Verloopt Creatine & Hoe Lang Voordat Het Bederft?

bedorven creatine

Creatine is een van de meest gebruikte supplementen, vooral door mensen die sporten. In de meeste gevallen wordt dit supplement in bulk gekocht. Dit heeft ertoe geleid dat veel mensen zich afvragen of het een vervaldatum heeft.

Ja, creatine, net als elk ander supplement, heeft een vervaldatum. Afgezien van de vervaldatum van de fabrikant, zijn er andere factoren die ervoor kunnen zorgen dat creatine sneller verloopt. Ik zal je ook tips geven over hoe je kunt bepalen of je supplement is verlopen.

Lees tot het einde voor gedetailleerde informatie.

Korte Samenvatting

  • Creatine verloopt. Het hangt af van de vervaldatum van de fabrikant en hoe je je supplement opslaat.
  • Creatine kan tot twee jaar na de productiedatum blijven als het goed wordt opgeslagen.
  • Bewaar creatine supplementen op een koele en droge plaats om te voorkomen dat ze sneller vervallen dan hun vastgestelde tijdframe.
  • Een vreemde geur en verkleuring zijn vroege indicatoren dat je creatine is verlopen.

Hoe Werkt Creatine?

Creatine werkt door je vermogen om ATP-energie te genereren te vergroten. Dit aminozuur dat je lichaam van nature produceert, is een van de meest effectieve creatine supplementen voor het verhogen van kracht en uithoudingsvermogen.[1] [2]

Verloopt Creatine?

schepje creatine en pillen

Creatine verloopt. Als het correct wordt opgeslagen op koele, droge plaatsen, is creatine die zijn vervaldatum heeft overschreden veilig in te nemen en zou het geen ongewenste bijwerkingen moeten veroorzaken.

Creatine monohydraat supplementen kunnen tot 2 jaar langer meegaan dan hun vervaldatum, maar alleen als je ze goed opslaat. [3] Vloeibare creatine daarentegen is minder waarschijnlijk dat het langer meegaat dan de vervaldatum, en zo’n creatine kan je ziek maken. [4]

Moet Je Verlopen Creatine Innemen?

creatine over datum

Je zou nog steeds creatine moeten nemen die is verlopen. Studies tonen aan dat de afbraak tot creatinine waarschijnlijk niet zal optreden meerdere jaren na productie en meestal nog een hele tijd na de vervaldatum. [5]

Dit betekent dat verlopen creatine, vooral creatine monohydraat supplement, prima te gebruiken zou moeten zijn. Er zouden geen negatieve bijwerkingen moeten zijn bij het innemen ervan.

Kan Verlopen Creatine Je Ziek Maken?

overgeven in emmer

Nee, deze creatine supplementen kunnen je niet ziek maken. De effecten op het lichaam zijn goed bestudeerd en gedocumenteerd, en het wordt over het algemeen als veilig beschouwd om te consumeren. [4]

Gerelateerd:

Hoe Moet Je Creatine Bewaren?

bakje met pillen

Je moet creatine bewaren in een luchtdichte container op een koele, droge plaats, weg van direct zonlicht, omdat dit het afbraakproces kan versnellen​. [6]

Hoe Lang Kan Je Creatine Bewaren?

Je kan creatine ongeveer twee tot drie jaar bewaren vanaf de productie, zolang het goed wordt opgeslagen. Creatine monohydraat is stabieler en kan langer meegaan dan die geschatte vervaldatum.

Gebruik de vervaldatum als een gids, bewaar je creatine supplementen goed om de houdbaarheid te verlengen, en stop met het gebruik ervan als ze niet meer zo goed lijken te werken als vroeger​.

Hoe Ziet Verlopen Creatine Eruit?

bedorven creatine

Verlopen creatine ziet er vergelijkbaar uit met reguliere creatine. Het afbreken ervan veroorzaakt niet veel van een fysieke verandering, zelfs niet na de houdbaarheidsdatum.

Je zou klontige creatine kunnen ervaren of verwachten dat te zien na de vervaldatum, maar dat wordt meestal veroorzaakt door vocht dat op de een of andere manier in de poedersupplementen terechtkomt.

Zoals eerder vermeld, kan er ook enige verkleuring of vreemde geuren zijn van oudere creatine poeders, maar dit duidt meestal op de aanwezigheid van bacteriën, en het moet worden weggegooid nadat het zijn houdbaarheidsdatum heeft overschreden​.

Conclusie

schepje creatine

Dus, verloopt creatine?

In het bijzonder, creatine monohydraat is ongelooflijk stabiel en heeft een lange levensduur die zelfs voorbij de vervaldatums op de verpakking kan gaan.

Door het correct op te slaan en gezond verstand te gebruiken, zou je in staat moeten zijn om te blijven genieten van hoogwaardige creatine en te profiteren van het kopen in bulk.

Tekenen dat vocht of bacteriën zijn geïntroduceerd in het poeder zijn de enige echte waarschuwingssignalen waar je op moet letten, en ze zijn in de meeste situaties gemakkelijk te spotten.

Het poeder kan klonterig worden, van kleur veranderen, of een grappige geur afgeven in deze gevallen.

Creatine zal minder potent worden als het begint af te breken maar is niet technisch schadelijk. Hoewel het niet zo goed zal werken als het ooit deed, is het onwaarschijnlijk dat het je ziek maakt.

Als je nieuwe bijwerkingen of problemen ervaart bij het innemen van je creatine poeder, moet je medisch advies inwinnen​.

Bronnen:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22297802
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22817979
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16721796
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21424716
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10893433
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12701816

Leave a Reply