Het Probleem met Doping

Drugsgebruikers proberen voortdurend manieren te vinden om het gebruik van illegale of verboden stoffen zoals steroïden te maskeren. Naarmate hun methoden evolueren, doen dat ook de technieken van degenen die hen proberen te betrappen. De World Anti-Doping Agency (WADA) staat bovenaan de organisatieketen als het gaat om het schoonhouden van sport. Ze werken nauw samen met organisaties zoals de U.S. Anti-Doping Agency (USADA) en U.K Anti-Doping (UKAD).

Het gebruik van drugs en steroïden (of doping, zoals het vaker wordt genoemd) is een steeds groter wordend probleem in de sport. Onlangs voltooide Usain Bolt zijn laatste sprintwedstrijd voor zijn pensionering. Helaas werd de aandacht gestolen door Justin Gatlin. Gatlin werd in 2001 geschorst nadat er amfetaminen in zijn monster waren gevonden en later in 2006 nadat hij positief testte op Testosteron. De 2-voudige dopingzondaar werd uitgejouwd door het Londense publiek toen hij als eerste eindigde. Het is duidelijk dat de media en fans van de sport er niet blij mee zijn.

Dit is een van de redenen waarom drugs verboden zijn in de sport. Het is oneerlijk, onethisch en echt vervelend. Deze atleten verkrijgen bedrieglijk iets dat terecht van iemand anders zou kunnen zijn. Dit is waarom mensen zo boos worden. In dit specifieke geval vragen velen zich af waarom Justin Gatlin zelfs mocht meedoen. Hij was al twee keer eerder geschorst! Atleten beschadigen niet alleen hun eigen reputatie wanneer ze doping gebruiken; ze kunnen ook de hele sport besmeuren!

De Gevaren van Doping

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar doping is ook verboden in de sport omdat het gevaarlijk is voor de deelnemers die het gebruiken. Als we bijvoorbeeld weer over sprinten praten, zijn er veel verschillende drugs die atleten zouden kunnen nemen om hun prestaties te verbeteren. Sprinters moeten sterk zijn met het vermogen om kracht te genereren. Daarom zouden ze Stanozolol (Winstrol), Testosteron of Nandrolon (Deca-Durabolin) kunnen gebruiken om er maar een paar te noemen. Het probleem hier is dat elk van deze steroïden zeer verschillende negatieve bijwerkingen kan veroorzaken. Stanozolol kan bijvoorbeeld leiden tot leverschade, Nandrolon kan leiden tot hart- en vaatziekten en Testosteron kan leiden tot zowel een vergrote prostaat als hoge bloeddruk.

Het enige wat nodig is, is dat één atleet meer dan één drug gebruikt, of twee atleten elk een andere drug gebruiken om het aantal mogelijke bijwerkingen echt te verhogen. Ze zijn verboden om de atleten te beschermen, maar uiteindelijk zullen de bestuursorganen van de sport ze ook hebben verboden om zichzelf te beschermen tegen kritiek.

De Toekomst van Doping

Uiteindelijk, en het spijt me om het te zeggen, zullen steroïden altijd een plaats hebben in de sport. Atleten zullen altijd bereid zijn alles te riskeren voor roem in de hoop nooit betrapt te worden. Naarmate de prijzen groter worden, nemen ook de risico’s die atleten nemen toe. Om een punt te bewijzen, maakte voetballer Neymar onlangs een historische verhuizing naar PSG die hem kocht voor £200 miljoen!

Nu heeft Neymar geen illegale stoffen ingenomen, maar wat als andere atleten in het voetbal, of in feite in een andere sport, zien wat hij heeft gedaan als een blauwdruk voor hun eigen financiële winst?

“Als Neymar £200 miljoen waard is, ben ik misschien meer waard als ik sneller (winstrol) / sterker (Testosteron) / langer (Human Growth Hormone) word?”.

Ja, het gebeurt misschien niet precies zo, maar je begrijpt mijn punt… hoop ik. Waar laat dit ons? Staan we atleten toe om deel te nemen aan een speciaal evenement voor verbeterde atleten? Ik weet het niet, maar ik weet wel één ding; met de juiste coaching en wetenschap worden natuurlijke atleten elke dag sneller, sterker en vastberadener, wat bewijst dat er geen vervanging is voor hard werken.

Leave a Reply