Wat is Roid Rage? [Mythe of een angstaanjagende realiteit?]

boze bodybuilder met roid rage

Je hoeft geen grote gebruiker van steroïden te zijn om te weten wat mensen bedoelen met “roid rage”. Hiermee bedoelen ze een plotselinge woede-uitbarsting die veroorzaakt wordt door het gebruik van steroïden. Dit wordt vaak afgebeeld als een enorme, gespierde man die te veel steroïden gebruikt en verandert in een agressieve psychopaat.

Maar eigenlijk werkt het niet zo en is “roid rage” nog steeds niet volledig bewezen. Laten we daarom eens kijken naar wat rage is, of het echt is en welke andere bijwerkingen steroïden kunnen hebben. Wat kan er nog meer bijdragen aan rage? Je vindt de antwoorden op deze vragen – en meer – hieronder. Tijd om de vraag te beantwoorden: is “roid rage” een mythe of een angstaanjagende realiteit?

Wat is Roid Rage?

Roid-rage ontstaat wanneer iemand teveel anabole steroïden gebruikt, waardoor er een gekke toestand ontstaat die wordt aangedreven door testosteron. Dit betekent niet per se dat de persoon boos wordt of begint te razen. In sommige gevallen kunnen de steroïden zelf uit de hand lopen en ongewenste effecten veroorzaken.

Het is begrijpelijk waarom de vraag “wat is roid-rage” geen duidelijk antwoord heeft, alleen al door deze uitleg. Roid-rage kan verschillende vormen aannemen en kan ook variëren in intensiteit. Maar als we het één definitie zouden moeten geven, is roid-rage een toestand waarin je de controle over je impulsen verliest, waardoor je op een zeer emotionele en vaak zeer agressieve manier overreageert. De vraag is echter, is het echt?

schreeuwende bodybuilder

Is Roid Rage echt?

Kunnen steroïden ervoor zorgen dat je gek wordt en in een woedende holbewoner verandert?

Nou, het antwoord is ja en nee…

Wanneer je steroïden gebruikt, verander je je testosteronniveau – dat is het doel – en dit zal invloed hebben op je emoties. Testosteron wordt vaak geassocieerd met agressie, dus het verhogen van je testosteronniveau kan ook je agressieniveau verhogen.

Maar, zoals altijd bij steroïden, er is een maar – dit betekent niet dat je meteen verandert in een agressieve hulk. Ken je misschien mensen die steroïden gebruiken? Zijn ze allemaal woedende gekken? Waarschijnlijk niet. En dat is het belangrijke punt. Het veranderen van je testosteronniveau kan zeker invloed hebben op je agressie, maar het zal je niet meteen veranderen in een beest; behalve misschien in de sportschool!

Dus maak je geen zorgen dat je meteen een woedende psychopaat wordt, maar er zijn wel ECHTE BIJWERKINGEN van het gebruik van steroïden. Net als bij elk ander medicijn, op recept of niet, kan het je geestelijke gezondheid beïnvloeden. Hoe? Laat me dat hieronder meer in detail uitleggen.

checklist

Andere manieren waarop steroïden met je hoofd rotzooien

Anabolen kunnen meer met je hoofd doen dan je alleen maar boos maken. Hoewel er nog geen duidelijk wetenschappelijk bewijs is voor de beruchte ‘roid rage’, zijn er wel andere bewezen bijwerkingen van steroïden. Als je regelmatig steroïden injecteert, kun je last krijgen van vervelende psychische symptomen, zoals:

  • agressief gedrag
  • stemmingswisselingen
  • manisch gedrag
  • auditieve en visuele hallucinaties
  • wanen en verward denken

Als je last hebt van de symptomen die we eerder hebben genoemd, vooral de eerste drie, kan het zijn dat je een onstabiele en agressieve mentaliteit krijgt die “roid rage” wordt genoemd. Maar dat is niet alles. Onderzoek heeft aangetoond dat steroïden ook kunnen leiden tot psychische problemen zoals depressie, angst, cognitieve achteruitgang, psychotische reacties en meer. Dit kan echt een grote chaos veroorzaken als je het mij vraagt!

Wat veroorzaakt Roid Rage?

Veel meer mensen gebruiken tegenwoordig steroïden dan je misschien denkt. Het wordt niet langer alleen gebruikt door fanatieke sportschoolbezoekers die meer spieren willen dan alles, maar ook door tieners op school. In slechts drie jaar tijd is het aantal gebruikers in het VK met meer dan 600% gestegen. Dit maakt de gevaarlijke kant van steroïden nog enger, omdat het iemand kan overkomen die je kent. Steroïden hebben ernstige gevolgen en dat is de reden waarom ze zo populair zijn. Maar ze kunnen ook ernstige bijwerkingen veroorzaken, zoals we eerder hebben besproken. Roid-rage wordt veroorzaakt door een verhoogd testosteronniveau, maar dat is niet de enige oorzaak.

Andere oorzaken van Roid Rage

Mensen kopen steroïden vaak online, wat gevaarlijk kan zijn omdat de producten niet altijd bevatten wat er op de verpakking staat. Het kan ook gevaarlijk zijn omdat sommige gebruikers denken dat ze echte steroïde-effecten ervaren terwijl ze in werkelijkheid willekeurige en mogelijk gevaarlijke verbindingen injecteren.

Maar soms kan agressief gedrag ten onrechte worden toegeschreven aan steroïden, terwijl het eigenlijk wordt veroorzaakt door illegale drugs zoals cocaïne of amfetamine. Het gebruik van deze drugs kan zeer gevaarlijk zijn omdat het mensen in staat stelt hun lichaam verder te pushen dan het aankan, wat kan leiden tot ernstige blessures.

Als je herhaaldelijk amfetaminen gebruikt, kan dit een negatieve invloed hebben op je mentale gesteldheid. Na een paar dagen gebruik is je dopaminesysteem uitgeput en overbelast, wat kan leiden tot agressiviteit en prikkelbaarheid.

Amfetaminen kunnen ook leiden tot slaapgebrek, wat op zijn beurt kan leiden tot hallucinaties, wanen en emotionele instabiliteit. Deze symptomen kunnen gemakkelijk worden verward met de psychische problemen die door steroïden kunnen worden veroorzaakt.

Bekijk een andere bijwerking van steroïden: de Roid Gut >>

bodybuilder met spuit

Het definitieve oordeel

“Roid rage” is een term die verschillende betekenissen kan hebben, afhankelijk van wie je het vraagt. Maar in essentie komt het neer op te veel steroïden gebruiken, waardoor er te veel effecten ontstaan.

De eerste definitie verwijst naar agressie en emotionele instabiliteit die steroïden kunnen veroorzaken. In simpeler woorden kan het ook gaan over de fysieke bijwerkingen van steroïden waardoor mensen er angstaanjagend uit kunnen zien.

Hoe dan ook, “roid rage” is geen situatie die je wilt meemaken. Als je steroïden gaat gebruiken, zoals Dianabol, Winstrol, Clenbuterol of iets anders, wees dan voorzichtig en stop op tijd als je negatieve effecten opmerkt.

Wil je meer weten over de bijwerkingen van populaire steroïden? Lees dan verder:

Leave a Reply