Hoe Alcohol Je Lichaam en Fitnessdoelen Beïnvloedt

Bier

Het bereiken van je fitnessdoelen in de kortst mogelijke tijd betekent dat je offers moet brengen, wat voor sommigen een enorme verandering in levensstijl kan betekenen. Van een feestelijke levensstijl, waarbij je de meeste nachten drinkt en heel weinig slaapt, naar een gedisciplineerde sportschoolbezoeker is een grote stap. Aan de andere kant, sommigen voelen niet de noodzaak om de alcohol op te geven en zien de oefeningen die ze doen als een manier om het effect van alcohol te “compenseren”.

Hoe vaak heb je iemand horen zeggen dat ze nog een biertje of glas wijn zullen nemen, maar je verzekeren dat het oké is omdat ze het de volgende dag in de sportschool zullen “wegwerken”? Het probleem hiermee is dat als we vooruitgang willen boeken, proberen het effect van alcohol de volgende dag te compenseren vrijwel hetzelfde is als op de plaats lopen. We zullen op dezelfde plaats eindigen in plaats van een stap richting ons doel te zetten.

Een recente studie in Amerika suggereerde dat degenen die regelmatig naar de sportschool gaan, de neiging hebben om meer te drinken dan degenen die dat niet doen. Sommige sportscholen hebben zelfs bars, wat niet helpt. Alcohol blijft een paar uur in je systeem na consumptie, en gedurende die tijd zal het door je lever worden verwerkt en vervolgens zijn weg vinden naar bijna elk orgaan in je lichaam.

Dus zijn we gewoon de drank aan het “wegwerken”, of heeft het zo weinig effect dat het niet de moeite waard is om je er zorgen over te maken?

Alcohol kan je herstel belemmeren

Het drinken van alcohol kan de ontstekingsreactie van je lichaam op een workout beïnvloeden, waardoor het langer duurt voordat je herstelt van gescheurde spieren. Als je sterker wilt worden, moeten je spieren herstellen, en hoe langer ze nodig hebben om te herstellen, hoe langer je moet wachten op je volgende workout.

Simpel gezegd, je lichaam zal prioriteit geven aan het verwerken van de alcohol boven het herstellen van de microscheurtjes in je spieren. En het zijn niet alleen de spieren; je energie kan ook worden beïnvloed. Wanneer je traint, put je lichaam zijn glycogeenvoorraden uit, en alcohol zal dat proces belemmeren. Studies hebben aangetoond dat degenen die regelmatig drinken twee keer zo waarschijnlijk geblesseerd raken als degenen die dat niet doen.

Alcohol zal je lichaam uitdrogen

Het is vanzelfsprekend dat je voor, tijdens en na het sporten voldoende water moet drinken. Met je lichaam dat water verliest door zweet, moet het worden aangevuld om uitdroging te voorkomen.

Dus – laten we eerlijk zijn – als je alcohol en lichaamsbeweging combineert, bereid je je voor op een crash.

Water

Als je een regelmatige drinker bent, kun je verwachten dat je veel sneller uitdroogt met alcohol in je systeem. Nogmaals, dit zal je herstel belemmeren, want je hebt voldoende water nodig in je lichaam om je voor te bereiden op je volgende workout en vermoeidheid te voorkomen. Proberen te trainen als je moe bent, zal alleen maar leiden tot een neerwaartse spiraal, en je zult niet de focus of kracht hebben om jezelf hard te duwen.

Alcohol kan je prestaties beïnvloeden.

Alcohol kan je pogingen om vooruitgang te boeken en op schema te blijven met je workout-schema ernstig ontsporen. We moeten altijd rekening houden met het tijdstip van de dag waarop we kunnen trainen, en het opnemen van alcohol in onze week kan het moeilijk maken om deze specifieke tijden aan te houden.

Proberen te trainen als je een kater hebt, is geen goed idee, want je zult trainen met een al uitgedroogd lichaam en een lichaam dat energie mist. Dit betekent dat het twijfelachtig is dat je je workout zult kunnen voltooien.

Alcohol kan gewichtstoename veroorzaken

Vooruitgang boeken met onze fitnessdoelen betekent meer dan alleen maar ijzer pompen; we moeten ook op ons dieet letten, wat betekent dat we de macro’s moeten tellen. Alcoholische dranken staan zelden op de “Beste Tien gezonde dranken” lijsten; om een goede reden – ze zitten vol met suiker.

Weegschaal

Zelfs als je dirty bulking doet, is alcohol een slechte keuze omdat er geen voedingsvoordelen zijn, en de calorieën die je opdoet, kunnen moeilijk te verschuiven zijn.

Je loopt een groter risico op blessures

Als er alcohol in ons systeem zit, betekent dit dat ons lichaam op veel manieren wordt aangetast. Langzamere reacties, balans, coördinatie en een langzamer denkproces kunnen leiden tot gevaarlijke situaties. Zelfs de volgende dag, als we het gevoel hebben dat we nuchter zijn geworden, kunnen we nog steeds de effecten ervan voelen. Eén verkeerde beweging kan je weken, zo niet maanden, terugzetten, en je moet volledig in het spel zijn om je schema op tijd te voltooien.

Moet je alcohol drinken als je fitnessdoelen hebt?

Sommige mensen hebben een lagere tolerantie voor alcohol en kunnen meer drinken zonder dat het hun evenwicht en helderheid beïnvloedt, maar dat negeert niet het effect ervan op het lichaam. Bijvoorbeeld, het drinken van alcohol direct na een workout is een ernstige “nee” als je wilt dat je spieren snel sterker worden en herstellen.

Regelmatig alcohol consumeren betekent dat je sneller uitdroogt en je meer lethargisch voelt tijdens het sporten. Het kan ook je workouts beïnvloeden, vooral als je geen zin hebt om naar de sportschool te gaan omdat je te katerig bent. Het kan ook moeilijker zijn om het gewicht te verliezen als je al die extra alcoholische calorieën aan je dieet toevoegt. Misschien wel het ergste van alles is dat het risico op blessures hoger is. Niet alleen omdat alcohol het herstelproces beïnvloedt en je misschien te snel verder wilt gaan, maar ook omdat je denkproces en reacties mogelijk aangetast zijn.

Dus betekent dit dat je geheelonthouder moet worden om je doelen na te streven?

Helemaal niet, tenzij je ook de verkeerde soorten voedsel consumeert. Zolang je een gezond, voedzaam dieet volgt dat rijk is aan koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten, zal het occasionele drankje of twee je niet achteruitzetten in je doelen.

Ja, het is een geweldig idee om helemaal te stoppen met alcohol voor je lichaam en geest, maar er is niets mis met het hebben van een drankje of twee tijdens de week als je het op het juiste moment inplant. Drink niet de avond voor een grote workout of te snel erna. Geef je lichaam een venster om zich voor te bereiden en te herstellen voordat je alcohol in het systeem toelaat. Als je een drankje neemt, vul dan het systeem aan met veel water om zo snel mogelijk te proberen te rehydrateren.

No Responses

Leave a Reply