7 Workout Fabeltjes Ontkracht

man die aan het trainen is

Houden deze fabeltjes jou bezig terwijl je bezig bent met je training?

Sporten is een van die dingen waarvan iedereen weet dat ze het moeten doen, maar niet iedereen weet hoe het goed moet. Er is een heleboel informatie beschikbaar, maar veel ervan is tegenstrijdig. Hierdoor wordt het veel moeilijker wordt om het trainingsprogramma te vinden dat de beste resultaten voor jou oplevert.

Dit zijn zeven van de meest voorkomende fitness fabeltjes.

Fabel 1: alleen cardio helpt om af te vallen

Vaak hoor je mensen zeggen dat cardio voor gewichtsverlies is en gewichtheffen voor het opbouwen van spieren. Niet is minder waar. Cardiovasculaire training helpt je calorieën te verbranden en zo je calorietekort te verhogen, maar het doet weinig om calorieën te verbranden na het sporten. In wezen, tenzij je cardio blijft doen, blijf je niet afvallen.

Krachttraining, aan de andere kant, zal je metabolische motor urenlang laten draaien nadat de training voorbij is. Bovendien helpt gewichtheffen je om je lichaamsbouw te verbeteren.

Fabel 2: Warm-ups en cool-downs zijn overbodig

man op loopband

Maak een warming-up en cool-down verplichte onderdelen van je training. Het helpt niet alleen blessures te voorkomen, maar het helpt je ook fysiek en mentaal in de zone te komen. Als je een warming-up doet voor het sporten – zelfs een warming-up van 5 minuten – bereid je je lichaam voor op de strijd. Je kunt je lichaam niet vragen om zware gewichten op te tillen als je spieren koud zijn. Je moet deze wakker maken!

De cool-down is ook belangrijk om spierpijn te voorkomen, en het kan zelfs voorkomen dat je flauwvalt na een zeer intensieve training. Je training zal completer aanvoelen als je je lichaam aan het einde de kans geeft om af te koelen.

Doe een warming-up van 5-10 minuten voor je training en daarna een cool-down van 5-10 minuten.

Fabel 3: Amateur sporters hebben geen supplementen nodig

Er zijn twee soorten gymbezoekers, de vaste gasten en de weekendstrijders. De laatste zijn degenen die af en toe gaan, en hoewel ze enthousiast zijn over de sportschool, hebben ze het te druk of hebben ze andere dingen gepland.

Betekent dit dat ze hun voeding niet serieus moeten nemen? Helemaal niet. Zelfs als je een amateur sporter bent profiteer je van de juiste mix van voeding en supplementen. Eiwitpoeder, iets dat je normaal gesproken associeert met spieropbouw, kan ook helpen bij het afvallen. Spier is het meest metabolisch actieve weefsel in het menselijk lichaam, dus het opbouwen van meer spiermassa leidt tot het verbranden van meer lichaamsvet, zelfs als je in rust of in slaap bent.

Je kunt ook visolie en een hoogwaardige multivitamine gebruiken. Zelfs degenen die niet sporten, kunnen baat hebben bij het nemen van deze supplementen.

Fabel 4: Hoe beter de pomp, hoe beter de training

Het is heel gemakkelijk om in de val te lopen door je training te beoordelen op basis van de pomp die je krijgt. Natuurlijk, het is geweldig om een pomp te krijgen, je spieren zijn mooi vol en vasculair. Maar als je alleen een lichtgewicht training met hoge reps doet voor de pomp zul je waarschijnlijk niet veel voordelen van de sessie zien.

Als je bijvoorbeeld traint voor pure kracht, lage herhalingen (1-3 per set) i.c.m. grote samengestelde oefeningen krijg je geen pomp.

Fabel 5: Iedereen moet squatten en deadliften

Een andere populaire mythe is dat bepaalde oefeningen de beste oefeningen zijn en dat iedereen deze zou moeten doen. Het probleem is dat iedereen anders is gebouwd. Dus terwijl sommige mensen zich op hun gemak voelen bij een volledige squat, zijn anderen dat niet. Voor hen is de leg-press een veel betere oefening. Het voelt gewoon beter.

Als dat het geval is voor jou en je hebt jezelf al ruim de tijd gegeven om de oefening in de juiste vorm te leren, dan is het misschien tijd om verder te gaan. Misschien is jouw lichaam niet geschikt voor die ene oefening. Er is altijd een alternatieve oefening die dezelfde resultaten zal opleveren.

Fabel 6: Vrije gewichten zijn beter dan machines

Er is een idee in de fitnesswereld dat machines alleen voor beginners zijn en dat losse gewichten de betere optie zijn voor meer gevorderde sporters. Hoewel er enige waarheid in zit, is het niet waar dat machines alleen voor beginners zijn. Sommige machines kunnen zelfs een uitstekende manier zijn om sterker te worden en spieren op te bouwen. Als je bijvoorbeeld een spier probeert te isoleren, kan een machine het veel gemakkelijker maken.

Machines kunnen je ook helpen blessures te voorkomen, dankzij de ingebouwde veiligheid zijn ze ook ideaal in revalidatiesituaties. Als je bijvoorbeeld een rugblessure hebt gehad kun je i.p.v. squads beter kiezen voor een zittende leg-press om weer kracht te krijgen in je quads

Idealiter zou een routine een combinatie van zowel losse gewichten als machines moeten hebben voor optimale resultaten.

Fabel 7: je moet je routine vaak veranderen

Nogmaals, er is enige waarheid in deze, maar het is een gedeeltelijke waarheid. Natuurlijk moet je van tijd tot tijd je routine veranderen, maar je wilt niet elke keer iets geheel nieuws doen als je een stap in de sportschool zet. Die aanpak kan zelfs leiden tot een gebrek aan resultaten omdat je het concept van overbelasting nooit echt kunt toepassen.

Om beter te worden dan voorheen, moet je jezelf trainen om meer te doen in opeenvolgende trainingen. Maar als je nooit hetzelfde herhaalt, hoe kun je dit dan bereiken?

Met andere woorden, ga niet maanden lang door met hetzelfde. Je wilt niet maandenlang dezelfde training herhalen met een trainingsplateau, maar wissel tegelijkertijd niet zo snel van routines dat je geen resultaten ziet.

Leave a Reply