Wat is Whey Protein?

whey protein

Het antwoord is simpel: melk.

Melk bestaat uit twee soorten eiwitten, caseïne (80%) en wei (20%).

Tijdens het kaasmaken wordt de wei gescheiden van de wrongel en vormt het een waterige laag. Het is deze laag die vervolgens wordt geëxtraheerd en verwerkt tot whey protein.

Als je het je nog steeds niet kunt voorstellen, denk dan eens aan de vloeistof die je boven op de meeste yoghurtpotten ziet drijven. Dit is whey, en het enige wat daarna gebeurt, is dat dit mengsel van eiwitten wordt geïsoleerd om het fitnesspoeder te vormen dat je kent en waar je van houdt.

Dus terwijl het in de zuivelwereld slechts als een bijproduct van kaas wordt beschouwd; in de bodybuilding/atletiekwereld wordt daar heel anders tegenaan gekeken. In feite is whey protein voor velen de sleutel tot krachtopbouw, prestatieverbetering en enorme spiergroei.

Feiten over whey protein:

 • Whey protein bestaat uit een mengsel van bèta-lactoglobuline, alfa-lactalbumine, runderserumalbumine en immunoglobines.
 • 25-50 gram whey per dag kan jouw dagelijkse eiwitinname aanvullen.
 • Whey is zo goed in het stimuleren van de groei dat 60% van de menselijke moedermelk whey is.
eiwitpoeder maken

Wat zijn de voordelen van Whey Protein?

Het is eng hoe afhankelijk ons lichaam is van eiwitten, maar het is waar. Eiwitten vormen de bouwstenen van onze cellen en worden in alles gebruikt, van je pezen, organen, spieren en huid tot de aanmaak van hormonen, enzymen, neurotransmitters en moleculen.

Eiwitten zijn een noodzakelijk onderdeel van onze voeding.

Dit is waar whey protein van pas komt.

Dus wat zijn de voordelen van het toevoegen van whey protein aan jouw dieet?

 • Leucine is het meest anabole (groeibevorderende) essentiële aminozuur va en kan spierontwikkeling, groei en vezelherstel stimuleren.
 • Cysteïne kan het niveau van cellulaire antioxidanten verhogen, waardoor je lichaam wordt ontdaan van schadelijke gifstoffen.
 • Whey protein kan gewichtsverlies stimuleren. In een studie gepubliceerd in Nutrition & Metabolism, ervoeren degenen die whey kregen een groter verlies aan lichaamsvet en een beter behoud van spierweefsel.
 • Het kan het slechte cholesterolgehalte verlagen.
 • Het kan de immuunrespons verbeteren bij kinderen die lijden aan astma.
 • Het kan de bloeddruk en het risico op hart- en vaatziekten verlagen.
 • Het kan je bloedsuikerspiegel verlagen.
 • Kan symptomen van stress en depressie minimaliseren.
 • Kan gewichtsverlies bij mensen met hiv verminderen – nu weten we dat dit waarschijnlijk niet op jou van toepassing is, maar het is een interessant feit om te weten.
 • Kan de botdichtheid verhogen (sterkere botten).
 • Kan beschermen tegen osteoporose.
vrouw die eiwitshake drinkt

Wat zijn de mogelijke gevaren van whey protein?

Over het algemeen is whey protein relatief veilig en zal het je lichaam niet schaden, maar dit betekent niet dat het ook helemaal onschuldig is. Neem een te hoge dosis en dit kan leiden tot het volgende:

 • Nier- en leverproblemen: sommige onderzoeken beweren dat whey deze problemen kan veroorzaken, maar daar is geen bewijs voor. Waar je wel op moet letten, is het nemen van whey als je al een bestaande nier- of leveraandoening hebt. Als dat het geval is, moet je eerst met je arts praten of het gewoon niet gebruiken.
 • Spijsverteringsproblemen: het grootste nadeel van het consumeren van te veel whey is misselijkheid, winderigheid (zeer aantrekkelijk), diarree, opgeblazen gevoel, pijn en krampen.
 • Allergieën: Als je allergisch bent voor zuivel kun je whey beter laten.
 • Verminderde eetlust
 • Dorst
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Acne (dit komt vaak voor als je consequent een te hoge dosering whey gebruikt).

Afgezien van bovenstaande wordt whey protein als zeer veilig beschouwd. Zorg ervoor dat je jouw dosering beperkt tot slechts 25-50 gram per dag.

Het is ook raadzaam dat als je een van de volgende medicijnen gebruikt je eerst een arts raadpleegt voordat je whey gebruikt:

 • Levodopa – whey kan de effectiviteit ervan verminderen door te verminderen hoeveel uw lichaam absorbeert.
 • Alendronaat (Fosamax) – opnieuw kan whey verminderen hoeveel je lichaam absorbeert en op zijn beurt de effectiviteit ervan beperken.
 • Antibiotica (quinolone) – whey kan de hoeveelheid opgenomen antibioticum verlagen, waardoor de effectiviteit ervan in het lichaam afneemt. Het wordt aangeraden om whey minstens een uur na dit antibioticum in te nemen.

Welke soorten whey zijn er?

Er zijn drie hoofdtypen whey protein 1. Whey Concentraat, 2. Whey Isolaat en 3. Whey Hydrolysaat.

Hier is hoe ze verschillen:

 • Whey Concentraat: Gekenmerkt door weinig vet, lactose en koolhydraten. De hoeveelheid eiwit die je krijgt, hangt af van hoe geconcentreerd WPC is. Lagere concentraten bevatten ongeveer 30% eiwit, terwijl hogere concentraties wel 90% eiwit kunnen bevatten. Gewoonlijk heeft WPC ongeveer 70-80% eiwit, en van de drie soorten whey heeft het de beste smaak.
 • Whey Isolaat: dit type wei-eiwit wordt verwerkt om alle vetten en lactose te verwijderen. Als gevolg hiervan heeft WPI meestal ten minste 90% eiwit, zo niet meer. Toch is er een keerzijde aan al deze verwerking. Er blijven weinig voedingstoffen over.
 • Whey Hydrolysaat: dit is een ‘voorverteerde’ vorm van wei-eiwit, omdat het al hydrolyse heeft ondergaan (een proces dat ervoor zorgt dat je lichaam eiwitten kan opnemen). Dit betekent dat WPH minder vertering nodig heeft dan de andere en sneller wordt opgenomen. En dit maakt WPH een geweldige aanvulling op medische eiwitsupplementen, omdat de verbeterde verteerbaarheid en verminderde allergeenrisico’s het geschikt maken voor zelfs baby’s. WPH kan ook een 28-43% hogere piek in insuline veroorzaken dan isolaat.

Welke is het beste?

Als je de statistieken vergelijkt, kan concentraat je de sterkste resultaten bieden. Het is niet alleen de goedkoopste, maar behoudt ook de meeste heilzame voedingsstoffen die in whey zitten. De smaak valt ook mee, want hij bevat meer lactose en vet dan de andere.

Als je lichaam moeite heeft om concentraat te verdragen of als je je inname van koolhydraten en vet wilt beperken – terwijl je toch grotere hoeveelheden eiwit binnenkrijgt – dan is isolaat de beste optie (gevolgd door hydrolysaat).

Waar wordt whey protein voor gebruikt?

Wei-eiwit heeft veel toepassingen, maar de drie belangrijkste die je moet weten, zijn 1. spieropbouw, 2. krachtverbetering en 3. gewichtsverlies.

Spiermassa en kracht

In combinatie met weerstandstraining en gewichtheffen kan wei-eiwit de eiwitsynthese verbeteren en meer spiergroei stimuleren. Deze winsten zullen natuurlijk ook leiden tot een toename van kracht, omdat elke keer dat de vezels in je spierweefsel scheuren en zichzelf herstellen, ze je in staat zullen stellen meer gewicht te tillen.

Hoe werkt het?

 1. Whey-eiwit kan jouw lichaam voorzien van de eiwitten en aminozuren die het nodig heeft om te fungeren als bouwstenen voor spiergroei. Door je eiwitinname te verhogen kan dit je lichaam voorzien van alle ingrediënten die het nodig heeft om spiergroei te stimuleren.
 2. Wei-eiwit kan de afgifte van anabole hormonen stimuleren, bijvoorbeeld insuline, die verantwoordelijk zijn voor het stimuleren van spiergroei.
 3. Whey bevat veel leucine (essentieel aminozuur). Dit specifieke aminozuur kan de eiwitsynthese stimuleren (op moleculair en genetisch niveau).
 4. In vergelijking met andere eiwitten wordt wei-eiwit snel door je lichaam opgenomen en gebruikt.

De eiwitsynthese is meestal het hoogst na inspanning; je kunt echter gemakkelijk wei-eiwit nemen voor, tijdens of na je training en toch een behoorlijke hoeveelheid spierweefsel ontwikkelen.

OPMERKING: Whey is het meest effectief op korte termijn wanneer het wordt geconsumeerd met een dieet dat rijk is aan eiwitten, zoals vlees, vis, eieren en zuivelproducten. Als je niet genoeg eiwitten eet, zal het gebruik van wei-eiwit je resultaten waarschijnlijk niet verbeteren.

Gewichtsverlies

Er wordt veel gespeculeerd over het vermogen van whey om vet te verbranden. Dit kan natuurlijk niet vanzelf gebeuren – het is daarom belangrijk om wei-eiwit te combineren met weerstandstraining – maar gedurende een kuur (gebruik) van 10 weken is het mogelijk om je droge spiermassa te vergroten en tegelijkertijd vet te verliezen.

Een deel van zijn vermogen om gewichtsverlies te bevorderen is het feit dat het een verzadigende macronutriënt is. Dit gecombineerd met het vermogen om het energieverbruik met 80-100 calorieën per dag te verhogen, betekent dat het je kan helpen om tot 440 calorieën minder per dag te eten.

In één onderzoek werd ontdekt dat als je 25% van je dagelijkse calorie-inname eiwitten binnenkrijgt, dit je trek met wel 60% kan verminderen. Terwijl in een ander onderzoek het vervangen van andere bronnen van calorieën door wei-eiwit kan helpen om 4 kilo af te vallen, terwijl het je in staat stelt om spieren te behouden en je magere spiermassa te vergroten (in combinatie met gewichtheffen).

Conclusie

Zoals je kunt lezen heeft whey protein het potentieel om een geweldige eiwitbron te zijn. Als het op de juiste manier wordt gebruikt kan het: 1. je eiwitinname stimuleren, 2. je voorzien van alle 9 essentiële aminozuren en 3. je helpen jouw spiermassa te maximaliseren.

Leave a Reply