Hoe verhoog je stikstofoxide op natuurlijke wijze?

stikstofoxide helpt bij bodybuilding

Wist je dat? Je lichaam produceert stikstofoxide (NO) om te helpen bij een reeks belangrijke lichamelijke functies.

Door je stikstofoxide-niveaus te verhogen, kun je je algehele gezondheid verbeteren en je prestaties in de sportschool naar een hoger niveau tillen (hallo, spieren).

Als je een enthousiaste sporter bent die spieren wil opbouwen en je winst wil maximaliseren, vraag je je misschien af hoe je je stikstofoxide-niveaus op natuurlijke wijze kunt verhogen.

Gelukkig voor jou gaan we je dat nu vertellen.

Maar eerst…

Wat is stikstofoxide (NO) precies?

In feite is stikstofoxide (NO) een molecuul dat je lichaam van nature produceert. Een van de belangrijkste voordelen van NO is iets dat vasodilatatie wordt genoemd.

Dit is een proces dat de binnenste spieren van je bloedvaten ontspant, waardoor de circulatie en bloedstroom verbeteren.

Door de circulatie te verbeteren, zorgt NO ervoor dat voedingsstoffen effectiever door je lichaam kunnen reizen, waardoor je de boost krijgt die je nodig hebt voor die geweldige winsten.

Hier zijn enkele andere gezondheidsvoordelen die gepaard gaan met verbeterde stikstofoxide-niveaus:

 • Verminderde ontsteking in het lichaam
 • Betere hersteltijd tussen trainingen
 • Verbeterde focus en scherpere hersenfunctie
 • Lagere bloeddruk en betere regulatie van de bloedstroom
 • Versterkte hartgezondheid
 • Sterker immuunsysteem
 • Superieure cardiovasculaire gezondheid
 • Verbeterde sportprestaties

Wist je dat? Definitieve studies tonen aan dat er een directe link is tussen verhoogde NO-niveaus en verbeterde sportprestaties vanwege een betere bloedstroom.

Hoe verhoog je stikstofoxide-niveaus op natuurlijke wijze?

Nu je weet wat NO is en waarom het belangrijk is, laten we kijken hoe je de productie van stikstofoxide in je lichaam kunt stimuleren.

We beginnen met voeding.

1. Eet voedsel dat de productie van stikstofoxide verhoogt

Ja, dat klopt – het eten van de juiste voeding kan je helpen om stikstofoxide-niveaus te behouden en zelfs de NO-productie te stimuleren.

Het eten van een evenwichtige mix van voedingsmiddelen rijk aan nitraten zal je helpen de synthese van stikstofoxide te verbeteren. Hierdoor zul je profiteren van alle gezondheidsvoordelen waar we het net over hadden.

Dus, welke zijn deze magische voedingsmiddelen die stikstofoxide stimuleren?

gezonde voeding

Laten we eens kijken.

 • Rucola
 • Bieten
 • Spinazie
 • Sla
 • Tuinkers
 • Selderij
 • Walnoot
 • Granaatappel
 • Watermeloen
 • Knoflook

Voeg deze levendige mix van smaakvolle hele voedingsmiddelen toe aan je dieet en je zult je stikstofoxide-productie verhogen terwijl je je algehele gezondheid verbetert. Het is een win-win.

Neem voldoende antioxidanten

Naast het eten van veel uitstekende NO-stimulerende voedingsmiddelen, moet je ook consistent antioxidanten binnenkrijgen.

Veel van de NO-stimulerende voedingsmiddelen die we hierboven noemden, bevatten antioxidanten. Maar om jezelf die extra boost te geven, moet je je richten op het toevoegen van deze vitamines aan je dieet.

Vitamine C

Deze super vitamine heeft een krachtige antioxidatieve werking en helpt je lichaam bij het vormen en herstellen van bindweefsels zoals huid, pezen, botten en kraakbeen.

De krachtigste bronnen van vitamine C zijn paprika’s, sinaasappels, bloemkool, kiwi’s, tomaten, zwarte bessen, wortels en boerenkool.

Vitamine E

Deze betrouwbare vitamine en antioxidant beschermt de cellen van je lichaam tegen potentieel schadelijke vrije radicalen die veroudering kunnen versnellen en bijdragen aan verschillende onaangename ziekten.

Uitstekende bronnen van vitamine E zijn avocado, zonnebloempitten, zonnebloemolie, amandelen, hazelnoten, eieren, olijfolie en flespompoen.

Glutathion

Vaak aangeduid als ‘de moeder van alle antioxidanten’, zijn leden van de glutathionfamilie niets minder dan voedingskrijgers die het lichaam stimuleren. Waarom? Omdat het een antioxidant is die elke cel in je lichaam kan ontgiften.

Krachtige bronnen van glutathion zijn groene asperges, okra, kurkuma, mariadistel, Baru-amandelen, mosterdgroenten, uien en sjalotten.

Door meer van deze ingrediënten te eten, voorzie je je lichaam van de voedingsstoffen die je nodig hebt om de productie van stikstofoxide te verhogen. Vaarwel ontsteking en hallo, geweldige winsten.

TIP: Het nemen van vitamine- en mineralensupplementen helpt je eventuele voedingstekorten aan te vullen, je NO-niveaus op peil te houden en je sportprestaties te verbeteren.

2. Beweging

We hebben besproken wat je moet consumeren – nu gaan we kijken naar de oefeningen die je stikstofoxide-niveaus zullen verhogen.

Nee, je ziet het niet verkeerd. Er zijn echt oefeningen die de productie van stikstofoxide kunnen stimuleren.

Laten we eens kijken naar enkele.

Oefeningen voor Stikstofoxide-Boost

Stikstofoxide-Boost training

Deze specifieke maar toegankelijke oefeningen zullen je helpen tijdens je trainingssessies en geven je een extra energiestoot.

Deze oefeningen zetten het lichaam in beweging, verbeteren de circulatie en verhogen op natuurlijke wijze de productie van stikstofoxide.

Bewegingen zoals squats, afwisselende armswings, jumping jacks en schouderdrukken zijn allemaal solide voorbeelden van stikstofoxide-boostende oefeningen.

Ter info: De stikstofoxide-boostende oefeningen zijn ontwikkeld door Dr. Zach Bush en lijken, wanneer ze in een reeks worden uitgevoerd, op een high-intensity interval (HIIT) training.

Probeer deze Stikstofoxide-Boost Routine

Om de productie van stikstofoxide te verhogen en de intensiteit van je trainingen op te voeren, integreer deze routine van niemand minder dan Dr. Zach Bush in je trainingsplannen:

Wist je dat? Volgens verschillende studies verhoogt regelmatige dynamische beweging de bloedstroom, reguleert het de bloeddruk en verbetert het trainingsresultaten.

3. Stop met Roken

Oké. We zijn er zeker van dat je de gevaren van roken kent en de negatieve impact van te veel drinken – maar het is zeker het vermelden waard.

Ten eerste zal roken je fitnessdoelen ernstig belemmeren en de geur kan je impopulair maken in de sportschool. Serieus, roken vergiftigt je longen en belemmert de circulatie, waardoor je NO-niveaus dalen.

sigaret roken

Dus, als je je trainingsdoelen wilt bereiken en stikstofoxide-niveaus wilt verhogen, is het misschien tijd om vaarwel te zeggen tegen tabak (als je dat nog niet hebt gedaan).

4. Minder Alcohol

Zoals je misschien al geraden hebt, kan alcohol een negatieve impact hebben op je stikstofoxide-niveaus. Wanneer je te veel drinkt, heeft je lichaam meer moeite om voedingsstoffen op te nemen en wordt het ook minder efficiënt.

Het goede nieuws is dat als je graag een drankje drinkt, je niet helemaal moet stoppen met alcohol.

Je hebt het waarschijnlijk al eerder gehoord, maar matiging is de sleutel: drink niet meer dan 12 eenheden per week als je een vrouw bent en 14 eenheden per week als je een man bent om de stikstofoxide-niveaus consistent te houden.

Ter info: Er zijn aanwijzingen dat kleine hoeveelheden alcohol de stikstofoxide-niveaus licht kunnen verhogen. Ja, je hebt dat goed gelezen.

5. Ademhalen

Geloof het of niet, een beetje meditatie kan daadwerkelijk de stikstofoxide-niveaus op natuurlijke wijze verhogen. Ja, naast het helpen verlagen van de bloeddruk en het verminderen van angst, zal slechts 10 minuten meditatie in je dagelijkse routine je helpen om meer NO te produceren.

TIP: Focus op ademhalen door je neus tijdens het mediteren. Dit zal de productie van stikstofoxide in je neusholte bevorderen. Meditatie helpt ook om de spieren rond je bloedvaten en slagaders te ontspannen.

6. Let op je Mondhygiëne

Dit klinkt misschien een beetje willekeurig – maar als je de stikstofoxide-niveaus wilt verhogen, wil je misschien stoppen met het gebruik van antibacterieel mondwater.

Antibacterieel mondwater en fluoride tandpasta kunnen je NO-niveaus eigenlijk verlagen. Dus probeer tandpasta zonder fluoride, flos regelmatig en poets je tanden grondig, en je zorgt ervoor dat je mondhygiëne op punt staat zonder die belangrijke stikstofoxide-niveaus in gevaar te brengen.

7. Verbeter je Slaaphygiëne

Goed slapen is een andere natuurlijke manier om stikstofoxide in je lichaam te verhogen. Ja, het verbeteren van je slaaphygiëne zal je algemene gezondheid en welzijn ten goede komen en je stikstofoxide-niveaus op een gezond niveau houden.

Je stikstofoxide-niveaus zijn meestal het hoogst in de ochtend en nemen gedurende de dag af.

Dus, zorg voor een solide zeven tot acht uur slaap per nacht om stikstofoxide op natuurlijke wijze te verhogen.

Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

 • Stop met het kijken naar tablet- of smartphoneschermen minstens een uur voor het slapengaan
 • Vermijd het drinken van alcohol ongeveer twee uur voor het slapengaan
 • Stel een regelmatige ‘lichten uit’ tijd in op de meeste avonden om consistentie te behouden
 • Zorg ervoor dat je slaapkamer donker en vrij van afleiding is
 • Probeer je kamertemperatuur op ongeveer 18 graden te zetten – dat is de ‘slaap-zoete plek’

8. Probeer Stikstofoxide Supplementen

Zoals we eerder al vermeldden, zullen vitaminesupplementen eventuele voedingstekorten aanvullen en ervoor zorgen dat je alle NO-stimulerende antioxidanten krijgt die je nodig hebt om te slagen.

Om consistent stikstofoxide te produceren en je prestaties te maximaliseren, zal het toevoegen van de juiste booster aan de mix ook je natuurlijke NO-verbeteringsinspanningen aanvullen.

Stikstofoxide-boosters zijn ontworpen om de bloedstroom en zuurstofcirculatie te verhogen wanneer je traint – je lichaam overstromend met de NO die je nodig hebt om energie te verhogen, het uithoudingsvermogen te verbeteren en meer kracht te krijgen.

Neem de juiste stikstofoxide-booster voor je training en je zult keer op keer je trainingsdoelen bereiken.

Stikstofoxide: Slotgedachten

Nu je weet hoe je de productie van stikstofoxide op natuurlijke wijze kunt verhogen, is het tijd om aan de slag te gaan.

Neem deze maatregelen om stikstofoxide op natuurlijke wijze te verhogen en je zult meer spieren opbouwen terwijl je de energie krijgt die je nodig hebt om je trainingen met volle kracht aan te vallen.

Bekijk onze ultieme gids over stikstofoxide-boosters voor meer insider informatie over het maximaliseren van je NO-niveaus. Je kunt dit aan!

Leave a Reply