Creatine HCL versus Monohydraat: Welke soort is beter en waarom?

creatine

Een van de meest bestudeerde supplementen voor spiergroei is creatine. Er is groeiend bewijs van hoe creatinesuppletie een bulk- of laadfase drastisch kan beïnvloeden. Maar er is nog steeds veel discussie over creatine HCL versus monohydraat. Welke vorm van creatine is het beste voor jouw fitnessniveau en doelen?

Verschil tussen Creatine HCL en Creatine Monohydraat

Creatine hydrochloride (HCL) en creatine monohydraat lijken op ingewikkelde termen die door wetenschappers zijn bedacht. Maar er zijn enkele significante verschillen tussen deze meest voorkomende creatine supplement opties.

Absorptie

Een van de belangrijkste verschillen tussen creatine HCL en creatine monohydraat is hoe snel je lichaam het kan opnemen. De creatine HCL-vorm is gebonden aan het hydrochloridezuurmolecuul, wat zeer wateroplosbaar is. Dat betekent dat je niet te veel hoeft te plannen over wat en wanneer je het inneemt. Maar wetenschappers hebben ook bewezen dat het, eenmaal opgenomen door je maag, veel sneller actief wordt in je spiercellen. [1]

Effectiviteit

Creatine HCL lijkt sneller in je lichaam te komen vanwege de structuur van het creatinemolecuul, wat een groot pluspunt kan zijn vanuit een timingperspectief. Maar de International Society Of Sports Nutrition heeft wat onderzoek gedaan en ontdekt dat dit over een langere periode niet het geval is. Creatine HCL is ook de soort die het langst bestaat, met duizenden bewezen resultaten. [2]

Zuiverheid

Tussen de twee vormen wint creatine monohydraat met zuiverheid. De creatine monohydraatvorm is meestal ongeveer 99,8% puur, wat betekent dat wanneer je 5 gram creatine afmeet, je vrijwel de volledige dosis krijgt. Hoewel creatine HCL niet zo puur is, maakt het spul waarmee het is gemengd het gemakkelijker opneembaar.

Gemak

Wetenschappers hebben gemeten dat creatine HCL 40 keer beter oplosbaar is dan creatine monohydraat. Dat maakt het gemakkelijker opneembaar, maar het zou bijna onmiddellijk moeten oplossen in een glas water als je het als poedersupplement inneemt.

Bijwerkingen

Een van de voordelen van creatine HCL in vergelijking met creatine monohydraat is het beperkte aantal bijwerkingen. Omdat je lichaam het mogelijk sneller opneemt, is er een kleinere kans op maagklachten en een opgeblazen gevoel. [3]

Gerelateerd: Moet je Creatine Innemen voor het Slapengaan?

Prijs

Als je creatine neemt voor een langere laadfase, dan kan creatine HCL veel duurder uitvallen dan creatine monohydraat. De snellere opname en minder bijwerkingen komen met een prijs. Als kosten een probleem gaan vormen, dan stel ik voor om eerst creatine monohydraat te proberen, ook al werkt het langzamer. Je zou kunnen plannen om creatine monohydraat ongeveer 30 minuten voor je training in te nemen en toch goede resultaten te behalen voor verhoogde spiermassa.

Waarom is Creatine Belangrijk voor Atleten?

Zowel creatine hydrochloride als creatine monohydraat doen uiteindelijk hetzelfde voor je spieren. Je spieren hebben een vorm van energie nodig genaamd adenosinetrifosfaat, of ATP. Creatine speelt een cruciale rol bij het beschikbaar maken van meer ATP, en sommige studies suggereren dat creatine supplementen de beschikbaarheid van ATP kunnen verhogen tot wel 8 seconden. Het helpt ook om een constante stroom van verse ATP te behouden, wat je uithoudingsvermogen, prestaties en spierwinst kan verbeteren.

Wanneer is de Beste Tijd om een Creatine Supplement te Nemen?

Er is een klein verschil in timing tussen creatine HCL en creatine monohydraat. Ik stel voor om creatine monohydraat ongeveer 20 minuten voordat je begint met opwarmen in te nemen vanwege de langzame afbraak van het creatinemolecuul. Creatine HCL daarentegen werkt mogelijk al na ongeveer 15 minuten, en sommige van mijn klanten nemen het tijdens of zelfs na hun opwarming.

Stacken met Andere Supplementen

Het goede aan creatine HCL en creatine monohydraat is dat de meeste pre-, post-workout en voedingssupplementen er vaak niet veel van bevatten. Een optie die je misschien wilt overwegen is het stapelen van creatine supplementen met beta-alanine. De twee supplementen lijken goed samen te werken om je prestaties te verhogen en vroege tekenen van spiervermoeidheid te verminderen.

Gerelateerde Artikelen:

Veelgestelde Vragen

Zal Creatine HCL je Groter Maken?

Ja, creatine HCL kan je groter maken met gewichtstoename wanneer gecombineerd met een high-intensity workout, net als bij creatine monohydraat.

Is Creatine HCL Slecht voor je Tanden?

Nee, creatine HCL is niet slecht voor je tanden, tenzij je het poeder eet zonder het te verdunnen.

Moet je Elke Dag Creatine Nemen?

Je zou elke dag creatine kunnen nemen, maar het is alleen gunstig als je hogere intensiteits training doet.

Hoe Lang Duurt het Voordat Creatine HCL Werkt?

Het duurt ongeveer een week voordat creatine HCL effect heeft. Je zou het supplement consistent moeten nemen en minstens vier dagen moeten trainen om het effect van hogere uithoudingsvermogen, betere fysieke prestaties en spiergroei te zien.

Creatine HCL versus Monohydraat: Welke is Beter?

Hoewel HCL misschien beter is dan creatine monohydraat vanuit het perspectief van bijwerkingen, mag de lange geschiedenis van het gebruik van creatine monohydraat supplementen niet worden genegeerd. Tenzij je een gevoelige maag hebt of veel water lijkt vast te houden tijdens het nemen van HCL, zou ik je aanraden om eerst creatine monohydraat te proberen. We hebben veel klanten die al jaren ofwel creatine monohydraat of HCL nemen, en ze passen de hoeveelheid creatine aan de specifieke bulk- of laadfase waarin ze zich bevinden aan.

Referenties:

  1. https://www.researchgate.net/publication/288670717_Creatine_HCl_and_Creatine_Monohydrate_Improve_Strength_but_Only_Creatine_HCl_Induced_Changes_on_Body_Composition_in_Recreational_Weightlifters
  2. https://www.researchgate.net/publication/317612254_International_Society_of_Sports_Nutrition_position_stand_Safety_and_efficacy_of_creatine_supplementation_in_exercise_sport_and_medicine
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3407788/

Leave a Reply