SARMs vs. Anabolen: Wat is het verschil?

SARMs atleet

We kijken naar SARMs versus steroïden – Als je groter wilt worden door meer spiermassa op te bouwen of een gespierd en goed gevormd lichaam wilt creëren, kan het verleidelijk zijn om te zoeken naar supplementen en andere stoffen die je helpen die doelen te bereiken.

Er is niets mis met het nemen van supplementen die kunnen helpen, en de waarheid is dat de meeste van de beste bodybuilders en sportschoolbezoekers hun lichaam niet hebben verkregen zonder hulp.

Het probleem is dat je ervoor moet zorgen dat je de juiste dingen neemt. Veel stoffen die in omloop zijn, zijn onveilig en illegaal om te gebruiken, zoals steroïden.

Ondanks dit blijven steroïden een populaire stof en worden ze illegaal gebruikt door bodybuilders, gewichtheffers en zelfs meer casual sportschoolbezoekers.

Ze kunnen vooral overtuigend zijn als je moeite hebt om consistent spiermassa op te bouwen. Als je extra eten op je bord schept, calorieën stapelt en uren besteedt aan je sportschoolroutine, kan het ontmoedigend zijn als je moeite hebt om resultaten te zien.

Hierdoor is het gemakkelijk om in de val te trappen van het proberen van stoffen zoals steroïden als je leest over de bliksemsnelle effecten ervan.

Voordat je echter kiest voor illegale steroïden, is het het beste om meer over hen en hun alternatieven te weten te komen om te beslissen wat je wilt nemen.

Omdat steroïden terecht een taboe-onderwerp zijn, hebben veel mensen gezocht naar alternatieven om hun doelen te bereiken – een daarvan is SARMS.

Maar is SARMS een goed alternatief voor steroïden?

Hier is een blik op hoe beide zich verhouden als je SARMS tegenover steroïden zet, zodat je de risico’s kunt begrijpen die bij beide betrokken zijn.

Wat zijn SARMS?

Net zoals anabole steroïden de effecten van testosteron op je lichaam nabootsen, kunnen SARMS je helpen spieren en massa op te bouwen door de effecten van het mannelijke hormoon na te bootsen.

SARMS staat voor selectieve androgeenreceptormodulatoren. Het zijn synthetische geneesmiddelen die bedoeld zijn om je prestaties te verbeteren en chemisch vergelijkbaar zijn met anabole steroïden, de meest populaire variant van steroïden.

SARMS werken echter anders dan steroïden, omdat ze alleen binden aan specifieke cellulaire androgeenreceptoren.

Door zich op deze gebieden te concentreren, wordt gezegd dat SARMS beperkte bijwerkingen heeft en je organen niet zo sterk beïnvloedt als gewone steroïden. Sterker nog, veel verkopers van SARMS beweren dat ze lang niet zoveel bijwerkingen hebben, wat betekent dat ze veiliger zijn.

Dat gezegd hebbende, zijn SARMS niet door de FDA goedgekeurd, wat betekent dat ze niet officieel worden erkend. Er worden echter onderzoeken gedaan naar de stof om te zien of het een alternatief kan worden voor de sterkere anabole steroïden.

Omdat ze niet zijn goedgekeurd, zijn SARMS in de meeste gevallen illegaal en verboden stoffen volgens het Wereld Anti-Doping Agentschap. Ze kunnen alleen legaal worden gekocht en gebruikt voor onderzoeksdoeleinden, wat betekent dat alleen artsen en wetenschappers ze mogen gebruiken.

Vanwege deze maas in de wet zijn SARMS illegaal in omloop gekomen. Sterker nog, sommige fitnessproducten die online worden verkocht, kunnen zelfs SARMS bevatten zonder dat dit op de ingrediëntenlijst wordt vermeld.

Er zijn meerdere soorten SARMS te vinden, waarbij Testolon het krachtigste en effectiefste is, hoewel het ook de meest ernstige bijwerkingen heeft.

Bovendien zou Andarine effectiever moeten zijn in het vergroten van kracht, terwijl er ook andere opties zijn zoals Anabolicum-Ligandrol.

Als je op zoek bent naar een legaal alternatief voor SAMS, bekijk dan deze opties.

Wat zijn anabole steroïden?

Je hebt waarschijnlijk wel eens van steroïden gehoord, zelfs als het via gefluister in de kleedkamer is.

Anabole steroïden zijn volledig synthetische verbindingen die testosteron nabootsen, dat verantwoordelijk is voor spieropbouw.

Bij misbruik kunnen ze de kracht verbeteren en je prestaties verhogen, omdat ze de groei van je spierweefsel bevorderen, wat resulteert in grotere spieren en een hoger vetverlies (afhankelijk van de steroïde die je neemt).

Steroïden worden ingenomen als pillen, of de gebruiker kan de steroïden direct in hun weefsel injecteren via een injectienaald. Je kunt ze ook gebruiken in de vorm van crème of gel die je direct op de huid kunt aanbrengen.

Hoewel steroïden mensen kunnen helpen hun fitnessdoelen te bereiken door spiergroei te bevorderen, reageren ook andere delen van je lichaam op de stof, wat verschillende ongewenste en ongewilde bijwerkingen kan veroorzaken.

Steroïden zijn illegaal in de VS. Je mag ze niet gebruiken en er zijn ernstige gevolgen als je ermee betrapt wordt.

Dat gezegd hebbende, hebben deze stoffen voordelen wanneer ze door een arts worden voorgeschreven. Steroïden kunnen worden gebruikt om mensen te behandelen die mogelijk een hormonale onbalans hebben en om mensen sneller te laten herstellen van blessures.

Daarom mag je steroïden legaal gebruiken als ze door een arts aan je zijn voorgeschreven.

Dus, zijn SARMS steroïden?

Ondanks dat ze vergelijkbare doelen en effecten hebben, zijn SARMS en steroïden verschillend.

Dit komt omdat SARMS naar verluidt binden aan specifieke receptoren, iets wat steroïden niet doen. Daardoor zijn ze verschillend genoeg om als afzonderlijke entiteiten te worden beschouwd.

Denk aan steroïden als een bot instrument om te begrijpen waarom dit het geval is. Ja, ze zullen je helpen spiermassa op te bouwen en prestaties te verbeteren, maar ze beïnvloeden ook andere lichaamsdelen – doorgaans negatief.

Daarentegen kunnen SARMS worden beschouwd als een nauwkeurig snijgereedschap. Het helpt je ook bij het opbouwen van massa, maar omdat het zich bindt aan geselecteerde receptoren, heeft het geen invloed op andere delen van je lichaam, waardoor het veiliger is en mogelijk even effectief.

Dit betekent dat in de strijd tussen SARMS versus steroïden, SARMS de betere optie lijken te zijn. Ondanks dit is het echter geen goedgekeurd medicijn en worden de effecten ervan nog steeds officieel bestudeerd.

Ondanks dat het geen steroïde is, zijn SARMS nog steeds illegaal en verboden, dus je moet ze vermijden. In plaats daarvan kun je je wenden tot legale en veiligere alternatieven.

SARMS vs Anabole steroïden: Wat zijn de verschillen?

Dus, naast wat we al hebben besproken, wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de twee?

We hebben al besproken dat ze anders werken (omdat SARMS nauwkeuriger kunnen zijn); er zijn echter meerdere andere manieren waarop deze twee stoffen verschillen, van hun samenstelling, hoe ze werken tot hun bijwerkingen.

SARMS vs Steroïden: Waar zijn ze van gemaakt?

De belangrijkste ingrediënten van anabole steroïden zijn een combinatie van synthetische derivaten die vergelijkbare effecten hebben op het lichaam als testosteron. Deze derivaten omvatten nandrolon, stanozolol en oxymetholon (testosteronderivaten met bepaalde aanpassingen voor verhoogde potentie).

SARMs zijn gemaakt van een combinatie van chemische en plantaardige stoffen die dezelfde receptoren activeren als testosteron, waardoor vergelijkbare anabole effecten op spieren, botten en andere organen ontstaan.

In tegenstelling tot traditionele anabole steroïden zijn de effecten van SARMs echter veel specifieker en richten ze zich voornamelijk op spierontwikkeling terwijl organen en hormonen relatief onaangetast blijven.

Dit maakt ze veiliger dan gewone steroïden en biedt tegelijkertijd veel gerapporteerde voordelen, zoals verbeterde botdichtheid, verhoogde spiermassa, verminderd lichaamsvet en verbeterde algehele fysieke prestaties.

Anabole steroïden zijn krachtige synthetische hormonen die voornamelijk worden gebruikt om spiermassa op te bouwen, hoewel ze ook in overweging zijn genomen voor potentiële toepassingen bij het genezen van medische aandoeningen.

Deze steroïden werken door het nabootsen van de effecten van testosteron en andere hormonen die van nature door het menselijk lichaam worden geproduceerd, wat gebruikers verbeterde kracht en uithoudingsvermogen geeft.

SARMS versus steroïden: hoe werken ze?

Anabole steroïden activeren receptoren genaamd androgeenreceptoren in spiercellen, wat leidt tot een toename van eiwitsynthese – een proces dat verantwoordelijk is voor het opbouwen van spiermassa. Deze medicijnen kunnen ook de productie van IGF-1 stimuleren, een groeifactor die cruciaal is voor spiergroei en -onderhoud.

SARMS daarentegen werken door na te bootsen hoe uw testosteron de androgeenreceptoren in uw lichaam en alleen die receptoren beïnvloedt. Voor testosteron om te werken, moet het zich binden en hechten aan androgeenreceptoren. Als het dat doet, zet het testosteron zichzelf om in een ander hormoon genaamd DHT dat, wanneer het gebonden is met een andere receptor, verandert in oestrogeen, een ander type hormoon.

Dit hormoon bindt zich vervolgens aan oestrogeenreceptoren, waardoor er meer androgeen in uw lichaam ontstaat en uw mannelijke kenmerken worden aangemoedigd om zich te ontwikkelen, inclusief spiergroei en vetverlies.

Aangezien SARMS zich bindt aan dezelfde receptoren, overspoelt het uw lichaam met androgenen die deze receptoren verzadigen, zodat uw spieren worden aangemoedigd om sneller te groeien en te herstellen.

Hoe legaal zijn SARMS en steroïden?

Zowel SARMS als steroïden zijn illegaal en gaan gepaard met zware straffen als je betrapt wordt op het bezit ervan. Als je een kleine hoeveelheid steroïden bij je hebt, kun je een jaar gevangenisstraf krijgen en een boete van 1.000.

Deze gevangenisstraf kan oplopen tot 6 jaar gevangenisstraf als je een grote hoeveelheid hebt waarvan de politie aanneemt dat je van plan bent om anderen te voorzien. De boete voor het hebben van grotere hoeveelheden stijgt ook aanzienlijk tot 250.000.

SARMS heeft dezelfde straffen; echter, de legaliteit ervan is enigszins anders. Er is een eenvoudige reden voor. In tegenstelling tot steroïden, kunnen SARMS worden gedistribueerd en gekocht voor onderzoeksdoeleinden. Hierdoor kunnen mensen zoals wetenschappers en medische professionals de stof legaal gebruiken. Het is via deze maas in de wet dat SARMS op de zwarte markt online beschikbaar is geworden.
Steroïden zijn alleen legaal als ze door een arts aan je zijn voorgeschreven, en zelfs dan is het onwaarschijnlijk dat je anabole steroïden voorgeschreven krijgt.

SARMS versus steroïden: bijwerkingen

De bijwerkingen van steroïden zijn inmiddels goed gedocumenteerd, aangezien er veel onderzoek is gedaan naar de schadelijke effecten.

In vergelijking is SARMS nieuwer en heeft het niet zoveel aandacht gekregen, maar men denkt dat de bijwerkingen van beide zeer vergelijkbaar zijn.

SARMs

 • Verhoogd risico op kanker in de darmen en ingewanden
 • Onderdrukt je testosteronproductie
 • Kan leverbeschadiging veroorzaken
 • Stemmingswisselingen
 • Acne
 • Testikelkrimp
 • Kan gynaecomastie veroorzaken

Steroïden

 • Kan lever- en nierproblemen veroorzaken
 • Kan leiden tot een hoog cholesterolgehalte en hoge bloeddruk
 • Vermindert vruchtbaarheid en verhoogt erectiestoornissen
 • Kan haaruitval en acne veroorzaken
 • Stemmingswisselingen en manie
 • Kan een hormonale onbalans veroorzaken

Hoewel voorstanders van SAMRS stellen dat het een veiligere optie is, zie je dat veel bijwerkingen vergelijkbaar zijn met die van steroïden. Dit is logisch, aangezien beide de testosteronniveaus op een onnatuurlijke manier beïnvloeden.

Sommigen beweren dat omdat SARMS specifieke receptoren targeten, ze de natuurlijke testosteronproductie niet onderdrukken. Echter, studies hebben aangetoond dat mannen die SARMS nemen een afname van ongeveer 20-45% in testosteronniveaus hebben. Dit kan problemen veroorzaken zoals een lagere spermakwaliteit, gekrompen testikels en andere kwesties.

Net als steroïden kunnen SARMS ook je kans op kanker vergroten. Hoewel steroïden meestal je risico op teelbalkanker verhogen, is het verschil met SARMS dat er een verhoogd risico is op kankerachtige groei in je darmen en ingewanden.

Vanwege het ongereguleerde karakter is er veel desinformatie over SARMS en wat het wel en niet doet. Hoewel het waarschijnlijk minder bijwerkingen en risico’s heeft dan steroïden, is het nog steeds gevaarlijk.

In plaats daarvan is het wellicht beter om te kiezen voor meer natuurlijke en legale alternatieven.

De alternatieven voor SARMS en steroïden

Het is duidelijk dat hoewel SARMS wordt gezegd een beter alternatief voor steroïden te zijn, het nog steeds een middel is waar je ver van moet blijven. Het vertoont niet alleen tekenen van het veroorzaken van enkele nare bijwerkingen bij hoge doseringen, maar er is ook een aanzienlijke kans dat het in de eerste plaats niet erg effectief werkt.

Zowel SARMS als steroïden zijn illegaal, dus het zijn opties die je moet vermijden.

In plaats daarvan zou je kunnen kiezen voor legale SARMS- of steroïde-alternatieven.

Leave a Reply