Top 25 Beste Zwemmers ter Wereld: Een Overzicht van de Huidige Internationale Zwemtalenten

Caeleb Dressel
Foto gemaakt door Peter H. Bick

Sinds Michael Phelps in 2016 definitief stopte met zwemmen na de Olympische Spelen, heeft één persoon bijna zes jaar lang de titel “beste mannelijke zwemmer ter wereld” mogen dragen. Voor degenen die regelmatig deze website lezen, zal het zonder enige moeite duidelijk zijn wie deze zwemmer is. Echter, het samenstellen van de ranglijst van zwemmers achter hem heeft enkele uitdagingen met zich meegebracht bij het bepalen welke prestaties en resultaten het meest waardevol zijn.

Deze ranglijst evalueert de top 25 zwemmers wereldwijd, met de nadruk op prestaties in langebaanzwemmen. We trachten te identificeren wie op dit moment de meest uitmuntende zwemmers zijn, een week voor aanvang van de Wereldkampioenschappen in Boedapest. Aangezien tal van topzwemmers dit jaar nog niet hun beste prestaties hebben neergezet, zullen de resultaten van de Olympische Spelen in Tokio en andere prominente wedstrijden eveneens significant meewegen. Ondanks dat diverse prominente namen de Wereldkampioenschappen links laten liggen, zijn zij toch in aanmerking genomen vanwege hun recente successen en de verwachting dat zij in de toekomst, mogelijk zelfs dit jaar, opnieuw hun stempel zullen drukken op internationale grootse wedstrijden. Na afloop van de Wereldkampioenschappen en andere belangrijke evenementen dit jaar (zoals de Commonwealth Games en Europese Kampioenschappen), zal deze lijst ongetwijfeld veranderen, maar daarover kunnen we van gedachten wisselen in augustus.

Caeleb Dressel, USA

Caeleb Dressel
Foto van Caeleb Dressel — Met dank aan: Mike Lewis/ISL

Het was opnieuw een vanzelfsprekende keuze om Caeleb Dressel op de eerste plaats te zetten. Vorig jaar veroverde hij maar liefst vijf Olympische gouden medailles. Zijn triomfen op de 100 meter vrije slag, 100 meter vlinderslag en 50 meter vrije slag maakten hem de derde man in de geschiedenis die op één enkele Olympische Spelen meer dan twee individuele gouden medailles wist te behalen. Hij trad daarmee in de voetsporen van grootheden als Michael Phelps en Mark Spitz. Na de Olympische Spelen van Tokio waren de Amerikaanse Internationale Team Trials in april Dressels eerste grote toernooi. Hij domineerde en won al zijn vier evenementen (naast de gouden medaille evenementen), waarmee hij zijn positie als favoriet verstevigde om al zijn wereldtitels succesvol te verdedigen.

In al deze disciplines heeft hij wereldwijd de hoogste positie ingenomen, met uitzondering van de 50 meter vlinderslag, waar hij slechts negenhonderdste van een seconde achter Nicholas Santos staat. Zijn voornaamste rivaal op de 100 meter vrije slag zal afwezig zijn in Boedapest, en hoewel hij op de 50 meter vrije slag Olympisch goud veroverde met een overwinningsmarge die meer dan het dubbele was van het vorige record, staat hem een aanzienlijke uitdaging te wachten op de 100 meter vlinderslag (hierover later meer). Bovendien is Dressel een belangrijke factor waarom de Amerikaanse mannen als favorieten worden beschouwd om wereldtitels te veroveren op zowel de 400 meter vrije slag als de 400 meter wisselslag estafettes. Daarnaast zal hij cruciale rollen vervullen in beide gemengde estafettes, waarvan wordt verwacht dat ze een podiumplaats zullen bemachtigen.

Kristof Milak, Hongarije

Foto van Kristof Milak — Met dank aan: Deepbluemedia/Insidefoto

De tweede plaats wordt ingenomen door de man die dit jaar het meest capabel lijkt om Dressel uit te dagen in een van zijn kenmerkende disciplines. Kristof Milak, een 22-jarige zwemmer, is de onbetwiste wereldkampioen op de 200 meter vlinderslag. Hij verbrak het wereldrecord van Michael Phelps op dit evenement tijdens de Wereldkampioenschappen van 2019 en veroverde vorig jaar moeiteloos Olympisch goud. Tevens behoort hij tot de top op de 100 meter vlinderslag. In Tokio moest Dressel zijn wereldrecordprestatie inzetten om Milak van het goud te weerhouden, waarbij Milak met een tijd van 49.68 de op één na snelste zwemmer ooit werd op deze afstand.

Dit jaar heeft Milak nog geen opmerkelijke tijden weten neer te zetten. Hij staat wereldwijd op de vijfde plaats op de 100 meter vlinderslag (51.03) en op de tweede plaats op de 200 meter vlinderslag (1:53.88). Desalniettemin wordt er verwacht dat hij in eigen land, tijdens de Wereldkampioenschappen in Boedapest, buitengewone prestaties zal neerzetten.

Adam Peaty, Groot-Brittannië

Foto van Adam Peaty — Met dank aan: Giorgio Perottino / Deepbluemedia / Insidefoto

Bij beide van zijn Olympische deelnames heeft Adam Peaty slechts aan één individueel onderdeel deelgenomen. Maar zijn absolute heerschappij in dat specifieke onderdeel heeft ervoor gezorgd dat hij altijd wordt genoemd in discussies over de allerbeste zwemmers ter wereld. Zijn wereldrecord op dit onderdeel is bijna een seconde sneller dan welke andere zwemmer in de geschiedenis dan ook. Sterker nog, hij heeft de snelste 17 prestaties ooit op zijn naam staan (en 18 van de top 19).

Met drie opeenvolgende wereldtitels op zowel de 100 meter schoolslag als de 50 meter schoolslag, en met zijn comfortabele Olympische goud van vorig jaar, ondanks dat hij niet zijn allerbeste tijd zwom, heeft Peaty zijn positie bevestigd. Zijn vermogen om verbazingwekkende tijden van rond de 56 seconden te zwemmen in estafettes, is de voornaamste factor achter het succes van Groot-Brittannië in de gemengde 400 meter wisselslag estafette, waar ze goud behaalden, en in de mannen 400 meter wisselslag estafette, waar ze zilver veroverden.

Helaas zal Peaty vanwege een voetblessure niet in staat zijn om zijn wereldtitels te verdedigen in Boedapest. Toch wordt verwacht dat hij op tijd hersteld zal zijn voor de Commonwealth Games en de Europese Kampioenschappen later in de zomer. Met zijn “Project Immortal” heeft hij zichzelf ten doel gesteld om zijn wereldrecord op de 100 meter schoolslag zodanig te verbeteren dat het nooit meer overtroffen kan worden.

Zac Stubblety-Cook, Australië

Foto van Adam Peaty — Met dank aan: Giorgio Perottino / Deepbluemedia / Insidefoto

De Australische zwemmer gespecialiseerd in schoolslag, Zac Stubblety-Cook, maakt een opmerkelijke sprong in deze ranglijst, doordat hij de enige mannelijke zwemmer is die tot op heden in 2022 een wereldrecord heeft weten te vestigen. Tijdens de Australische Kampioenschappen van de vorige maand behaalde Stubblety-Cook een indrukwekkende overwinning op de 200 meter schoolslag met een tijd van 2:05.95. Hiermee verbrak hij het vorige wereldrecord van 2:06.12, dat in 2019 werd gevestigd door Anton Chupkov. Deze prestatie maakte van hem de eerste man die ooit onder de grens van 2:06 dook. Dit alles voltrok zich slechts 10 maanden nadat Stubblety-Cook voor het eerst op de Olympische Spelen verscheen, waar hij als favoriet voor een medaille aantrad in een sterk deelnemersveld op de 200 meter schoolslag. Opmerkelijk genoeg was hij de enige favoriet die in Tokio zijn optimale prestatie neerzette. Hij heerste over het veld gedurende de laatste 50 meter en wist zich los te maken van Arno Kamminga om het goud te bemachtigen.

Hoewel Stubblety-Cook zich toespitst op één specifiek evenement, is zijn verwezenlijking van zowel een wereldrecord als Olympisch goud binnen het tijdsbestek van slechts één jaar zeker een erkenning waard.

Bobby Finke, USA

Foto van Bobby Finke — Met dank aan: Peter H. Bick

Bobby Finke, de opkomende ster van de Olympische Spelen, heeft de vijfde plaats veroverd vanwege zijn uitmuntendheid in de langeafstandsevenementen. In Tokio toonde hij een indrukwekkende eindsprint waarmee hij zijn meer ervaren concurrenten achter zich liet en zowel op de 800 meter vrije slag als de 1500 meter vrije slag het goud veroverde. Op de 800 meter lag hij met nog slechts 50 meter te gaan anderhalve seconde achter op de koploper, en zijn fenomenale eindsprint was een van de meest verrassende momenten van de Olympische Spelen.

Sinds dat opmerkelijke moment heeft Finke weinig tegenstand ondervonden in zijn kernonderdelen, terwijl hij zijn universitaire carrière aan de Universiteit van Florida afrondde en vervolgens met gemak kwalificeerde voor de Wereldkampioenschappen. Hoewel zijn beste tijden dit jaar hem op de derde plaats in de wereld rangschikken voor beide evenementen, moet men in ogenschouw nemen dat hij vorig jaar de gouden medaille veroverde en gewend is om op zijn best te presteren onder de meest intense concurrentie. Daarom zou het onverstandig zijn om Finke niet serieus te beschouwen als een potentiële bedreiging voor wereldtitels.

Evgeny Rylov, Rusland

Foto van Evgeny Rylov — Met dank aan: Giorgio Scala / Deepbluemedia / Insidefoto

Dit jaar stond Evgeny Rylov om minder positieve redenen in het nieuws. In maart verscheen hij op het podium naast de Russische president Vladimir Poetin tijdens een bijeenkomst ter ondersteuning van de Russische interventie in Oekraïne. Dit resulteerde in het verlies van zijn sponsorcontract met Speedo en een schorsing van negen maanden van FINA. Het is belangrijk op te merken dat Russische zwemmers al waren uitgesloten van de Wereldkampioenschappen vanwege de betreffende invasie.

Ondanks dit alles blijft Rylov vanuit puur zwemperspectief de onbetwiste wereldtopper in de discipline rugslag. Hij behaalde immers gouden medailles op zowel de 100 als 200 meter tijdens de Olympische Spelen in Tokio. Zijn tijden in Tokio waren van elite niveau: 51,98 op de 100 meter en 1:53,27 op de 200 meter. Bovendien heeft hij deze prestaties bevestigd door beide evenementen opnieuw te winnen, ditmaal van zijn voornaamste concurrent Ryan Murphy, tijdens de ISL Finale aan het eind van het jaar.

Echter, vanwege zijn eigen handelingen en die van zijn land, zal Rylov niet deelnemen aan internationale competities in 2022.

Duncan Scott, Groot-Brittannië

Foto van Duncan Scott — Met dank aan: Giorgio Scala / Deepbluemedia / Insidefoto

Duncan Scott heeft nog nooit een individuele gouden medaille gewonnen op de Olympische Spelen of de Wereldkampioenschappen. Maar de 25-jarige zwemmer uit Glasgow, Schotland, bevindt zich nu op het punt waarop dit wel zou kunnen gebeuren. In Tokio veroverde hij de zilveren medaille op de 200 meter vrije slag met een tijd van 1:44.26, slechts vier honderdsten achter zijn Britse teamgenoot Tom Dean. Bovendien verdiende hij nog een zilveren medaille op de 200 meter wisselslag met een tijd van 1:55.26. Tussendoor leverde hij een indrukwekkende prestatie door een split van 1:43.45 te behalen in het laatste gedeelte van Groot-Brittannië’s 800 meter vrije slag estafette, wat resulteerde in een gouden medaille.

Dit jaar zal Scott een van de favorieten zijn in drie individuele evenementen tijdens de Wereldkampioenschappen, met de 400 meter wisselslag als nieuwe toevoeging aan zijn programma. Momenteel staat hij tweede op de wereldranglijst voor de 400 meter wisselslag met een tijd van 4:09.18, bezet hij de eerste plaats op de 200 meter wisselslag met 1:56.08, en staat hij vierde op de 200 meter vrije slag met 1:45.44. Het is niet alleen zijn expertise in specifieke disciplines, maar vooral zijn voortdurende uitstekende prestaties die hem naar een hogere positie op deze lijst stuwen.

Recentelijk is bij Scott COVID-19 vastgesteld. Als hij op tijd herstelt voor de Wereldkampioenschappen in Boedapest, zou hij wel eens met een aanzienlijke medailleoogst kunnen terugkeren.

Arno Kamminga, Nederland

Foto van Adam Peaty — Met dank aan: Andrea Staccioli / Deepbluemedia / Insidefoto

Met Adam Peaty afwezig op de Wereldkampioenschappen, wordt de Nederlander Arno Kamminga gezien als de favoriet om hem op te volgen als de nieuwe wereldkampioen op de 100 meter schoolslag. Kamminga veroverde eerder de zilveren medaille op dit evenement tijdens de Olympische Spelen in Tokio. Naast Peaty is Kamminga de enige man die ooit onder de 58 seconden heeft gezwommen op deze afstand. Hoewel het overgrote deel van de snelste 25 tijden in de geschiedenis op naam van Peaty staan, heeft Kamminga de andere vier noteringen.

Behalve zijn succes op de 100 meter schoolslag, liet Kamminga in Tokio ook zijn leiderschap zien in de 200 meter schoolslag finale gedurende de eerste 150 meter. Uiteindelijk eindigde hij met een zilveren medaille achter Zac Stubblety-Cook. Het is echter jammer voor Kamminga dat er geen officiële 150 meter schoolslag is. Zijn huidige wereldranglijstposities voor dit jaar zijn de derde plaats op de 100 meter schoolslag en de vijfde plaats op de 200 meter schoolslag.

Kyle Chalmers, Australië

Foto van Kyle Chalmers — Met dank aan: Giorgio Scala / Deepbluemedia / Insidefoto

Kyle Chalmers zal aanwezig zijn op de Wereldkampioenschappen, maar hij zal zich niet inschrijven voor de evenementen waarvoor hij het meest bekend staat. Op 18-jarige leeftijd verraste Chalmers een veld van doorgewinterde zwemmers door Olympisch goud te winnen op de 100 meter vrije slag. Vijf jaar later, in Tokio, veroverde hij de zilveren medaille op dezelfde afstand, met een verschil van slechts zes honderdsten achter de gouden medaillewinnaar Caeleb Dressel. Vervolgens zette hij een indrukwekkende prestatie neer tijdens een kortebaan campagne in de herfst, waarbij hij een wereldrecord op de 100 meter vrije slag in de kortebaan verbrak, dat al 11 jaar standhield.

Vanwege een schouderblessure moest Chalmers de Wereldkampioenschappen kortebaan aan zich voorbij laten gaan. Aanvankelijk was zijn intentie om ook de Wereldkampioenschappen langebaan in Boedapest over te slaan. Later besloot hij echter om wel deel te nemen aan het 100 meter vlinderslag evenement. Uiteraard blijft Chalmers een waardevolle troef voor de Australische estafettes, vooral de gemengde 400 meter vrije slag estafette, waarbij zijn deelname de ploeg meteen tot een favoriet voor goud zou maken.

Daarna zal Chalmers zijn individuele bekwaamheid op de 100 meter vrije slag laten zien tijdens de Commonwealth Games later in de zomer. Daar zou hij mogelijk een tijd kunnen neerzetten die kan concurreren met of zelfs beter kan zijn dan Dressel’s beste tijd in 2022 op de 100 meter vrije slag.

Ryan Murphy, VS

Foto van Ryan Murphy — Met dank aan: Peter H. Bick

Ryan Murphy veroverde gouden medailles op zowel de 100 als 200 meter rugslag tijdens de Olympische Spelen van 2016 en hij houdt het wereldrecord op het 100-meter evenement. Ondanks deze indrukwekkende prestaties heeft hij nooit een individuele wereldtitel gewonnen. Niettemin zal de 26-jarige dit jaar sterk worden gezien als de topfavoriet voor goud op de 200 meter rugslag, vooral vanwege de afwezigheid van zowel de Olympisch gouden medaillewinnaar als de regerende wereldkampioen Evgeny Rylov.

Hoewel Murphy enige tijd geen grote kampioenschapstitels heeft veroverd, is hij al geruime tijd een constante aanwezigheid geweest in de rugslagevenementen. Bovendien heeft hij zich ontwikkeld tot een krachtige leidersrol binnen het Amerikaanse team. Op dit moment is hij de best gerangschikte zwemmer op de 200 meter rugslag in de wereld, met een tijd van 1:55.01. Echter, om zijn concurrenten voor te blijven, met name de Brit Luke Greenbank, zal hij zeker sneller moeten zwemmen in Boedapest. Daarnaast staat hij op de tweede plaats achter zijn landgenoot Hunter Armstrong op de 100 meter rugslag.

Daiya Seto, Japan

Foto van Daiya Seto — Met dank aan: Andrea Staccioli / Deepbluemedia / Insidefoto

Vóór de Olympische Spelen in Tokio werd Daiya Seto beschouwd als de beste zwemmer op individuele medley (IM) ter wereld. Echter, in een verrassende wending slaagde hij er niet in om zich te kwalificeren voor de finale van de 400 meter wisselslag en eindigde hij op de vierde plaats op de 200 meter wisselslag. Ondanks deze tegenvallende resultaten herpakte Seto zich snel tijdens het International Swimming League (ISL) seizoen. Hij behaalde overwinningen in beide wisselslagevenementen tijdens de Wereldkampioenschappen Kortebaan in december. Zijn gouden medaille op de 400 meter wisselslag markeerde zelfs zijn vijfde opeenvolgende titel in dat specifieke evenement.

Nu is Seto vastbesloten om sterke prestaties neer te zetten op de langebaan, te midden van uitdagende en competitieve velden in Boedapest. Hij begint de wedstrijd als de snelste zwemmer op de 400 meter wisselslag met een tijd van 4:09.07, en staat vijfde op de 200 meter wisselslag met een tijd van 1:57.09. Deze 28-jarige zwemmer won alle IM-evenementen op de Wereldkampioenschappen van 2019. Bovendien behaalde hij eerder gouden medailles op de 400 meter wisselslag in 2013 en 2015. Seto’s vastberadenheid om zijn beste vorm terug te vinden, belooft boeiende prestaties op de langebaan in Boedapest.

Wang Shun, China

Foto van Wang Shun (witte cap) — Met dank aan: Becca Wyant

Wang Shun is een specialist in één zwemdiscipline, maar zijn uitmuntende vaardigheden op de 200 meter individuele wisselslag leverden hem vorig jaar Olympisch goud op. Hij behaalde de snelste rugslag- en vrije slagtijden in de Olympische finale en wist Michael Andrew in te halen tijdens de laatste lengte, terwijl hij de vrije slag specialist Duncan Scott voorbleef om het goud te veroveren. Met een tijd van 1:55.00 werd Wang de derde snelste zwemmer in de geschiedenis op deze afstand, na Ryan Lochte en Michael Phelps.

Tot op heden heeft niemand in 2022 de indrukwekkende vorm van Wang kunnen evenaren. Daarom zal hij met een sterke positie de Wereldkampioenschappen ingaan als een favoriet om opnieuw goud te winnen.

Florian Wellbrock, Duitsland

Foto van Florian Wellbrock — Met dank aan: Andrea Staccioli / Deepbluemedia / Insidefoto

Tijdens de Olympische Spelen bevond Florian Wellbrock zich in zowel de finales van de 800 als 1500 meter vrije slag aan de leiding met nog maar 50 meter te gaan, maar hij verliet het evenement met slechts één bronzen medaille en een vierde plaats. Hoewel hij in 2022 tot nu toe als de op één na beste langeafstandszwemmer van Duitsland wordt beschouwd, mag zijn indrukwekkende prestatiegeschiedenis niet over het hoofd worden gezien.

Florian Wellbrock was de wereldkampioen op de 1500 meter vrije slag in 2019 en hij behaalde Olympisch goud in het 10 kilometer open water zwemmen tijdens de Spelen in Tokio. In december domineerde hij de concurrentie op de 1500 meter vrije slag tijdens de Wereldkampioenschappen Kortebaan en verbeterde hij het wereldrecord met meer dan een seconde.

De wereldranglijst van 2022 plaatst Wellbrock op de tweede plaats achter zijn landgenoot Lukas Martens op de 800 meter vrije slag, en op de vierde plaats op de 1500 meter vrije slag. Dit maakt hem een zeker belangrijke deelnemer in beide wereldkampioenschappen, waarbij hij een rol zal spelen in de strijd om de wereldtitels.

Tom Dean, Groot-Brittannië

Foto van Tom Dean — Met dank aan: Georgie Kerr/British Swimming

Een Olympische gouden medaille op de 200 meter vrije slag heeft de 22-jarige Tom Dean op deze positie geplaatst. Een indrukwekkende laatste 50 meter in Tokio stelde Dean in staat om zijn concurrenten te passeren en vervolgens voor te blijven op zijn opkomende landgenoot Duncan Scott, wat hem de hoogste trede van het podium opleverde. Slechts een dag later, ondanks dat Dean niet in topvorm was tijdens de 800 meter vrije slag estafette van Groot-Brittannië, leidde hij zijn team toch naar de gouden medaille.

Op de Wereldkampioenschappen zal Dean opnieuw een prominente rol spelen in de strijd om de 200 meter vrije slag en zal hij de hoop van Groot-Brittannië op goud, en mogelijk zelfs een wereldrecord, in de 800 meter vrije slag estafette leiden. Naast zijn zesde snelste tijd ter wereld op de 200 meter vrije slag in 2022, neemt Dean ook de zevende plaats in zowel de 100 meter vrije slag als de 200 meter wisselslag. Dit suggereert dat hij wellicht zijn programma in Boedapest zal diversifiëren om meerdere evenementen te betreden.

Chase Kalisz, VS

Foto van Chase Kalisz — Met dank aan: Peter H. Bick

Chase Kalisz won de allereerste gouden medaille die werd uitgereikt bij het zwemmen op de Olympische Spelen in Tokio. Hij nam een aanzienlijke voorsprong tijdens het schoolslaggedeelte van de 400 meter wisselslag en hield deze vast tot het einde. Echter, Kalisz had moeite op de 200 meter wisselslag in Tokio en slaagde er niet in om de finale te bereiken. In dit jaar zal Kalisz opnieuw deelnemen aan beide wisselslagevenementen in Boedapest, hetzelfde zwembad waar hij in 2017 zijn enige twee wereldtitels tot nu toe behaalde.

Hij heeft dit jaar de op één na snelste tijd op de 200 meter wisselslag (1:56.21) en staat op de vijfde plaats voor de 400 meter wisselslag (4:10.50). Hoewel Kalisz dit jaar niet dezelfde zekerheid lijkt te hebben op de 400 meter wisselslag als vorig jaar, heeft hij nog steeds het potentieel om het podium te bereiken in beide evenementen. Met een indrukwekkende reeks internationale medailles sinds 2013, heeft Kalisz een solide staat van dienst opgebouwd die zijn vermogen om te presteren op het hoogste niveau onderstreept.

Gregorio Paltrinieri, Italië

Foto van Gregorio Paltrinieri — Met dank aan: Giorgio Scala / Deepbluemedia / Insidefoto

Gregorio Paltrinieri keek uit naar veelbelovende Olympische Spelen in Tokio, waar hij van plan was om zijn gouden medaille op de 1500 meter vrije slag te verdedigen en daarnaast een titel op de 800 meter vrije slag toe te voegen. Echter, een maand voor de Spelen werd bij hem de ziekte van Pfeiffer (mononucleosis) vastgesteld. Ondanks deze uitdaging behaalde hij uiteindelijk een zilveren medaille op de 800 meter vrije slag en een bronzen medaille in het 10 kilometer open water zwemmen. Helaas slaagde hij er niet in om het podium te bereiken op de 1500 meter vrije slag.

Nu, op 27-jarige leeftijd, zal Paltrinieri opnieuw een belangrijke rol moeten spelen in beide lange vrije slag evenementen tijdens de Wereldkampioenschappen in Boedapest. Hij staat op de tweede plaats in de wereldranglijst van 2021 voor de 1500 meter vrije slag en op de zesde plaats voor de 800 meter vrije slag. Paltrinieri’s prestaties in de afgelopen zeven jaar, die teruggaan tot zijn eerste wereldtitel in 2015, versterken zijn indrukwekkende staat van dienst. Ondanks de uitdagingen die hij heeft moeten overwinnen, is het aannemelijk dat hij dit jaar opnieuw zal strijden voor gouden medailles en zijn positie als een van ‘s werelds topzwemmers zal verdedigen.

Lukas Martens, Duitsland

Foto van Lukas Martens — Met dank aan: Andrea Masini / Deepbluemedia / Insidefoto

Nu is het de beurt aan een van de meest opvallende zwemmers van 2022, de 20-jarige Duitser Lukas Martens. Hoewel hij in Tokio als 12e eindigde op de 400 meter vrije slag en als 11e op de 1500 meter vrije slag, heeft hij momenteel de leiding in de wereldranglijst voor de 400, 800 en 1500 meter evenementen. Bovendien staat hij wereldwijd op de derde plaats voor de 200 meter vrije slag. Zijn tijd van 3:41.60 op de 400 meter vrije slag is ruim anderhalve seconde sneller dan de 3:43.36 waarmee vorig jaar Olympisch goud werd gewonnen. Ook zou zijn tijd van 7:41.43 op de 800 meter vrije slag genoeg zijn geweest voor een gouden medaille. Met zijn 1500 meter tijd van 14:40.28 is hij sneller dan elke Olympische finale tijd, behalve die van Bobby Finke. Martens staat met slechts enkele indrukwekkende prestaties in de top-10 aller tijden op de 400 en 800 meter vrije slag en net buiten de top-10 op de 1500 meter.

Martens is ongetwijfeld de favoriet voor een wereldtitel op de 400 meter vrije slag en een serieuze kanshebber voor de eerste plaats in de twee langere races. Als hij zijn veelbelovende prestaties aan het begin van dit seizoen kan waarmaken, zal hij een veel hogere positie op deze lijst verdienen.

Ahmed Hafnaoui, Tunesië

Foto — Met dank aan: Andrea Masini / Deepbluemedia / Insidefoto

Ahmed Hafnaoui was vorig jaar geen bekende naam als potentiële Olympische medaillewinnaar. Hij kwalificeerde zich als achtste voor de finale en was bovendien de jongste zwemmer in het veld. Echter, in een van de meest opmerkelijke momenten van de Spelen verraste Hafnaoui iedereen door de Olympische gouden medaille te winnen, waarmee hij slechts de tweede Tunesische zwemmer werd die dit presteerde, na Ous Mellouli.

Sindsdien heeft Hafnaoui slechts aan één groot toernooi deelgenomen: het Wereldkampioenschap Kortebaan in december. Hoewel hij moeite had op de 400 meter vrije slag en de finale niet haalde, won hij toch een indrukwekkende zilveren medaille op de 1500 meter vrije slag. Hij zal kunnen deelnemen aan de 400, 800 en 1500 meter evenementen in Boedapest. Zijn status als Olympisch gouden medaillewinnaar heeft echter zijn anonimiteit vanaf het begin van de Olympische Spelen in Tokio volledig doen vervagen.

Kliment Kolesnikov, Rusland

Foto van Kliment Kolesnikov — Met dank aan: Giorgio Scala / Deepbluemedia / Insidefoto

Kliment Kolesnikov zal afwezig zijn tijdens zowel de Wereldkampioenschappen als de Europese kampioenschappen, die zes weken later plaatsvinden, als gevolg van de gevolgen van de Russische invasie in Oekraïne. Niettemin vergrootte hij in 2021 aanzienlijk zijn bekendheid door de Olympische zilveren medaille te winnen op de 100 meter rugslag en brons te behalen op de 100 meter vrije slag. Daarnaast was hij de eerste man die ooit onder de 24 seconden dook op de 50 meter rugslag tijdens de Europese kampioenschappen van vorig jaar, hoewel dat wereldrecord onlangs door de Amerikaan Hunter Armstrong werd verbroken.

Hoewel het lijkt alsof Kolesnikov al geruime tijd actief is, is hij pas 21 jaar oud. Hierdoor is het zeer waarschijnlijk dat hij nog vele jaren een impact zal hebben op de sprintvrije en rugslagwedstrijden, zodra Russische atleten weer worden toegestaan in internationale competities.

Hunter Armstrong, VS

Foto van Hunter Armstrong — Met dank aan: Peter H. Bick

In 2021 kwam Hunter Armstrong uit het niets tevoorschijn en kwalificeerde zich als tweede vertegenwoordiger voor het Amerikaanse Olympische team op de 100 meter rugslag. Hoewel hij zich niet plaatste voor de finale in Tokio, won hij wel een gouden medaille als lid van de voorronde-estafetteploeg. Dit jaar heeft Armstrong zijn opwaartse traject voortgezet en tijdens de U.S. International Team Trials verbrak hij het wereldrecord op de 50 meter rugslag met een tijd van 23.71 seconden. Een dag later voegde Armstrong daar een overwinning aan toe op de 100 meter rugslag en klom hij naar de 10e plaats aller tijden in die race met een tijd van 52.20 seconden, waarmee hij de wereldrecordhouder Ryan Murphy voorbleef.

Armstrong heeft zich ook gekwalificeerd voor de Wereldkampioenschappen als een alternatieve zwemmer voor de 400 meter vrije slag estafette. Als hij zijn prestaties van eind april kan evenaren of zelfs overtreffen, staat hij klaar voor een doorbraakprestatie in Boedapest.

Mykhailo Romanchuk, Oekraïne

Foto van Mykhailo Romanchuk — Met dank aan: Deepbluemedia/Insidefoto

Mykhailo Romanchuk is mogelijk een van de meest over het hoofd geziene zwemmers ter wereld. Hij heeft vaak op de tweede plaats gestaan op de 1500 meter vrije slag, met zilveren medailles op de Wereldkampioenschappen van 2017 (achter Gregorio Paltrinieri), 2019 (achter Florian Wellbrock) en de Olympische Spelen van 2021 (achter Bobby Finke). Romanchuk veroverde echter wel een gouden medaille op de 1500 meter vrije slag tijdens de Wereldkampioenschappen kortebaan in 2018, en hij won ook brons op de 800 meter vrije slag in Tokio. Desondanks is de 25-jarige nog steeds op zoek naar zijn doorslaggevende moment op het wereldtoneel. Hoewel hij in 2022 nog geen buitengewone tijden heeft neergezet (zijn beste tijd op de 1500 meter vrije slag staat momenteel op de achtste plaats wereldwijd), is het waarschijnlijk dat hij in de mix zal zitten in Boedapest. Als de meest prominente Oekraïense zwemmer op dit moment, zal Romanchuk waarschijnlijk ook extra aandacht krijgen vanwege het lopende geopolitieke conflict.

Tomoru Honda, Japan

Foto van Tomoru Honda — Met dank aan: Mine Kasapoglu/ISL

Wanneer een zwemmer duidelijk de op een na beste is in een evenement, verdienen ze een plek op de lijst, en dat geldt zeker voor Tomoru Honda in de mannen 200 meter vlinderslag. Honda was de zilveren medaillewinnaar achter Kristof Milak op de Olympische Spelen in Tokio en was een van de slechts twee zwemmers in de race (samen met Milak) die onder de 1:54 zwommen. De 20-jarige staat momenteel wereldwijd op de eerste plaats met een tijd van 1:53.87, dus het is te verwachten dat hij op het podium zal staan aan het einde van de 200 meter vlinderslag in Boedapest. Honda is ook een sterke zwemmer op de 400 meter wisselslag met een beste tijd in de 4:10-range, dus hij is ook een potentiële finalist in die race.

Carson Foster, VS

Foto van Carson Foster — Met dank aan: Peter H. Bick

Carson Foster zal dit jaar deelnemen aan zijn eerste langebaan Wereldkampioenschappen, nadat hij in 2021 net het Amerikaanse Olympische team miste. Foster eindigde het jaar met de snelste tijd ter wereld op de 400 meter wisselslag, en nu krijgt hij de kans om zijn vaardigheden te tonen tegen de beste wisselslagzwemmers ter wereld. De 20-jarige uit Cincinnati had wat moeite om zijn beste tijden te zwemmen in grote finales, maar hij leek dit probleem te overwinnen tijdens de U.S. International Team Trials. Daar versloeg hij Olympisch kampioen Chase Kalisz en won de 400 meter wisselslag in 4:09.33, de derde snelste tijd ter wereld. Foster is een serieuze kandidaat voor de gouden medaille op de 400 meter wisselslag. Hij zal ook meedingen op de 200 meter wisselslag in Boedapest voordat hij een deel van de 800 meter vrije slag estafette van de Amerikaanse mannen zwemt, die hoopt terug te keren naar het Olympische podium.

Leon Marchand, Frankrijk

Foto van Leon Marchand — Met dank aan: Peter H. Bick

Hier hebben we nog een 20-jarige specialist op de individuele wisselslag die naar verwachting zal strijden voor medailles in Boedapest. Leon Marchand was finalist op de 400 meter wisselslag in Tokio, maar hij maakte enorme vorderingen tijdens zijn eerste seizoen aan de Arizona State University waar hij trainde onder Bob Bowman, de mentor van Michael Phelps. Op de NCAA-kampioenschappen verbrak Marchand een record van Caeleb Dressel en won hij de 200-yard IM, en voegde daarna nog een titel toe op de 200 meter schoolslag en werd tweede op de 400 meter wisselslag. Hij heeft nog geen langebaankampioenschap gezwommen, maar staat wereldwijd in de top vijf van beide wisselslagevenementen. Marchand is fysiek misschien niet imponerend, maar hij heeft briljante onderwaterslagen en kan op de schoolslag vooruit schieten ten opzichte van zijn concurrenten. Let op hem in de strijd voor medailles in beide evenementen en mogelijk voor wereldtitels.

Michael Andrew, VS

Foto van Michael Andrew — Met dank aan: Peter H. Bick

Het lijkt erop dat Michael Andrew inderdaad een sterke kans heeft om zijn eerste individuele medaille op een groot kampioenschap te behalen tijdens de Wereldkampioenschappen in Boedapest. Met zijn indrukwekkende prestaties en ranglijstposities op verschillende evenementen, evenals zijn ervaring in eerdere kampioenschappen, lijkt hij goed gepositioneerd om mee te strijden voor medailles. Zijn veelzijdigheid in verschillende zwemstijlen en afstanden, evenals zijn deelname aan estafettes, vergroten zijn kansen op succes.

Het is echter belangrijk op te merken dat zwemwedstrijden onvoorspelbaar kunnen zijn en dat prestaties in het verleden niet altijd garant staan voor toekomstig succes. Het is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder vorm op het moment van de wedstrijd, concurrentie van andere zwemmers en hoe goed hij omgaat met de druk van een groot kampioenschap.

Met dat gezegd hebbende, als Michael Andrew zijn beste prestaties kan neerzetten en zijn potentieel kan benutten, zou het zeker mogelijk zijn voor hem om individuele medailles te behalen tijdens de Wereldkampioenschappen in Boedapest. Het zal interessant zijn om te zien hoe hij presteert en of hij zijn doel kan bereiken.

Lees ook: De Top 14 Natural Bodybuilders (En 2 Twijfelgevallen)

Eervolle vermelding (in alfabetische volgorde):

  • Bruno Fratus, Brazilië
  • Nic Fink, VS
  • James Guy, Groot-Brittannië
  • Hwang Sunwoo, Zuid-Korea
  • Nicolo Martinenghi, Italië
  • David Popovici, Roemenië
  • Matt Sates, Zuid-Afrika
  • Ilya Shymanovich, Wit-Rusland
  • Kieran Smith, VS
  • Elijah Winnington, Australië

Leave a Reply