Is het 80% voeding en 20% training?

halter

Dus je focust voornamelijk op je training, let op je dieet en beweegt in de juiste richting.

Maar wat als ik je zou vertellen dat er een regel is die suggereert dat het grootste deel van je focus op je voeding moet liggen en dat beweging slechts een kleine rol speelt in je vooruitgang?

Je zou waarschijnlijk denken dat ik gek ben, maar de 80/20-regel wordt door veel atleten gevolgd die beweren dat voeding verreweg het belangrijkste onderdeel van hun algehele krachtontwikkeling is.

Wat is de 80/20-regel in voeding?

Simpel gezegd stelt de 80/20-regel dat als je superfit wilt worden, 80% van je focus op je voeding moet liggen en 20% op je beweging.

Dit geldt als je wilt afvallen, je kracht en uithoudingsvermogen wilt vergroten, of volledig gespierd wilt worden.

Voordat je je sportschoollidmaatschap opzegt en je boodschappenlijstje gaat aanpassen, laten we eens dieper kijken om te zien hoe nauwkeurig deze regel is.

Kan het zo zijn dat we ons al zo lang op het verkeerde gebied hebben gericht?

Laten we het opdelen en precies zien hoe belangrijk elk gebied van de regels is.

Voeding en beweging zijn beide essentiële onderdelen van gewichtsverlies en krachttoename. We hebben de neiging om ons voornamelijk te richten op onze training, terwijl we tegelijkertijd in de gaten houden wat we consumeren om ervoor te zorgen dat het een voldoende hoeveelheid eiwitten bevat.

We weten dat we fitter en sterker willen worden en onze doelen zo snel mogelijk willen bereiken, dus het is belangrijk om te weten dat we het goed doen.

Het belang van je dieet

We weten ook hoe belangrijk het is om de juiste voedingskeuzes te maken bij het trainen. Het consumeren van de juiste hoeveelheid voedingsstoffen is essentieel om energie te hebben voor de training en voor het herstel na de training.

Een goed uitgebalanceerd dieet van koolhydraten, eiwitten en essentiële vitamines en mineralen is de basis om jezelf naar het volgende niveau te duwen. Als je een dieet volgt, moet je weten of het voor jou werkt. Wat voor sommige mensen werkt, werkt mogelijk niet voor anderen.

Als je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, kun je je concentreren op je training, ongeacht de verhouding tussen dieet en beweging.

Het belang van beweging

Cardio- en krachttraining zijn essentieel voor reguliere trainingen en de algemene aanpak om je doelen te bereiken.

Cardio is essentieel voor het verbeteren van je cardiovasculaire systeem, en het helpt je om gemakkelijker te ademen en je bloedstroom te verbeteren. Krachttraining stelt je in staat om spiermassa te behouden en op te bouwen en versterkt de botten.

krachttraining

Het idee dat succes voornamelijk via voeding wordt bereikt, vergt een flinke dosis verbeeldingskracht. Want zonder de juiste training kun je de nutriënten die je binnenkrijgt niet optimaal benutten om spieren te kweken.

Training is dus een cruciaal onderdeel van je vooruitgang en is minstens zo belangrijk als je dieet.

Zijn er andere aspecten om rekening mee te houden?

Voeding en beweging zijn zonder twijfel de sleutelfactoren voor vooruitgang, maar er zijn andere aspecten om rekening mee te houden als je vindt dat je niet zo snel vooruitgaat als je zou willen.

Een van deze factoren is je lichaamstype. Als je een ectomorf bent (dun), kan het door je hoge metabolisme meer moeite kosten om gewicht en spieren te kweken.

Aan de andere kant van het spectrum kan een endomorf lichaamstype efficiënter vet opslaan en hoewel het kweken van gewicht en spieren misschien makkelijker gaat, zal een goed dieet essentieel zijn om ervoor te zorgen dat je niet te veel aankomt.

Kipmaaltijd

Genetica speelt ook een rol in hoe je de balans tussen voeding en beweging moet aanpassen. Als je bijvoorbeeld een familiegeschiedenis van obesitas hebt, is de kans groter dat je sneller aankomt. We proberen vaak op allerlei manieren onze genen te overwinnen, maar dat is niet altijd even eenvoudig. Het betekent in dit geval dat je de balans moet bijstellen.

Een ander voorbeeld van hoe andere factoren invloed hebben, is hoeveel slaap en stress je hebt. Beide hebben invloed op je hormoonbalans en daarmee indirect op je eet- en beweegpatroon.

Moet je je focussen op voeding of training?

Een van de onduidelijke gebieden rondom de 80/20-regel is wat we precies bedoelen met “focus”.

Wat betekent een 80/20 focus eigenlijk?

Zoals eerder vermeld, kunnen stress en slaap je dieet en training beïnvloeden. Daarom kunnen passende veranderingen in je levensstijl je helpen om sneller je doelen te bereiken, naast je beweging en voeding.

Het streven is de juiste balans te vinden die voor jou werkt. Een balans waarbij je geniet van je eten, de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt en tegelijkertijd een training volgt die je naar het volgende fitheidsniveau duwt.

Het kan handig zijn om een checklist voor jezelf te maken, met daarop je dieet, slaappatroon, stressniveau en trainingsschema. In plaats van te denken in een verhouding van 80/20, is het misschien beter om ervoor te zorgen dat je alle punten op de checklist af kunt vinken.

Om je lichaam naar een hoger niveau te tillen, zorg je dat je alle punten op de checklist hebt afgevinkt; en vul aan met supplementen.

Leave a Reply