15 Beste Fitness & Sport Anime Ooit

Sport en anime lijken misschien niet direct met elkaar verbonden, maar er zijn enkele kwalitatieve anime series die fans enthousiast maken voor fitness.

Een collage van verschillende fitness anime series

Van betoverende middelbare school drama’s tot bovennatuurlijke krachtfantasieën, anime is vaak een medium voor diepgaande verhalen. Hoewel het op het eerste gezicht misschien niet de meest voor de hand liggende combinatie lijkt, zijn enkele van de meest boeiende anime series van de afgelopen jaren gericht op sport en fitness.

In tegenstelling tot de meeste speelfilms en live-action tv-shows, zijn deze beste sport anime series niet altijd gebaseerd op de realiteit. Maar omdat het medium een geheel eigen, eigenzinnige draai aan sport geeft, kunnen deze shows net zo vermakelijk zijn als de beste sportbiografieën – zo niet nog meer. In dat opzicht, van traditionele inspirerende drama’s tot genre-overstijgende sportkomedies, zelfs degenen die totaal niet geïnteresseerd zijn in sport, kunnen iets van hun gading vinden.

Shounen anime series spelen zich meestal af in fantasiewerelden die ver verwijderd zijn van onze eigen realiteit. Maar sommige sportgerichte series doorbreken die trend en richten zich op gebeurtenissen en activiteiten uit de echte wereld. Van gewichtheffen tot langeafstandslopen, er is een verrassend uitgebreide niche van sport anime waar sommige fans mogelijk nog niet van op de hoogte zijn.

Sport anime is misschien realistischer dan toonaangevende producties zoals My Hero Academia en One Piece, maar de energieke verhaalhoogtepunten en overdreven personages die fans van het genre gewend zijn, blijven grotendeels hetzelfde. Deze geweldige anime series mag je zeker niet missen!

How Heavy Are The Dumbbells You Lift

Anime van 'How Heavy Are The Dumbbells You Lift

“How Heavy Are The Dumbbells You Lift” is een ecchi anime die bol staat van fanservice en een kenmerkende anime humor. Het is daardoor wellicht niet naar ieders smaak. Maar voor wie geïnteresseerd is in bodybuilding of reguliere fitness, biedt de komische inslag van deze serie genoeg vermaak.

Het hoofdpersonage van de serie is de vraatzuchtige middelbare scholier Hibiki Sakura. Wanneer ze zich zorgen begint te maken over haar groeiende taille, besluit ze haar leven om te gooien en zich aan te melden bij een sportschool. Echter, ze moet tal van uitdagingen – vaak hilarisch – overwinnen om haar fitnessreis vol te houden.

Eyeshield 21

Personages uit de sportanime Eyeshield 21

American football is niet bijzonder populair in Japan, hoewel het sommigen kan verbazen dat het land wel degelijk een professionele league voor deze sport heeft, genaamd de X-League. American football werd ook kortstondig vertegenwoordigd door de anime serie “Eyeshield 21”.

Wanneer de timide Sona Kobayakawa een verborgen talent voor rennen en ontwijken ontwikkelt na jarenlang schoolpestkoppen te hebben ontweken, voegt hij zich anoniem bij een American football team. Hierbij draagt hij een gezichtsbedekkende vizier en gaat hij onder de naam Eyeshield 21. Het is een unieke serie die interessant kan zijn voor voetbalfans.

Yowamushi Pedal

Een still uit de wielren-anime Yowamushi Pedal

Sakamichi Onda is een middelbare school otaku wiens interesses zich niet verder uitstrekken dan anime en algemene nerd-cultuur. Echter, wanneer een beroemde wielrenner en medestudent Sakamichi’s verrassende vaardigheden op zijn logge, cruiser-achtige fiets ontdekt, wordt hij meegetrokken in de wereld van het wielrennen.

“Yowamushi Pedal” gaat net zozeer over het uit je schulp kruipen en nieuwe passies en interesses ontdekken als over wielrennen. De serie voegt veel persoonlijkheid en intrige toe aan een sport die niet vaak belicht wordt in de meeste media.

Prince Of Tennis

Sportanime serie Prince of Tennis

Gelanceerd ergens midden in de jaren 2000, wijkt “Prince of Tennis” af van het typische sport anime verhaal. In plaats van zich te richten op een underdog personage, vertelt het het verhaal van een sterspeler, Ryouma Echizen. De jonge jongen gaat naar de Seishun Gakuen Junior High School nadat hij vanuit het Westen naar Japan is verhuisd.

Met zijn komst wordt het team een kracht waarmee rekening moet worden gehouden. Hoewel Ryouma een geweldige speler is, wil hij de beste tennisser van Japan worden en zijn eigen nalatenschap creëren in plaats van in de schaduw van zijn vader te leven.

Chihayafuru

Chihayafuru is een anime over een kaartspel

Verspreid over meerdere seizoenen en OVAs, heeft “Chihayafuru” een intrigerend kaartspel genaamd Karuta als hoofdonderwerp. Zowel fysiek als mentaal veeleisend, haalt het spel zijn inspiratie uit de klassieke Japanse anthologie van Honderd Dichters. De hoofdrolspeelster van de serie, Chihaya, maakt voor het eerst kennis met dit spel wanneer ze de uitwisselingsstudent Arata Wataya ontmoet.

Deze lotgevallen ontmoeting verandert haar leven ten goede en introduceert haar in de fascinerende wereld van competitief Karuta. Gebaseerd op een gelijknamige manga, zit het verhaal van “Chihayafuru” vol met goed uitgewerkte personages en plotwendingen. Het uitstekende animatiewerk van Madhouse Studio is een extra bonus die het nog aangenamer maakt.

Major

Goro Honda uit de anime serie Major

Een langlopende, op baseball gerichte anime die oorspronkelijk in 2004 debuteerde, “Major” volgt de carrière van Goro Honda, de zoon van een prominente baseballster wiens carrière werd onderbroken door een blessure. Om tegenslagen te overwinnen en te ontsnappen aan de problemen veroorzaakt door familiedrama, evolueert Goro van een onschuldige schooljongen naar een veelbelovend major-league talent.

Zoals bij elke anime serie, zit het vol emotie, spanning en overdreven dramatiek. Toch is baseball een enorm belangrijke sport in Japan, en zelfs westerse fans zullen deze genre-bepalende weergave van het spel willen bekijken.

Run With The Wind

Run The Wind is een anime serie met atletiek als thema

In tegenstelling tot de meeste anime die zijn aangepast van manga, is “Run with the Wind” gebaseerd op een roman. Zoals de titel al doet vermoeden, gaat de show over competitief hardlopen. Maar naast het algemene verhaal over de voortgang van de hoofdpersonages in hun sport, gaat het ook diep in op de mentale catharsis van de protagonist, Haiji.

Ondanks dat hij een middelbare schoolteam heeft vol beginnende hardlopers, richt Haiji zijn blik op de belachelijk moeilijke universiteitsmarathon-estafetteraces in Japan. Om zelfs maar te kunnen concurreren tegen de beste hardlopers van Japan, zal het team onderweg veel obstakels moeten overwinnen.

Ace of Diamond

De cast van personages uit de sportanime Ace of Diamond

“Ace of Diamond” vertelt het verhaal van Eijun Sawamura, een jonge werper die bekendheid verwerft dankzij zijn atypische stijl. Ambitieus en enigszins overijverig verliest zijn middelbare schoolteam hun laatste wedstrijd, maar Eijun zet zich in om een nog sterkere middelbare schoolatleet te worden.

Eijun’s vaardigheden bezorgen hem een plek op de beruchte Seidous High School in Japan, hoewel hij te maken krijgt met concurrentie van zowel rivaliserende teams als teamgenoten. Hoewel het veel bekende shounen sport anime verhaallijnen volgt, is het zeker een must-see voor animefans die ook van honkbal houden.

Kuroko’s Basketball

Sportanime serie Kuroko’s Basketball

De snelle kwarten, de dramatische time-outs, de actie met hoge intensiteit – de sport basketbal heeft alle juiste ingrediënten om een spannende anime serie te vormen. Dat verklaart waarom zoveel shows de sport als verhaalmiddel gebruiken.

Hoewel “Kuroko’s Basketball” hetzelfde doet, voegt het een laag van fantasie toe aan de sport. Er is veel onrealistisch dunken, passen en actie gericht op vechtsporten. Kijkers die op zoek zijn naar strategisch spel en lessen over echt basketbal zullen hier misschien niet veel uit halen, maar voor fans van shounen anime is dit perfect.

Free! Iwatobi Swim Club

Free! Iwatobi Swim Club is een anime serie over competitief zwemmen

Sommige kijkers zouden kunnen grinniken om de intensieve fanservice-aanpak van “Free!”, maar de anime heeft veel meer te bieden. Om te beginnen heeft het goed geschreven personages, die allemaal relatief evenwichtige ontwikkeling krijgen gedurende de serie.

Ten tweede houdt “Free!”, ondanks een vrij voorspelbaar uitgangspunt, kijkers geboeid met zijn energieke zwemwedstrijden en rivaliteiten. Om nog maar te zwijgen van het feit dat KyoAni achter de productie van de anime zit, waardoor zowel de stijl als de kwaliteit van de animatie ronduit prachtig zijn.

Yawara!

Een still uit de judo anime Yawara

Oud maar goud, Yawara! draait om de tiener Yawara Inokuma, een jong judowonder dat wordt opgevoed door haar grootvader, die toevallig ook een zeer bekwame judoleraar is. Geconfronteerd met de druk om te strijden voor een plek op de Olympische Zomerspelen van 1992, moet Yawara onophoudelijk trainen om te voldoen aan de eisen van haar grootvader, hoewel ze eigenlijk gewoon een normaal leven wil leiden zonder intensieve sport.

Uiteindelijk leert Yawara haar aangeboren talent te benutten en krijgt ze een nieuwe waardering voor de sport, hoewel dit tijd kost. Het is een baanbrekende sportanime die door velen wordt gezien als een enigszins over het hoofd geziene parel.

Haikyuu

Volleybal sportanime Haikyuu

Haikyuu is een van de populairste anime van het moderne tijdperk en heeft die plek terecht verdiend. Hoewel het voornamelijk gaat over de volleybalavonturen – en misavonturen – van de kleine protagonist genaamd Hinata, verkent de anime gedetailleerd de achtergronden van al zijn personages en kent geen saaie momenten.

De volleybalactie op het veld is op zichzelf al spannend genoeg om de meeste kijkers aan het scherm gekluisterd te houden. Maar het zijn vooral de personages van deze anime die het boven andere generieke sportseries laten uitstijgen.

Yuri!!! On Ice

De cast van Yuri on Ice samen

De vakkundige weergaven van de delicate, prachtige kunst van het kunstschaatsen maken Yuri!!! On Ice al een opvallende serie. Maar wat betreft het plot, is het moeilijk om niet geboeid te raken door de subtiele en sprankelende romantische ontwikkelingen.

Gemaakt door MAPPA Studio, richt Yuri!!! On Ice zich op Yuuri Katsuki, een ooit beroemde kunstschaatser die moeite heeft om vast te houden aan de sport nadat hij zijn topvorm heeft verloren. Maar door een speling van het lot gaat een van zijn eerdere optredens viraal, en de vijfvoudig wereldkampioen Victor Nikiforov staat voor zijn deur om hem te begeleiden. Zijn terugkeer naar het wereldtoneel zal misschien niet makkelijk zijn, maar met de steun van Victor zou het hem zomaar kunnen lukken.

Slam Dunk

Een basketbalwedstrijd in de Slam Dunk anime

Slam Dunk is een klassieker. Zoals Sports Illustrated zich herinnert, had het bij zijn eerste verschijning een enorme impact op de Japanse cultuur en droeg het bij aan de popularisering van basketbal in het land. Wat Slam Dunk zo’n epische anime maakt, is de moeiteloze overgang tussen de sportactie en de dagelijkse schoolavonturen van de personages.

Daarnaast legt het ook sterk de nadruk op de technische aspecten van de sport en bevat het tal van lessen voor aspirant-basketbalspelers. De animatiestijl kan vandaag de dag wat verouderd overkomen, maar alle andere elementen compenseren dat ruimschoots.

Hajime No Ippo

Een foto-finish tussen boksers Ippo en Arnie Gregory in Hajime no Ippo

In wezen de Rocky van anime, volgt Hajime no Ippo, ondanks zijn typische gevecht-van-de-week formaat, het inspirerende boksavontuur van het hoofdpersonage. Een ander kenmerk van de serie dat het doet opvallen, is de onvoorspelbaarheid van de bokswedstrijden. Hoe hard een kijker ook probeert de uitkomsten van de gevechten te voorspellen, de anime verrast altijd met zijn resultaten – net zoals de echte sport.

Voor iedereen die op zoek is naar inspiratie om te beginnen met sporten of gewoon om hun leven een positieve draai te geven, is de reis van Ippo, van gepest worden naar een professionele bokser worden, zeker het bekijken waard.

Conclusie

Sport-anime biedt een unieke combinatie van actie, drama en diepgaande karakterontwikkeling. Deze series overstijgen de grenzen van traditionele sportverhalen en introduceren kijkers in werelden waar passie, doorzettingsvermogen en persoonlijke groei centraal staan. Of je nu een sportliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar meeslepende verhalen, het genre biedt voor elk wat wils. De diversiteit en diepte van de besproken series onderstrepen de rijkdom van sport-anime en bevestigen waarom het een onmisbaar onderdeel is van de anime-wereld.

Leave a Reply