Prohormonen versus Steroïden: Wat is het Verschil?

bodybuilder

Als je een fervent sporter bent, heb je vast wel eens van steroïden gehoord. Misschien gebruik je ze zelfs! En als je van steroïden hebt gehoord, is de kans groot dat je ook van prohormonen hebt gehoord. Hoewel de twee termen soms door elkaar worden gebruikt, zijn ze zeker niet hetzelfde. Ze kunnen vergelijkbare resultaten opleveren, maar het zijn totaal verschillende verbindingen.

Wat is een Steroïde?

Technisch gezien heeft een steroïde twee hoofdfuncties:

  • Ze spelen een cruciale rol in de gezondheid van je cellen. Sommige beïnvloeden de permeabiliteit van de cel, wat de vloeistofregulatie beïnvloedt.
  • Ze fungeren als signalen voor de steroïde hormoonreceptoren in ons lichaam, waardoor bijvoorbeeld testosteron kan worden vrijgegeven.

Er zijn veel verschillende soorten steroïden. De steroïden waar we ons op richten zijn anabole steroïden, die onze spieren beïnvloeden en ook bekend staan als androgenen. Deze steroïden kunnen bijwerkingen hebben, dus het is belangrijk om ze alleen op doktersrecept te gebruiken.

Wat is een Prohormoon?

Een prohormoon is een stof die het lichaam omzet in een hormoon. Ze worden soms ook wel steroidal supplementen genoemd, wat tot verwarring kan leiden omdat ze zelf geen steroïden zijn. Ze worden door het lichaam omgezet in hormonen, wat de biologische beschikbaarheid van bepaalde hormonen kan verbeteren.

Prohormonen geven je de mogelijkheid om direct te kiezen welke hormonen je wilt beïnvloeden. Dit is heel anders dan het daadwerkelijk consumeren van bijvoorbeeld testosteron, wat een steroïde is.

Dus, welke zijn veiliger?

Over het algemeen worden steroïden als gevaarlijker beschouwd dan prohormonen. Beide kunnen bijwerkingen veroorzaken, maar steroïden hebben een grotere kans op ernstige problemen. Prohormonen hebben daarentegen een veel minder significant profiel van bijwerkingen.

Conclusie

Een van de redenen waarom prohormonen als veiliger worden beschouwd, is omdat je lichaam mechanismen heeft om te voorkomen dat het te veel hormonen produceert. Als je steroïden consumeert, zullen ze direct de hormonale receptoren beïnvloeden, ongeacht de hoeveelheid. Bij een overmatige inname van prohormonen zal je lichaam proberen de productie te reguleren. Daarom wordt over het algemeen aangenomen dat het gebruik van prohormonen veiliger is dan steroïden.

Leave a Reply