Vrije gewichten vs. machines: wat werkt beter?

vrije gewichten

Krachttraining moet een essentieel onderdeel van je routine zijn als je serieus bent over spieropbouw, maar we vragen ons vaak af:

“Wat is de beste keuze: vrije gewichten of machines?

Dit onderwerp heeft door de jaren heen zeker voor veel discussie gezorgd in sportscholen, dus laten we het eens onder de loep nemen en kijken hoe het echt zit.

Sommige sportschoolbezoekers geven de voorkeur aan vrije gewichten omdat ze het gevoel hebben dat ze meer controle hebben over de oefening, terwijl anderen de stabiliteit van de machines prefereren.

We weten wat de voordelen zijn van krachttraining – betere balans, sterkere botten en spieropbouw – dus het is essentieel om precies te weten wat we bereiken, ongeacht onze trainingsvoorkeur.

Vrije gewichten vs. machines: Wat zijn ze?

Dus, wat zijn ze beide – om twijfel te voorkomen, laten we precies definiëren wat we bedoelen met elk van deze.

Vrije gewichten zitten in de naam – het is een vorm van krachttraining waarbij de weerstand wordt gevormd door ‘vrije’ objecten, d.w.z. niet aan iets bevestigd. Ze omvatten barbells, kettlebells, weerstandsbanden en zandzakken, onder andere dingen.

Alles wat je kunt oppakken en verplaiken is een vrij gewicht (tenzij je een Stoltman-broer bent en het squatrek oppakt). Dit betekent dat je het op veel manieren kunt bewegen in plaats van beperkt te zijn tot machinebeweging.

De machines zijn weer zelfverklarend – ze zijn groter, omvangrijker en hebben meestal een soort dynamische beweging die weerstand biedt via gewichtsplaten.

De voordelen van vrije gewichten

Vrije gewichten

Wanneer we denken aan naar de sportschool gaan, denken we automatisch aan kerels die gewichten heffen en dumbbell curls uitvoeren, maar wat hebben vrije gewichten ons precies te bieden?
Ze trainen meer spieren. Het grootste voordeel van vrije gewichten is dat ze meer spieren aan het werk zetten dan fitnessapparaten, omdat je een groter bewegingsbereik hebt. Dit heeft te maken met mobiliteit. Bijvoorbeeld, als je een drukmachine gebruikt, heb je een vast bewegingsbereik. Maar met gewichtheffen kun je meerdere spieren tegelijk trainen.

Ze verbranden meer calorieën

Een studie gepubliceerd in het Journal of Exercise Science and Fitness toonde aan dat er tot 50% meer calorieën kunnen worden verbrand met vrije gewichten dan met fitnessapparaten. Deze toename is waarschijnlijk te danken aan de spierstabilisatie bij het gebruik van vrije gewichten. Meer spieren worden gebruikt en daardoor worden meer calorieën verbrand.

Je kunt een volledige lichaamstraining krijgen

Met vrije gewichten kun je, met de juiste routine, meer spieren aanspreken en zo je hele lichaam trainen. Je kunt een volledige lichaamstraining in minder tijd krijgen met vrije gewichten, omdat het een natuurlijkere training is, die past bij je lichaamssamenstelling en natuurlijke bewegingen.

Minder kans op blessures

Een machine kan niet worden aangepast aan elk deel van ons lichaam dat een training nodig heeft, dus met vrije gewichten hebben we de bewegingsvrijheid om een volledige training te krijgen zonder beperkingen. Dit betekent dat we, ongeacht hoe lang en flexibel onze ledematen zijn, een volledig bewegingsbereik kunnen gebruiken met vrije gewichten in plaats van in de richting die de machine ons toestaat.

Ze zijn veelzijdiger

Je kunt je oefeningen variëren met vrije gewichten, of het nu gaat om squats, presses, curls of deadlifts. Je hebt minder beperkingen in wat je kunt doen, terwijl machines er zijn voor een specifieke oefening alleen.

De voordelen van fitnessapparaten

machine gewichten

Fitnessapparaten zien er indrukwekkend uit, en zelfs het idee om ze te gebruiken overtuigt ons ervan dat deze beesten ons snel vooruit kunnen helpen met tijd en moeite. Laten we dus eens kijken naar de voordelen die we kunnen behalen door onze tijd te besteden aan deze machines.

Ze zijn geweldig voor beginners

Het is belangrijk om te vermelden dat fitnessapparaten niet uitsluitend bedoeld zijn voor beginners, maar ze zijn wel geweldig om meer te leren over je spiergroepen en in de routine van het trainen te komen. Het correct uitvoeren van functionele oefeningen is niet eenvoudig, en het is een goede plek om te beginnen voordat je overgaat naar complexere routines en bewegingen.

Ze zijn perfect voor herstel na een blessure

Wanneer we na een blessure weer beginnen met trainen, moeten onze bewegingen soepel en sterk zijn, dus een fitnessapparaat is perfect om ervoor te zorgen dat er geen plotselinge afwijkingen zijn in de bewegingen. Machines zijn een veilig alternatief voor vrije gewichten tijdens revalidatie, vooral als het gaat om blessures aan de benen, en het is een geweldige manier om kracht te herwinnen in je beenspieren zonder ze te zwaar te belasten.

Ze zijn geweldig voor het trainen van specifieke spiergroepen

Als je een bepaald deel van je lichaam wilt trainen, zijn fitnessapparaten perfect voor die taak; ze zijn er zelfs speciaal voor ontworpen. Bij het gebruik van vrije gewichten zijn vaak verschillende spiergroepen betrokken, maar met fitnessapparaten kun je een specifieke spiergroep isoleren en daarop werken.

Vrije gewichten versus fitnessapparaten: dus wat is het beste?

Het eenvoudige antwoord is dat je persoonlijke fitnessdoelen de oplossing bepalen. Beide hebben voor- en nadelen, maar dat werkt in ons voordeel. Het betekent dat we beide kunnen gebruiken en de voordelen van elk kunnen benutten om ons volledige potentieel te maximaliseren.

Bij het beginnen, herstellen na een blessure of het trainen van specifieke spiergroepen zijn fitnessapparaten perfect. Vrije gewichten zullen het werk doen als je een breder scala aan spieren wilt trainen en een volledige lichaamstraining wilt krijgen.

Het trucje is om geen voorkeur te hebben voor het een of het ander. Gebruik zowel vrije gewichten als fitnessapparaten als onderdeel van je vooruitgang.

Leave a Reply