groei van mannelijke borsten kunnen veroorzaken [10].
 • Testiculaire atrofie en verminderd aantal zaadcellen: Drugsmisbruik, vooral met steroïden, wordt in verband gebracht met een verminderde mannelijke voortplantingsfunctie, het krimpen van de zaadbal en genetische spermaschade [11] [12].
 • Erectiestoornissen: Hoewel steroïden de testosteronspiegel verhogen, kunnen ze leiden tot erectiestoornissen na het afronden van een kuur [13].
 • Verhoogd risico op (prostaat)kanker: Het gebruik van steroïden kan kanker veroorzaken wat kan leiden tot tumorgroei en vergroting van de prostaat [14].

Vrouwen

 • Lichaamshaar: Vrouwen die steroïden gebruiken kunnen overmatige groei van lichaamshaar ervaren en hoofdhaar verliezen [15].
 • Gezichtshaargroei: Naast meer lichaamshaar kunnen vrouwen die steroïden gebruiken ook groei in gezichtshaar ervaren [16].
 • Mannelijke geslachtskenmerken: Vrouwen die steroïden gebruiken hebben de neiging om mannelijke geslachtskenmerken te ontwikkelen, zoals een diepere stem [17].
 • Hoge zin in seks: Onderzoek heeft aangetoond dat terwijl mannen een lager libido ervaren door het gebruik van steroïden, vrouwen juiste een verhoogde zin in seks ervaren bij het nemen van steroïden [18].

Beide geslachten

 • Agressieve stemmingswisselingen: Steroïden geïnduceerde agressie kan optreden bij personen die gedurende een langere periode grote doses steroïden gebruiken [19].
 • Leverziekte: Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van steroïden kan leiden tot ernstige levertoxiciteit [20].
 • Veranderd immuunsysteem: hoewel velen beweren dat steroïden je immuunsysteem kunnen beïnvloeden, moet er op dit gebied nog meer onderzoek worden gedaan [21]. Maar het is het beste om voorzichtig te zijn.

Anabolen zijn gevaarlijk. Het is als Russische roulette. Vijf mensen kunnen ze nemen zonder problemen. De zesde kan dood eindigen.

Verwant Artikelen :

Zijn er alternatieven voor steroïden?

Ja, er zijn veilige alternatieven voor steroïden: deze worden legale anabolen genoemd. Hoewel ze misschien net zo effectief zijn in het vergroten van de spiermassa, zijn ze op de lange termijn veel minder schadelijk.

Natuurlijke testosteron-boosters

Natuurlijke testosteron-boosters zoals vitamine D, Ashwagandha, Zink en Eiwit zijn natuurlijke en effectieve manieren om je natuurlijke testosteron niveaus te verhogen [22].

Hun enige nadeel is dat ze je nooit meer voorbij voorbij je genetische en leeftijdscapaciteit zullen helpen. Een 30-jarige man zal bijvoorbeeld zijn testosteron niet boven het maximale niveau voor zijn leeftijdsgroep krijgen.

Aan de positieve kant hebben deze supplementen geen negatieve bijwerkingen.

Legale bulking kuur

Natural bulking stacks zijn een veilige, natuurlijke en effectieve manier om je winst in de sportschool te verbeteren.

Ze bevatten krachtige melanges van natuurlijke testosteron verhogende ingrediënten die je kunnen helpen genetische spier opbouwende barrières te verleggen en je fitnessdoelen veilig te bereiken.

Én ze hebben niet de vervelende bijwerkingen van illegale steroïden.

Bekijk ook: CrazyBulk legale bulking anabolen

Veelgestelde vragen

Zijn steroïden illegaal?

Ja, het is illegaal om anabole steroïden te bezitten, verkopen, kopen of distribueren zonder doktersrecept. Volgens de wet staat op het eerste onwettige bezit van anabole steroïden een boete van 1.000 EUR en één jaar gevangenisstraf. De straffen worden strenger met opeenvolgende beschuldigingen van bezit.

Wat is het verschil tussen anabole steroïden en doping?

Er is niet echt een verschil tussen anabole steroïden en prestatiebevorderende medicijnen (PED’s). Anabole steroïden zijn gewoon een soort PED.

Andere PED’s zijn stimulerende middelen, bètablokkers, diuretica, testosteron, erytropoëtine (EPO), humaan choriongonadotrofine (HCG) en groeihormoon (HGH).

Wat zijn de meest gebruikte anabole steroïden?

Anadrol, Oxandrin, Winstrol ,Dianabol , Equipoise en Deca-Durabolin zijn de meest gebruikte anabole steroïden.

Wanneer gebruiken atleten anabole steroïden?

Sommige atleten nemen anabole steroïden als ze spiermassa en kracht willen opbouwen en hun atletische prestaties willen verbeteren. Anderen nemen het als er een medische reden voor is.

Wanneer beginnen sporters steroïden te nemen?

Atleten beginnen meestal met het nemen van anabole steroïden wanneer ze een plateau hebben bereikt in hun atletische prestaties of spiergroei. Steroïden helpen hen hun fysieke en genetische barrières te overwinnen.

Wanneer is het goed voor sporters om steroïden te nemen?

Het is oké voor sporters om anabole steroïden te nemen als artsen ze voorschrijven voor de behandeling van blessures en snel herstel. In de meeste gevallen schrijven ze echter corticosteroïden voor, geen anabole steroïden.

Conclusie

Ons standpunt over steroïden is simpel: blijf er ver uit de buurt, tenzij een arts ze om medische redenen voorschrijft.

Als je op zoek bent naar meer spiermassa zonder de bijwerkingen van illegale anabolen raden we je ten zeerste aan natuurlijke alternatieven te proberen.

We hebben een enquête gehouden onder meer dan 600 sportschool professionals en een lijst samengesteld met de beste legale anabolen voor spiermassa.

Deze legale anabolen zijn geen magische pillen die je morgen in Arnold Schwarzenegger zullen veranderen, maar ze zullen je helpen je genetische barrières een beetje te verleggen en veilig en effectief spieren op te bouwen.

Leave a Reply