Waarom Zijn Anabolen Illegaal?

Illegale anabolen

Als personal trainer en krachtcoach kom ik vaak bodybuilders en andere atleten tegen die anabole steroïden gebruiken voor betere prestaties.

Ik wijs hen dan altijd op de juridische risico’s en de gezondheidsrisico’s. Het verbaast mij echter hoe vaak men zich niet van deze bewust is.

Er bestaat een misvatting dat illegaal alleen verwijst naar “verbannen in de professionele sport”. Veel bodybuilders zijn in de veronderstelling dat anabolen voor recreatief gebruik geoorloofd zijn.

Dus heeft ons team onderzoek gedaan om duidelijk uit te leggen waarom steroïden illegaal zijn:

Korte samenvatting

 • Anabolen zijn in Nederland illegaal omdat zij gepaard gaan met (vaak permanente) gezondheidsrisico’s, waaronder orgaan falen en hormonale ontregeling.
 • Anabole steroïden zijn enkel legaal op recept verkrijgbaar wanneer voorgeschreven door artsen bij gezondheidsproblemen.

 • Steroïden hebben een lange lijst met bijwerkingen die ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben, daarom staan ze op de doping lijst.
 • Bodybuilders en atleten kopen vaak steroïden op de zwarte markt, niet alleen wordt hier troep verkocht, je stelt je ook bloot aan serieuze juridische problemen.

Is het illegaal om steroïden te kopen zonder recept?

Ja, het is illegaal om steroïden zonder recept te kopen. De regering heeft ze opgenomen als “schema III-geneesmiddelen” als onderdeel van de doping wet [1].

Het is belangrijk om te begrijpen dat het illegaal kopen en verkopen van anabolen ernstige juridische implicaties heeft.

Als je wordt betrapt op het kopen, gebruiken of distribueren van steroïden buiten een klinische setting kan dat je blootstellen aan een strafzaak.

Wat zijn de gevaren van het gebruik van deze medicijnen?

Er zijn veel gezondheidsrisico’s verbonden aan het nemen van anabole steroïden, variërend van leverschade tot acne en stemmingswisselingen. Dit is de voornaamste reden waarom deze stoffen niet vrij worden verkocht.

Hoewel ze niet lichamelijk verslavend zijn zoals bijvoorbeeld heroine, komt het vrij vaak voor dat atleten fysiologisch afhankelijk worden van steroïden [2]. Je kunt en wilt dan niet meer zonder anabolen, want je moet en zal je “droom lichaam” lichaam hebben.

Laten we eens nader kijken naar de problemen die anabolen kunnen veroorzaken:

Lever Schade

Een van de grootste problemen met steroïden is dat ze giftig zijn voor de lever [3].

Langetermijneffecten hiervan kunnen een onomkeerbaar leverfalen en zelfs tumorvorming op de lever zijn.

Het is ook de reden waarom artsen leverstatistieken zorgvuldig controleren terwijl een patiënt een voorgeschreven kuur met steroïden volgt voor een medische aandoening.

Dat vangnet bestaat niet voor sporters die anabolen kopen op de zwarte markt.

Gebruik van anabole steroïden veroorzaakt ernstige levertoxiciteit binnen 12 weken.

Huid condities

Acne is een andere veel voorkomende bijwerking van anabolen [4]. Het is ook een uitdaging om zo’n huidaandoening te verbergen, maar het is wel omkeerbaar. Zodra je stopt met het gebruik van anabolen wordt je huid weer gaaf.

Verwant Artikelen :

 • Helpen steroïden acne te genezen?
 • Waarom zijn steroïden slecht voor je?

Stemmingswisselingen

Mensen praten vaak over “roid-rage” als het gaat om bodybuilders die tekenen van plotselinge stemmingswisselingen en agressie hebben vertoond [5]. Woede-uitbarstingen zijn ook een typische bijwerking van anabolen gebruik.

Wat zijn de straffen voor het kopen van illegale steroïden?

De straffen voor het kopen en bezitten van illegale steroïden(voor persoonlijk gebruik) is een boete van minimaal 1.000 EUR en maximaal een jaar gevangenisstraf.

De straffen voor persoonlijk gebruik liggen natuurlijk een stuk lager dan de straffen voor handel.

De boete voor handel in anabolen is minimaal 250.000 EUR. Deze gaat gepaard met een gevangenis straf van circa vijf jaar.

Dit is geen juridisch advies, maar onthoud dat de handel in anabolen vergelijkbaar is met de handel in harddrugs.

Verwant Artikelen :

 • Worden anabolen gelegaliseerd?
 • Waar zijn steroïden van gemaakt?

Wie bepaalt welke steroïden illegaal zijn?

De overheid en de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bepalen welke anabolen strafbaar zijn. Tegelijkertijd houden internationale sportorganisaties en de World Anti-Doping Agency een lijst bij van verboden middelen.

Wie kan steroïden voorschrijven?

Alleen gediplomeerde artsen mogen steroïden voorschrijven. En zelfs dan moeten er enkele strikte medische criteria en voorwaarden zijn voor een arts om steroïden voor te schrijven.

Blijf aan de goede kant van de wet

Het is een aanzienlijk gezondheidsrisico om steroïden te nemen zonder medisch toezicht. Tevens zijn er zijn ernstige juridische problemen waarmee je te maken kunt krijgen als je anabolen op de zwarte markt koopt.

Een veel betere aanpak is om te investeren in een legaal anabolensupplement op basis van kruiden, mineralen en aminozuren. Dit zijn geen magische pillen die van de ene op de andere dag werken.

Maar als je ze gebruikt voor langetermijndoelen, met de juiste toewijding aan training en voeding, zullen jouw resultaten sneller komen dan je zou verwachten.

Lees ook: 8 Legale Anabolen Die Snel Werken (Zonder Bijwerkingen)

Bronnen:

 1. https://www.dea.gov/sites/default/files/2020-06/Steroids-2020.pdf
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2780436/
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK548931
 4. https://dermnetnz.org/topics/steroid-acne
 5. https://nida.nih.gov/publications/research-reports/steroids-other-appearance-performance-enhancing-drugs-apeds/how-does-anabolic-steroid-misuse-affect-behavior
 6. https://www.deadiversion.usdoj.gov/pubs/brochures/steroids/lawenforcement

Leave a Reply