Kan creatine je seksleven verbeteren?

Als je aan een fitnesssupplement denkt is de kans groot dat je aan creatine denkt.

Creatine wordt door veel bodybuilders gebruikt bij het opbouwen van spiermassa.

Nadat een personal training klant wilde weten hoe creatine hem seksueel beïnvloedt heb ik besloten hier onderzoek naar te doen. Ik heb alle voordelen van creatine onderzocht, maar vooral hoe het mensen seksueel beïnvloedt.

Kan creatine mensen seksueel beïnvloeden?

Ja, creatine kan mensen seksueel beïnvloeden.

Creatine wordt van nature in het lichaam geproduceerd met behulp van:

 • Amino zuren
 • Arginine
 • Methionine

Het is een hoogenergetisch molecuul. Creatinekinase (CK) is een eiwit dat wordt opgeslagen in de spieren, waar het is gebonden aan een fosfaatgroep en creatinefosfaat aanmaakt totdat het wordt gebruikt voor spieropbouw en om energie te maken.

Energieproductie is de belangrijkste functie van creatine.

Dit is vooral handig tijdens training met hoge intensiteit en weerstand.

Wanneer je aan het sporten bent en je vermoeid begint te voelen, komt creatine om de hoek kijken en geeft het je lichaam een energieboost door energie om te zetten in adenosinetrifosfaat (ATP).

Creatine wordt ook gebruikt om de spiermassa en spierkracht te vergroten.

In de sportschool doet creatine veel voor ons lichaam. Maar buiten de sportschool kan creatine helpen met een betere focus en hogere productiviteit.

Een hogere energieproductie heeft invloed op het hele lichaam, wat verband houdt met een ander voordeel van creatine: seksuele gezondheid.

Met CrazyBulk pillen bouw jij je droomlichaam zonder zorgen! Betalen met iDeal en bezorgd door PostNL.

Voordelen van creatine supplementen

Creatine is een aminozuur en aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten.

Je kunt creatine halen uit voeding zoals vlees en vis, maar je zou veel creatine-rijk voedsel moeten eten om een behoorlijke hoeveelheid creatine binnen te krijgen. Dit is waar creatine supplementen om de hoek komen kijken.

Als je van duurtraining of aerobics houdt, zullen creatine supplementen niet veel voor je betekenen.

Maar als je van intensieve weerstandstraining houdt, dan zul je creatine supplementen geweldig vinden, omdat de creatine ervoor zorgt dat je langer hard kunt gaan.

Enkele voordelen van creatine supplementen zijn:

 • Helpen spieren meer energie produceren
 • Versnelt spiergroei
 • Voorkomt neurologisch ziekten
 • Verlaagt bloedsuiker
 • Verbetert brein functie
 • Vermindert vermoeidheid (1)

Potentiële bijwerkingen van creatine

Hoewel er geen wetenschappelijke studies zijn die de veiligheid van creatine in twijfel trekken, zijn er nog steeds potentiële nadelen van creatine supplementen.

Creatine supplementen kunnen namelijk gewichtstoename, nier- en leverschade, krampen, en uitdroging veroorzaken.

Deze bijwerkingen komen echter relatief weinig voor en worden veroorzaakt door de kunstmatige ingrediënten en additieven in creatine supplementen.

Een van de beste manieren om dit te voorkomen is door te kiezen voor een hoogwaardig creatine supplement.

Hoe creatine testosteron niveaus beïnvloed

De hypothalamus en de hypofyse in onze hersenen zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van testosteron. De hypothalamus regelt de hypofyse, die vervolgens de testiculaire activiteit regelt.

De productie van testosteron wordt verminderd als er verminderde activiteit of inactiviteit van de hypothalamus of de hypofyse is.

Testosteron is verantwoordelijk voor kenmerken die meer aan mannen worden toegeschreven dan aan vrouwen. Denk onder andere aan:

 • Diepere stem
 • Meer spiermassa
 • Gezichtsbeharing

Het testosteron niveau piekt in de vroege volwassenheid, en zodra mannen de leeftijd van dertig bereiken, begint het testosteron niveau te dalen. Vanaf dat moment daalt de testosteronspiegel elk jaar

Een lager testosteron niveau betekent dat het libido van mannen wordt aangetast en dat erectiestoornissen kunnen optreden. Ander ongewenste bijwerkingen zijn:

 • Verlies van uithoudingsvermogen
 • Verlies van mentale scherpte
 • Vermoeidheid
 • Zwakkere botten
 • Stemmingswisselingen
 • Lager libido

Er zijn manieren waarop je kunt proberen je testosteron te verhogen. Een van de meest gebruikelijke manieren is testosteron vervangende therapie (TRT). Deze therapie kent echter wel de nodige bijwerkingen.

In plaats van TRT is creatine een goede oplossing.

Een tien weken durende studie in New Jersey, uitgevoerd bij 33 atleten, die een placebo of creatine kregen, ontdekte dat proefpersonen die zeven dagen lang dagelijks een creatine supplement slikten hun testosteron hadden verhoogd. (2)

Hoewel creatine de testosteron niveaus niet direct verhoogt, werkt het om DHT (dihydrotestosteron), de actieve vorm van testosteron te verhogen. DHT speelt een rol bij spiercontractie en spiercontractie bevordert een betere testosteron functie.

Betekent verhoogd testosteron een verhoogd libido?

Ja, verhoogd testosteron kan een verhoogd libido betekenen.

Testosteron stimuleert fysiologisch de zin in seks bij mannen – het is het hormoon dat het libido reguleert.

Wetenschappers hebben ontdekt dat een lager libido een van de meest voorkomende symptomen is van een lager testosterongehalte.

Bij een onderzoek naar mannelijke veroudering in Massachusetts spraken onderzoekers met 1.632 mannen over hun libido en maten ze hun testosteron niveau.

De onderzoekers concludeerden dat de mannen met een lager seksueel verlangen lagere testosteron niveaus hadden. (3)

Een andere studie toonde aan dat het nemen van creatine de testosteronspiegel verhoogt.

Deze studie werd uitgevoerd bij mannelijke rugbyspelers die creatine supplementen gebruikten. De spelers slikten minimaal één week lang 25 gram creatine.

Uit de studie bleek dat ze in staat waren om de testosteronspiegel, met name dihydrotestosteron (DHT), met succes te verhogen. (4)

Hoewel Testosteron Replacement Therapie (TRT) de oplossing kan zijn voor mannen van wie de testosteronspiegel door leeftijd of andere omstandigheden daalt, zijn voedingssupplementen, zoals creatine, een andere optie.

Veelgestelde vragen

Helpt creatine seksueel?

Creatine kan seksueel helpen door de testosteronspiegel te verhogen, wat leidt tot verbeterde seksuele activiteit, libido en erectie functie.

Veroorzaakt creatine erectiestoornissen?

Er is geen sluitend bewijs dat creatine erectiestoornissen kan veroorzaken. Integendeel, het kan het zelfs helpen voorkomen .

Heeft creatine invloed op sperma?

De impact van creatine op sperma is niet uitgebreid bestudeerd. Onderzoekers ontdekten echter dat de toevoeging van creatine de hoeveelheid ATP in sperma verhoogde en de spermamotiliteit in vitro verbeterde [1].

Heeft creatine jou seksueel geholpen?

Omdat creatine meer energie geeft, verspreidt die energie zich over het hele lichaam en beïnvloedt het de productiviteit en hormoonregulatie, wat vooral gunstig is voor mannen van wie het testosteron niveau door leeftijd of andere redenen is verlaagd.

Het nemen van hoogwaardige creatine supplementen kan resulteren in een verbeterde zin in seks.

Bronnen:

 1. https://www.healthline.com/nutrition/10-benefits-of-creatine#TOC_TITLE_HDR_8
 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17136944/
 3. https://academic.oup.com/jcem/article/91/7/2509/2656285
 4. https://journals.lww.com/cjsportsmed/Abstract/2009/09000/

Leave a Reply