SARMs Bijwerkingen: Deze Risico’s Moet Je Kennen Voor Gebruik

SARMs bijwerkingen

Verschillende atleten geven er de voorkeur aan om medicijnen [1] te gebruiken om een stevig en gespierd lichaam te bouwen.

Medicijnen, zoals anabolen en SARMs kunnen spiermassa enorm doen laten groeien. Deze middelen helpen mensen hun droomlichaam relatief snel te ontwikkelen.

Maar naast positieve effecten kunnen medicijnen ook verschillende bijwerkingen hebben. SARMs (selectieve androgeen receptor modulators) zijn een van de medicijnsoorten die mensen kiezen om hun spiermassa te doen groeien.

SARMs worden beschouwd als een geweldig alternatief voor steroïden, omdat ze relatief minder bijwerkingen veroorzaken. Maar toch zijn SARMs niet vrij van nadelige effecten, omdat ze verschillende ernstige gevolgen voor het menselijk lichaam kunnen hebben.

Tevens zijn SARMs niet goedgekeurd door de FDA voor menselijke consumptie, we zullen daarom ook nooit iemand aanraden om SARMs te gebruiken. Zeker gezien het feit dat er genoeg legale alternatieven voor SARMs zijn.

Met CrazyBulk pillen bouw jij je droomlichaam zonder zorgen! Betalen met iDeal en bezorgd door PostNL.

De onderzoeken naar de effecten van SARMs zijn voortdurend in ontwikkeling.

In dit artikel bespreken we de reeds bekende bijwerkingen van SARMs, maar eerst gaan we na wat dit eigenlijk voor medicijnen zijn.

Wat zijn SARMs?

SARMs zijn een groep androgene medicijnen [4] die anabole eigenschappen hebben om spiermassa te vergroten.

Ze functioneren door zich selectief te binden aan de androgeen-receptoren in het lichaam. Deze cruciale receptoren zorgen voor een toename van de spiergroei en een sneller herstel.

SARMs lijken enigszins op anabole steroïden, maar verschillen in hun selectieve benadering. Van verschillende SARMs is bekend dat ze zich richten op andere specifieke weefsels voor hun werking.

Het gebruik van SARMs wordt onderzocht als een mogelijke behandeling voor spierbehoud bij mensen met chronische aandoeningen.

Momenteel worden SARMs hoofdzakelijk voor onderzoek gebruikt; daarom wordt klinisch gebruik nog streng afgeraden.

Bovendien heeft de WADA (World Anti-Doping Agency) het gebruik van SARMs op de zwarte lijst gezet.

Ook heeft de FDA gewaarschuwd [6] tegen het gebruik van SARM-producten in bodybuilding. De FDA staat bekend om hun harde optreden [7] tegen het illegale gebruik van SARMs en SARM-achtige stoffen.

Enkele voorbeelden van SARM-medicijnen zijn Ostarine, RAD 140 Testolone en Ligandrol LGD4033. Verder zijn er een aantal medicijnen waaronder Cardarine GW-501516 en Ibutamoren MK 677 die mensen classificeren als zijnde SARMs, terwijl ze dit niet zijn.

Bijwerkingen van SARMs

Veel bodybuilders en sportliefhebbers beschouwen SARMs als heilzame supplementen. Ze zijn immers veiliger dan anabolen. Vergis je alleen niet, ook SARMs hebben bijwerkingen.

Klinische studies hebben verscheidene bijwerkingen van SARMs gebruik onder zowel mannen [8] als vrouwen vastgelegd.

Alle bijwerkingen waarmee de gebruikers worden geconfronteerd, kunnen op lange of korte termijn zijn op basis van verschillende factoren, waaronder het consumptiepatroon van het individu.

Hier is zo’n casusrapport [9] . Als je meer informatie wilt kun je ook kijken naar dit overheidsdocument [10] dat spreekt over door Ligandrol geïnduceerde leverbeschadiging.

SARMs bijwerkingen op mannen

Leverschade

SARMs kunnen net als anabole steroïden leverbeschadiging [11] bij gebruikers veroorzaken.

In sommige studies is waargenomen dat SARMs cholestatische leverbeschadiging bij mensen kunnen veroorzaken.

Deze leverbeschadiging kan leiden tot een aantal medische aandoeningen zoals geelzucht of verhoogde leverenzymen.

Maar de gevallen van leverbeschadiging als gevolg van SARM-consumptie zijn zeldzaam en treden normaliter alleen op wanneer SARMs in een te hoge doses zijn geconsumeerd. Pas dus op met overmatig gebruik.

Haarverlies

Haarverlies kan te wijten zijn aan genetica ,maar SARMs kunnen zeker ook een rol spelen bij de haaruitval van mannen.

Elke SARM heeft een andere rol; daarom verlagen verschillende SARMs het niveau van verschillende hormonen in je lichaam. Een schommelend niveau van hormonen [12] kan leiden tot haaruitval.

Hier geld ook dat overmatig gebruik van SARMs voor een langere periode meer kans op haaruitval creëert dan zorgvuldig gebruik.

Daarom is het ten alle tijden aangeraden om SARMs in de voorgeschreven dosering te consumeren om dergelijke bijwerkingen te voorkomen.

Gynaecomastie (man boobs)

SARMs kunnen borstgroei bij mannen tot gevolg hebben. De rede hierachter is de omzetting van testosteron in oestrogeen en dihydrotestosteron (DHT) bij SARMs gebruik.

Wanneer je SARMs gebruikt worden je androgeen-receptoren maximaal gebruikt, daarom zijn er aanzienlijk minder androgeen receptoren beschikbaar voor je testosteron om aan te binden.

Deze situatie [12] kan leiden tot de omzetting van het resterende testosteron in oestrogeen en DHT.

In het geval van SARMs gebruik kan dus meer testosteron ongebonden blijven dan gewoonlijk, wat leidt tot hogere oestrogeen-spiegels.

Het hogere oestrogeengehalte kan op zijn beurt weer leiden tot medische aandoeningen [13] , zoals gynaecomastie (borstontwikkeling).

Onderdrukking natuurlijke testosteronproductie

Wanneer je SARMs consumeert wordt je lichaam gevuld met androgeen, waardoor de behoefte aan natuurlijke androgenen in het lichaam verdwijnt.

Daarom krijgt je lichaam met verhoogde androgenen de opdracht om de natuurlijke testosteronproductie in het lichaam te verminderen. Weet je waarom je lichaam de productie stopt?

Wanneer het lichaam wordt overspoeld met SARMs binden de aanvullende androgenen aan de androgeen-receptor, waardoor de behoefte aan natuurlijke androgenen wordt beperkt.

Bovendien, met optimale androgenen in het lichaam, zal je lichaam geen extra energie verspillen aan het produceren van testosteron.

Op deze manier zou je lichaam dus de natuurlijke aanmaak van testosteron kunnen onderdrukken en wat kan lijden tot symptomen van een laag testosteron gehalte.

Het effect van SARMs gebruik op testosteron productie wordt  in dit onderzoek[14] gedetailleerd besproken.

Acne

Niemand houdt ervan om onregelmatigheden zoals acne op hun huid te hebben. Maar het is gebleken dat SARMs acne [15] kunnen veroorzaken.

De verhoogde androgeen-spiegels verhogen de talg-concentratie op de huid, waardoor de huid niet uitdroogt.

De vette huid belemmert de verwijdering van dode cellen, wat leidt tot celverstopping, waardoor acne ontstaat.

Verminderd Libido

De consumptie van SARMs of SARM-achtige producten kan ook de seksuele gezondheid schaden. Zoals je hebt gelezen kan SARMs gebruik je hormoonhuishouding beïnvloeden en bijwerkingen veroorzaken die vergelijkbaar zijn met die van steroïden.

Dit onderzoek [16] beschrijft duidelijk hoe SARMs en andere prestatie-verhogende medicijnen een lager libido tot gevolg kunnen hebben. Daarnaast is er ook onderzoek naar SARMs dat uitwijst dat deze middelen je aantal zaadcellen verlagen. SARMS gebruik kan dus je algehele seksuele gezondheid belemmeren. En als je echt pech hebt kan je onvruchtbaar worden, zoals in dit onderzoek wordt besproken [17].

SARMs bijwerkingen op vrouwen

Verstoorde menstruatiecyclus

Vrouwen die SARMs consumeren kunnen een verstoorde menstruatiecyclus ervaren. Door teveel androgeen-hormonen in het lichaam, kunnen vrouwen hormonale stoornissen krijgen, zoals polycysteus ovariumsyndroom (PCOS).

Onder deze omstandigheden ervaren vrouwen een vroege of vertraagde menstruatiecyclus die onregelmatigheden in de cyclus veroorzaakt.

Deze onregelmatige menstruatiecyclus [18] kan onhandig, vervelend en pijnlijk zijn voor vrouwen.

Bovendien veroorzaken hormonale stoornissen zoals PCOS verschillende andere onderliggende gezondheidsproblemen [19] bij vrouwen.

Lichaamshaar

De consumptie van SARMs verhoogt het niveau van androgenen zoals testosteron in het lichaam. Bij vrouwen is testosteron in kleinere hoeveelheden aanwezig dan bij mannen.

Daarom kan een toename van testosteron als gevolg van het gebruik van SARMs de groei van ongewenste lichaamsharen [20] veroorzaken (rug, gezicht en borst).

Stemmingswisselingen

SARMs kunnen geweldig zijn voor het opbouwen van spieren en het vergroten van kracht, maar ze kunnen je stemming negatief beïnvloeden.

Vrouwen die stemmingswisselingen ervaren zijn schaars bij lage doses. Vrouwen die overmatig SARMs gebruiken kunnen daarentegen een negatief effect van het medicijn verwachten.

Overmatige dosering kan een onregelmatigheid in de hormoonspiegels veroorzaken met plotselinge stemmingswisselingen als gevolg.

Pijn en zwelling

Wie SARMs consumeert kan op een gegeven moment pijn ervaren, ongeacht het geslacht. Maar vrouwen zijn meer vatbaar voor pijn en zwelling na het consumeren van SARMs.

Maar de pijn en zwelling houden misschien niet lang aan, omdat het lichaam gewend raakt aan SARMs consumptie.

Mannelijke kenmerken

Sommige vrouwen kunnen een vermindering van de borstomvang en een diepere stem ervaren als gevolg van overconsumptie van SARMs.

Toename van de testosteron niveaus bij vrouwen wordt genoemd als de redenen achter de ontwikkeling van mannelijke eigenschappen.

Conclusie

SARMS kunnen een geweldig alternatief zijn voor anabole steroïden.

In tegenstelling tot steroïden veroorzaakt het gebruik van SARMs minder bijwerkingen, waardoor ze meer geschikt zijn voor bodybuilding doeleinden.

Deze medicijnen zijn echter niet geheel vrij van bijwerkingen. Raadpleeg daarom altijd een arts / specialist voordat je SARMs gebruikt.

referenties/bronnen

 1. Report. Steroids and Other Appearance and Performance Enhancing Drugs (APEDs) Research. Published in: February 2018. Available from: https://nida.nih.gov/publications/research-reports/steroids-other-appearance-performance-enhancing-drugs-apeds/introduction
 2. Shalender Bhasin, MD and Ravi Jasuja, PhD. Selective Androgen Receptor Modulators (SARMs) as Function Promoting Therapies. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2009 May; 12(3): 232–240. doi: 10.1097/MCO.0b013e32832a3d79
 3. Dietary Supplement Health and Education Act of 1994 Public Law 103-417 103rd Congress. Date of Publication: October 25, 1994. Available from: https://ods.od.nih.gov/About/DSHEA_Wording.aspx
 4. Zachary J. Solomon,a Jorge Rivera Mirabal, M.D.,b Daniel J. Mazur, M.D.,b Taylor P. Kohn,a Larry I. Lipshultz, M.D.,b,c and Alexander W. Pastuszak, M.D. Ph.D.b,c. Selective Androgen Receptor Modulators (SARMs) – Current Knowledge and Clinical Applications. Sex Med Rev. 2019 Jan; 7(1): 84–94. Published online 2018 Nov 30. doi: 10.1016/j.sxmr.2018.09.006
 5. Substance Profile: What Athletes Need to Know about Ostarine. USADA. February 6, 2017. Available from: https://www.usada.org/spirit-of-sport/education/substance-profile-ostarine/
 6. Lyndsay Meyer. FDA In Brief: FDA warns against using SARMs in body-building products. FDA In Brief. Oct. 31, 2017. Available from: https://www.fda.gov/news-events/fda-brief/fda-brief-fda-warns-against-using-sarms-body-building-products
 7. About OCI. US FDA. 03/12/2018. Available from: https://www.fda.gov/inspections-compliance-enforcement-and-criminal-investigations/criminal-investigations/about-oci
 8. Iakov V Efimenko , David Valancy , Justin M Dubin , Ranjith Ramasamy. Adverse effects and potential benefits among selective androgen receptor modulators users: a cross-sectional survey. Int J Impot Res. 2021 Sep 1. doi: 10.1038/s41443-021-00465-0
 9. Mary Barbara, MD Sadhna Dhingra, MD, and Ayse L. Mindikoglu, MD, MPH. Drug-Induced Liver Injury Associated With Alpha Bolic (RAD-140) and Alpha Elite (RAD-140 and LGD-4033). 2020 Jun; 7(6): e00409. Published online 2020 Jun 18. doi: 10.14309/crj.0000000000000409
 10. Mary Barbara, MD, Sadhna Dhingra, MD, and Ayse L. Mindikoglu, MD, MPH. Ligandrol (LGD-4033)-Induced Liver Injury. 2020 Jun; 7(6): e00370. Published online 2020 Jun 11. doi: 10.14309/crj.0000000000000370
 11. Joan Ericka Flores,corresponding author Shivakumar Chitturi, and Sarah Walker. DrugInduced Liver Injury by Selective Androgenic Receptor Modulators. Hepatol Commun. 2020 Mar; 4(3): 450–452. Published online 2020 Jan 3. doi: 10.1002/hep4.1456
 12. C Bullmann, F Jockenhövel. [Gynecomastia in men]. Fortschr Med. 1998 Dec 20;116(35-36):18-22
 13. L M Lucas, K L Kumar, D L Smith. Gynecomastia. A worrisome problem for the patient. Postgrad Med. 1987 Aug;82(2):73-6, 79-81. doi: 10.1080/00325481.1987.11699925
 14. Antonio A.Nunez, John Nyby, and Glayde Whitney. The effects of testosterone, estradiol, and dihydrotestosterone on male mouse (Mus musculus) ultrasonic vocalizations. Hormones and Behavior. Volume 11, Issue 3, December 1978, Pages 264-272. Available from: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0018506X78900302
 15.  
 16. Shehzad Basaria, Lauren Collins, E. Lichar Dillon, et al. The Safety, Pharmacokinetics, and Effects of LGD-4033, a Novel Nonsteroidal Oral, Selective Androgen Receptor Modulator, in Healthy Young Men. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2013 Jan; 68(1): 87–95. Published online 2010 Mar 28. doi: 10.1093/gerona/gls078
 17. HEALTH EFFECTS OF DOPING. Available from: https://www.sportintegrity.gov.au/what-we-do/education/health-effects-of-doping#toc2
 18. Rabih El Osta,corresponding author Thierry Almont, Catherine Diligent, Nicolas Hubert, Pascal Eschwège, and Jacques Hubert. Anabolic steroids abuse and male infertility. Basic Clin Androl. 2016; 26: 2.
 19. SeemaPatel. Polycystic ovary syndrome (PCOS), an inflammatory, systemic, lifestyle endocrinopathy. The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology. Volume 182, September 2018, Pages 27-36. Available from: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0960076018300396?via%3Dihub
 20. Guilherme Wesley Peixoto Da Fonseca, Elke Dworatzek, Stephan Von Haehling, et al. Selective androgen receptor modulators (SARMs) as pharmacological treatment for muscle wasting in ongoing clinical trials. Date of Publication: 18 Jun 2020. Available from: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/13543784.2020.1777275?journalCode=ieid20

Leave a Reply