Hoe Verlies Ik Gewicht Zonder Spieren Te Verliezen?

Man met droge spieren

Eén reden waarom het antwoord op de vraag “Hoe moet ik gewicht verliezen?” zo onduidelijk is, is omdat het eigenlijk de verkeerde vraag is om te stellen!

Waarom? Omdat het getal op de schaal niet één ding beschrijft, het omvat twee dingen: vetmassa en vetvrije massa. Het eerste wil iedereen verbranden, maar het tweede is iets waar je je echt aan wilt vasthouden! Dus de vraag die we ons moeten stellen is: “Hoe verlies ik vet terwijl ik mijn vetvrije massa behoud of vergroot?”

Je vetvrije massa omvat je spieren, organen, botten en bindweefsel. Het bevat ook watergewicht. Met andere woorden, dit is wat er zou overblijven als je elke vetcel uit je lichaam zou verwijderen.

Spiermassa is een belangrijk onderdeel van je vetvrije massa en het zou meer moeten wegen dan je vetmassa. Bovendien heeft spiermassa een enorme positieve invloed op je metabolisme, dat is hoeveel calorieën je lichaam verbrandt voor energie. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer calorieën je verbrandt, zelfs als je niet aan het sporten bent.

Spiermassa is echter ook de fysieke motor die je door je activiteiten heen sleurt, zowel in de sportschool als in het leven. Het helpt ook om je gewrichten te ondersteunen en te versterken, waardoor je evenwicht wordt verbeterd en het risico op letsel wordt verminderd. Het behouden van spiermassa zou daarom een hoge prioriteit moeten hebben, vooral tijdens een dieet. En nee, niet alleen voor bodybuilders!

Maar, laten we het hebben over vet. Het krijgt een slechte naam, maar je lichaam heeft het ook nodig! Er is een essentiële hoeveelheid die elk gezond lichaam moet hebben. Hoeveel varieert tussen lichaamstype, leeftijd, geslacht, activiteitsniveau en fitnessdoel.

Voor de algemene bevolking zijn de vetpercentages die als ‘gezond’ worden aanschouwd 21-32 procent voor vrouwen en 8-19 procent voor mannen. [1] Dat is een groot bereik!

Voor alle duidelijkheid, je kunt een vetpercentage hebben dat onder of boven het “gezonde” bereik zit en nog steeds gezond zijn. Maar het bereik is een redelijk goede plek om naar te streven. Als je het grootste deel van je leven op hogere niveaus doorbrengt, loopt je het risico op gezondheidsproblemen die verband houden met gewicht, zoals diabetes type 2, bepaalde soorten kanker en hart- en vaatziekten. Lagere percentages kunnen prima zijn voor korte periodes, maar ze kunnen erg moeilijk te onderhouden zijn en ze zijn niet ideaal voor je gezondheid op de lange termijn.

De grote vraag is dus: hoe verlies je vet terwijl je je spieren vasthoudt? In ons artikel “6 Manieren Om Lichaamsvet Te Verminderen En Spiermassa Aan Te Komen” beschrijven we twee mogelijkheden:

  1. Blijf train alsof je spieren probeert te krijgen, zelfs als het je doel is om af te vallen. Dat betekent weerstandstraining gebruiken met gewichten of uw lichaamsgewicht.
  2. Kies voor hoge intensiteit intervaltraining (HIIT) in plaats van uren op de loopband.

Leave a Reply