Wat Zijn Anabolen (En Hoe Werken Ze)?

Anabolen

Schimmige deals in kleedkamers en stiekeme gesprekken bij het gewichtrek. Als je regelmatig naar de sportschool gaat of een aspirant-bodybuilder bent, ben je ongetwijfeld anabolen tegengekomen.

Je hebt misschien zelfs overwogen om ze zelf te gebruiken om je fitnessdoelen te bereiken.

En het kan verleidelijk zijn! Vooral als je moeite hebt om consistent spiermassa op te bouwen. Maar de voordelen wegen niet op tegen de nadelen. Steroïden zijn al tientallen jaren een donker onderdeel van de gezondheids-en fitnessindustrie.

Ja, anabolen kunnen je helpen sneller en effectiever ongelooflijke kracht en spiermassa te bereiken, maar ze zijn gevaarlijk door hun bijwerkingen. Anabolen zijn dan ook illegaal in Nederland.

Maar ondanks deze nadelen gebruiken duizenden mensen ze nog steeds in de hoop dat ze hun prestaties zullen verbeteren zonder zelf de bijwerkingen te ervaren.

Dus, wat zijn anabolen, hoe werken ze en wat zijn de bijwerkingen? Laten we het uitzoeken.

De geschiedenis van anabolen

Als we het in dit artikel over anabolen hebben, dan hebben we het alleen over anabole steroïden, de leidende en meest populaire vorm van illegale steroïden die in omloop zijn.

Andere soorten steroïden worden voornamelijk in de medische industrie gebruikt om patiënten te behandelen, maar anabole steroïden zijn de belangrijkste variant. Dit is de variant die sommige gewichtheffers en bodybuilders gebruiken om hun kracht en massa te verbeteren.

De eerste steroïde zoals we die nu kennen, werd gemaakt en geïntroduceerd in 1935. Deze steroïde, ontwikkeld in Duitsland, was de eerste die testosteron synthetiseerde.

Deca-Durabolin

Deze steroïde werd vervaardigd om van nature voorkomende mannelijke hormonen te repliceren en werkte door dezelfde reacties op te wekken die testosteron zou hebben. Geloof het of niet, maar deze eerste steroïde werd gebruikt om depressies te behandelen, wat problematisch bleek te zijn, aangezien geestesziekte een veelvoorkomend symptoom is van misbruik van steroïden.

Het duurde natuurlijk niet lang voordat mensen deze stof gingen gebruiken voor sportieve doeleinden. Professionele atleten begonnen deze synthetische testosteron gebruiken om hun prestaties op de Olympische Spelen van 1954 te verbeteren. Naar verluidt namen Russische gewichtheffers dit synthetische testosteron om hun kracht te vergroten.

In de jaren tachtig drongen anabole steroïden dieper door in de algemene bevolking, waarbij jonge mannen de belangrijkste doelgroep waren die de drug gingen gebruiken.

Toen, in 1990, net toen het gebruik van anabole steroïden op zijn hoogtepunt was, keurde het Amerikaanse congres de Anabolic Steroid Act van 1990 goed, waardoor het gebruik van steroïden in de Verenigde Staten illegaal werd. Vanaf dit moment werden Amerikaanse gebruikers bestraft met minimaal 1 jaar gevangenisstraf en een boete van $1.000.

Ook in Nederland zijn anabolen illegaal, desondanks zijn er nog steeds veel illegale steroïden in omloop in ons land. Deze worden illegaal op de zwarte markt en zelfs online verkocht. Dit komt omdat er andere landen zijn, zoals Mexico en sommige Europese landen waar steroïden niet illegaal zijn. Dit zorgt voor een lucratieve importhandel, waarbij voorraden uit deze landen naar Nederland worden gesmokkeld.

Gelukkig zijn er de afgelopen jaren legale alternatieven voor anabole steroïden ontwikkeld. Deze supplementen zijn veiligere, gezondere alternatieven waarmee gebruikers de voordelen van anabole steroïden kunnen ervaren zonder de bijwerkingen.

Deze ontwikkeling betekent nu dat er een legitieme optie is voor diegenen die hulp willen om hun fitnessdoelen te bereiken, en het betekent dat steroïden niet meer de aantrekkingskracht hebben die ze ooit hadden.

Wat zijn anabolen

Anabolen zijn kunstmatige substanties die de productie van testosteron nabootsen – het mannelijke hormoon dat in je lichaam wordt geproduceerd en dat verschillende functies regelt en reguleert, waaronder spiergroei.

Anabolen helpen spiermassa op te bouwen en vet te verliezen, waardoor ze een verleidelijke optie zijn voor gewichtheffers en bodybuilders.

Steroïden zijn er in meerdere soorten en smaken die geschikt zijn voor specifieke doelen. Bepaalde anabolen zijn bijvoorbeeld geweldig voor het opbouwen van massa, terwijl andere beter zijn in het stimuleren van je metabolisme om je te helpen afvallen.

Er zijn ook meerdere manieren om steroïden te nemen. Meestal worden anabolen geïnjecteerd via een naald.

Je kunt steroïden ook oraal in de vorm van pillen innemen, ze zullen dan in je bloedbaan worden opgelost.

Hoe werken anabolen?

Anabolen werken door testosteron na te bootsen. Je lichaam reageert op het medicijn alsof het je natuurlijke testosteron is.

Het hormoon testosteron is verantwoordelijk voor veel functies in je lichaam. Het signaleert je spieren om te groeien en te herstellen. Bij het eerste gebruik zullen steroïden je algehele testosteron niveau in je lichaam verhogen.

Een stijging van dit hormoon zal je helpen spieren en kracht te ontwikkelen. Dat gezegd hebbende, zal je lichaam na langdurig gebruik stoppen met het aanmaken van eigen testosteron, waardoor het effect van de steroïden afneemt.

Daarom moeten veel mensen hun dosering steeds verhogen om dezelfde resultaten te zien.

Om dit tegen te gaan kuren bodybuilders met anabolen, waarbij ze beginnen met kleine doses, deze na een maand verhogen tot een maximale hoeveelheid en vervolgens langzaam weer afbouwen.

DE WETENSCHAP ACHTER ANABOLEN

De wetenschap kan gecompliceerd zijn over hoe anabolen in je lichaam werken. Om je te helpen enig begrip te krijgen van wat er in je lichaam gebeurt, volgt hier een basisuitleg van het proces en hoe steroïden een effect hebben.

De hormonen en andere chemicaliën die in je lichaam aanwezig zijn, moeten interageren met de relevante receptoren in je lichaam om de gewenste reactie te bewerkstelligen.

Voor testosteron staan die receptoren bekend als androgeen receptoren. Wanneer testosteron zich aan deze receptoren bindt, veroorzaakt het chemische reacties die je lichaam signaleren om spieren te laten groeien en andere effecten te stimuleren.

Steroïden binden zich ook aan deze receptoren en voorzien ze van synthetische chemicaliën om je lichaam aan te moedigen spiermassa te laten groeien.

Het probleem met steroïden is dat ze zich niet alleen binden aan de soort receptor die verantwoordelijk is voor spiergroei en -herstel. In plaats daarvan binden ze ook met onze receptoren voor andere lichaamsfuncties. Daarom hebben anabolen verschillende ongewenste bijwerkingen.

Anabolen steroïden blijven lang aanwezig in je lichaam. Hoewel een bepaalde hoeveelheid na een paar dagen zal verdwijnen, kunnen steroïden ongeveer een jaar in je lichaam aantoonbaar blijven.

Helaas betekent dit dat de bijwerkingen van het gebruik van steroïden ook lang kunnen aanhouden.

Wat zijn de bijwerkingen van anabolen?

Anabolen werken goed bij het vergroten van je spiermassa, wat geweldig is als je een indrukwekkend lichaam wilt bouwen. Maar helaas hebben deze stoffen ook veel bijwerkingen die een negatieve invloed kunnen hebben op je gezondheid, humeur en kwaliteit van leven.

Je bent misschien bereid het risico te nemen om deze bijwerkingen te krijgen of denkt dat je geluk zult hebben en ze niet zult ervaren. Vanwege de talloze bijwerkingen is de kans echter groot dat je op de een of andere manier negatief wordt beïnvloed.

Sommige bijwerkingen kunnen je seksuele en reproductieve gezondheid beïnvloeden, je mentale gezondheid schaden, je uiterlijk aantasten en zelfs levensbedreigend zijn.

  • Verwant artikel: 5 bijwerkingen van testosteron die je wilt vermijden

MENTALE BIJWERKINGEN

Wanneer je steroïden gebruikt verander je de balans van je hormonen. Hoewel dit vooral je fysieke kenmerken kan beïnvloeden, kunnen deze veranderingen ook grote schade aanrichten aan je humeur en mentale stabiliteit.

Enkele mentale bijwerkingen van het gebruik van steroïden zijn:

MANIE EN WOEDE

Je hebt misschien wel eens gehoord dat dit “roid rage” wordt genoemd.

Mensen die steroïden gebruiken, hebben meer kans op manie. Manie is wanneer je agressiever bent en een korter lontje hebt. Deze boosheid kan ertoe leiden dat je gewelddadig wordt en kan gevolgen hebben voor de mensen om je heen (naast uzelf).

  • Verwant artikel: Wat is roid rage?

PARANOIA EN PSYCHOSE

Steroïden kunnen je ook veel meer paranoïde en angstig maken, wat betekent dat je je op een negatieve manier kunt gaan gedragen die misschien niet kenmerkend is voor je gebruikelijke ik.

In het ergste geval kun je een psychose ontwikkelen en hallucinaties en visioenen gaan ervaren.

BODY DYSMORPHIC DISORDER

Steroïden zullen zelf geen Body Dysmorphic Disorder (BDD) veroorzaken, maar hun gebruik en de reden voor het gebruik ervan kunnen ertoe leiden dat je de aandoening ontwikkelt.

Omdat je jezelf concentreert op het verbeteren van je lichaamsbouw en uiterlijk wanneer je steroïden gebruikt, kun je een verwrongen en onrealistisch beeld van jezelf ontwikkelen. Hierbij probeer je onrealistische doelen en verwachtingen te bereiken.

REPRODUCTIEVE BIJWERKINGEN

Testosteron is verantwoordelijk voor het reguleren van je geslachtsorganen en is essentieel voor je vermogen om jezelf voort te planten.

Omdat steroïden testosteron nabootsen, kan de stof veel ongewenste bijwerkingen veroorzaken op je ‘mannelijkheid’ Enkele veelvoorkomende problemen zijn :

  • Verwant artikel: Zijn anabolen slecht voor je vruchtbaarheid?

VERMINDERD AANTAL SPERMA CELLEN

Aangezien steroïden de hoeveelheid natuurlijk testosteron in je lichaam kunnen verminderen, kan dit je aantal zaadcellen schaden.

Een lager aantal zaadcellen betekent dat je minder kans hebt om mensen zwanger te maken, wat het veel moeilijker kan maken om een kind te krijgen.

In extreme gevallen kan dit leiden tot mannelijke onvruchtbaarheid, vooral gezien het feit dat steroïden ook abnormaal sperma kunnen veroorzaken.

ERECTIESTOORNIS

Steroïden kunnen ervoor zorgen dat je moeite hebt om hem omhoog te krijgen, wat gênant kan zijn in de slaapkamer en enorme gevolgen kan hebben voor je vruchtbaarheidsniveau.

De reden dat dit gebeurt, is dat de verandering in hormoonspiegels betekent dat je moeite hebt om opgewonden te raken. Bovendien kunnen steroïden ook de bloedvaten in je penis beschadigen, waardoor er nog meer problemen ontstaan.

TESTICULAIRE KRIMP

Steroïden kunnen ervoor zorgen dat je ballen krimpen, wat betekent dat je moeite zult hebben om voldoende sperma te produceren, wat kan leiden tot vruchtbaarheidsproblemen.

Omdat testosteron ook in de testikels wordt aangemaakt, kan het hebben van een krimp ook betekenen dat je hormoonspiegels verder dalen.

FYSIEKE BIJWERKINGEN

Het gebruik van steroïden kan veel lichamelijke bijwerkingen veroorzaken die je gezondheid en uiterlijk schaden. Voor velen ontmoedigen deze effecten hen om anabolen te gebruiken.

Enkele van de meest voorkomende bijwerkingen zijn:

NIER-EN LEVERFALEN

Anabolen bevatten doorgaans gifstoffen die schadelijk kunnen zijn voor je nieren en lever, de organen die deze gifstoffen verwerken.

Te veel gebruik van anabolen kan ervoor zorgen dat je nieren en lever problemen krijgen, wat leidt tot levensbedreigende situaties.

HART PROBLEMEN

Steroïden kunnen je hart en vaatstelsel belasten, wat kan leiden tot verschillende hartaandoeningen en zelfs beroertes. In het slechtste geval kunnen deze problemen fataal zijn.

Hart

HOGE BLOEDDRUK

Steroïden verhogen je cholesterol, wat ook kan leiden tot hoge bloeddruk tot het punt van hypertensie.

Een hoge bloeddruk kan schadelijk zijn voor je gezondheid en ongezond zijn om te ervaren.

VERHOOGD RISICO OP KANKER

Het gebruik van steroïden heeft het potentieel om je risico op groeiende kankercellen te vergroten.

Je kansen op het ontwikkelen van prostaatkanker zijn groter als je anabolen gebruikt, en je hebt ook een grotere kans op gezwellen in je darmen en ingewanden.

ACNE

Anabolen kunnen lelijke puistjes op je huid veroorzaken en kunnen ook jeuken en pijn doen. Je zult waarschijnlijk acne op je gezicht krijgen, maar het kan ook op je rug verschijnen. De acne kan zo erg worden dat het littekens kan veroorzaken.

HAARUITVAL

Steroïden kunnen ervoor zorgen dat je haar op je hoofd, gezicht en andere lichaamsdelen verliest. Als gevolg hiervan kunt je een voortijdig verouderd uiterlijk krijgen.

Uiteindelijk is het aan jou of je ervoor kiest om anabolen te nemen of niet, maar we raden het niet aan.

Niet alleen omdat ze een lange lijst met schadelijke bijwerkingen hebben, maar ook omdat ze illegaal zijn en er een fikse boete en potentiële gevangenisstraf op staan.

We weten dat ze verleidelijk kunnen zijn, het is tenslotte een snelle oplossing om een perfect lichaam te vormen. Maar gelukkig, als je deze voordelen wilt, hoef je je niet meer tot steroïden te wenden.

Waarom?

Omdat er fantastische legale alternatieven beschikbaar zijn die je kunnen helpen je lichaamsbouw op te bouwen zonder de vervelende bijwerkingen.

Deze natuurlijke anabolen zullen je training en spiergroei een boost geven zonder vervelende bijwerkingen.

Leave a Reply