Steroïden en Rugacne: wat is het (en kun je het voorkomen)?

Roids, juice, of hoe je ze ook noemt, steroïden zijn gemakkelijk verkrijgbaar in veel sportschoolgemeenschappen. Ze zijn ongetwijfeld de snelste manier om spieren op te bouwen, maar zoals alles in het leven; snelle oplossingen hebben altijd een keerzijde. Er zijn veel bijwerkingen verbonden aan het gebruik van steroïden, en rugacne is een veelvoorkomende angst voor velen die overwegen steroïden te gebruiken. Dus veroorzaken steroïden daadwerkelijk acne? En waarom hebben ze dit effect?

Wat zijn anabole steroïden?

Anabole steroïden zijn een synthetische verbinding die de effecten van het mannelijke geslachtshormoon testosteron nabootst. Ze worden voorgeschreven door medische professionals om een reeks aandoeningen te behandelen, waaronder spierverlies door kanker of AIDS en om hormonale problemen te behandelen (zoals vertraagde puberteit bij mannen). Ze worden nooit voorgeschreven aan jonge, gezonde volwassenen, maar velen kopen illegale steroïden in een poging hun spierwinst uit de sportschool te vergroten.

Wat is acne vulgaris?

Acne is een veelvoorkomende huidaandoening die optreedt wanneer je haarzakjes verstopt raken met dode huidcellen en olie. De follikels raken ontstoken, wat leidt tot het ontstaan van mee-eters, whiteheads en rode vlekken, die pijnlijk kunnen zijn.

De incidentele puist wordt meestal niet als acne beschouwd; het duidt op een meer uitgebreide aandoening. Het kan overal op het lichaam voorkomen, maar komt het meest voor op het gezicht, de rug en de borst.

Wat is schimmelacne?

Schimmelacne treedt op wanneer de haarzakjes geïnfecteerd zijn met gist. Net als acne vulgaris kan het van nature voorkomen of als gevolg van oraal of geïnjecteerd steroïdegebruik. Het wordt gekenmerkt door kleine jeukende rode bultjes die niet pijnlijk zijn.

Hoe behandel je acne?

Acne vulgaris wordt behandeld met een reeks vrij verkrijgbare medicijnen en sterkere receptmedicijnen. Orale antibiotica en topische antibiotica worden vaak gebruikt, samen met topische oplossingen zoals benzoylperoxide, topische retinoïden en salicylzuur. Schimmelacne wordt behandeld met antischimmelmedicijnen zoals Fluconazol en Itraconazol. In tegenstelling tot de populaire overtuiging kan het vaak wassen van je gezicht de zaken eigenlijk erger maken, omdat het een toename van de olieproductie aanmoedigt. Dus hoewel het belangrijk is om je gezicht en lichaam schoon te houden, moet je het niet overdrijven.

Wat is steroïde acne?

Steroïde acne is in wezen hetzelfde als gewone acne, het enige verschil is dat het wordt veroorzaakt door het gebruik van steroïden. Steroïde acne vormt zich meestal op de rug en borst, maar kan ook op het gezicht en de armen voorkomen. Andere onderscheidende factoren van steroïde acne zijn dat het heel snel kan ontstaan, vaak ernstig is en koppig en moeilijk te behandelen kan zijn.

Zowel het injecteren als het innemen van steroïden in pilvorm kan leiden tot steroïde acne. Onderzoeken tonen aan dat ongeveer 50% van de steroïdegebruikers wordt getroffen door steroïde acne, en hoe hoger de dosis, hoe groter de kans dat je het krijgt. Het behandelen van steroïde acne gebeurt door het gebruik van standaard acnebehandelingen zoals orale antibiotica, topische antibiotica, benzoylperoxide, salicylzuur en topische retinoïden.

Waarom veroorzaken steroïden acne?

De hormonale veranderingen veroorzaakt door het nemen van steroïden zetten een toename van de olieproductie in gang, waardoor er meer olie op de huid komt om je poriën te verstoppen. Er wordt ook gedacht dat anabole steroïden ontstekingen verhogen omdat ze de productie van de TLR2-receptoren die door je immuunsysteem worden gebruikt, verhogen.

Andere bijwerkingen van anabole steroïden

Het gebruik van steroïden is altijd gevaarlijk, en er zijn veel bijwerkingen, sommige veel ernstiger dan steroïde acne. De lijst met bijwerkingen is uitgebreid! Hieronder staan enkele waar je echt bezorgd over moet zijn:

 • Stemmingsschommelingen en agressie
 • Een reeks vruchtbaarheids-/seksuele problemen voor zowel mannen als vrouwen
 • Belemmerde groei (bij kinderen/adolescenten)
 • Eerdere aanvang van mannelijke kaalheid
 • Gynaecomastie (borstontwikkeling) bij mannen en borstverkleining bij vrouwen
 • Testiculaire krimp
 • Zenuwschade bij injectie
 • Vochtretentie, bijv. opgeblazen gevoel
 • Prostaatproblemen, waaronder kanker
 • Verhoogd risico op leverziekte
 • Verhoogd risico op hartproblemen
 • Overmatig gezichts- en lichaamshaar voor vrouwen
 • Striae
 • Nierziekte
 • Groter risico op blessures door lichaamsbeweging
 • Als onveilige naalden worden gebruikt, kun je hepatitis B en C, HIV en tetanus oplopen
 • Hoge bloeddruk

Veilige alternatieven voor steroïden

Gelukkig zijn er volledig veilige, door de FDA goedgekeurde legale anabolen die je kunnen helpen je lichaamsdoelen te bereiken. Sommige producten, zoals HGH-X2 en Testo-Max, kunnen zelfs je lichaam aanmoedigen om op een veilige manier de testosteronproductie te verhogen. Anderen, zoals DecaDuro, D-Bal en Clenbutrol, geven je meer spieropbouwende en krachtverhogende kracht terwijl ze je tegelijkertijd helpen vet te verliezen. CrazyBulk heeft een breed scala aan producten die geschikt zijn voor verschillende trainingsdoelen. Waar je ook bent in je trainingsreis, er is een volledig legale en veilige CrazyBulk-stack om je succes te vergroten. Geen van onze producten heeft bekende bijwerkingen en ze veroorzaken nooit acne.

Steroïde-geïnduceerde acne: moet ik me zorgen maken?

Als je besluit steroïden te gaan gebruiken om spieren op te bouwen, is de kans groot dat je ernstige steroïde acne ontwikkelt. Dit kan onaangenaam zijn om naar te kijken en pijnlijk; het kan echt invloed hebben op je zelfvertrouwen. Steroïde acne moet echter verre van je grootste zorg zijn als het gaat om anabole steroïden. De andere bijwerkingen kunnen levensbedreigend zijn. We willen allemaal sneller groter worden, maar het risico is het gewoon niet waard. Kies in plaats daarvan voor 100% natuurlijke, veilige en legale alternatieven voor steroïden die je enorme opbouwkracht bieden zonder het risico. CrazyBulk heeft een geweldig assortiment producten die geschikt zijn voor elk doel, waaronder specifieke ondersteuning voor je bulking- en cutting-fasen, en een reeks die zich richt op het opbouwen van kracht.

Leave a Reply