Tips Voor Bodybuilding Op Latere Leeftijd

oude bodybuilder

Dit artikel is speciaal geschreven voor iedereen, die keer op keer te horen heeft gekregen dat ze ‘te oud’ zijn. Klinkt je dat bekend in de oren? In werkelijkheid is het gebruiken van leeftijd gewoon een excuus om iets niet te doen. Als je de juiste mindset hebt en vastberaden bent, kun je zoals alle oudere bodybuilders je zullen vertellen op welke leeftijd dan ook iets bereiken.

In dit artikel concentreren we ons op bodybuilding op latere leeftijd. Mensen denken vaak dat het een activiteit voor jonge mannen of vrouwen is, maar dat is echt niet het geval. Net als bij elke andere vaardigheid of meesterschap, kun je vrijwel op elke leeftijd iets opnemen en er goed in worden. Waarschijnlijk zul je wat harder moeten werken dan iemand die jonger is, maar dat betekent nog niet dat je niet meer meetelt.

Wat gebeurt er met je lichaam als je ouder wordt?

De harde realiteit is dat je lichaam fysiologische veranderingen doormaakt naarmate je ouder wordt. Het evenwichtsorgaan raakt aangetast, de botten worden zwakker, de spieren beginnen te verslechteren en de aërobe energieproductie begint af te nemen. Nu we alle negatieve veranderingen hebben benoemd, kunnen we ontspannen en praten over de andere kant van het spectrum.

Mensen die ouder worden, krijgen voortdurend van hun artsen en zorgverleners het advies om hun activiteiten op te voeren, met gewichten te gaan trainen of yogalessen te gaan volgen. Want dit kan je niet alleen helpen om gracieus ouder te worden maar het kan zelfs de nadelige effecten, die leeftijd op je lichaam kan hebben, vrijwel ongedaan maken. Zelfs als je een minimale hoeveelheid krachttraining doet, krijg je nog voordelen.

Als je het echt serieus wilt aanpakken, is bodybuilding dus zeker de moeite waard. In het geval je ooit een bodybuildingwedstrijd hebt bijgewoond, heb je vast wel opgemerkt dat er voor elk onderdeel ook een masters is, dat zich op oudere bodybuilders richt. Waarom zou jij niet één van die mensen kunnen zijn, die trots naar het podium loopt?

bicep aanspannen

Uitdagingen

Afgezien van de fysieke uitdagingen die je kunt tegenkomen, is er nog iets waar oudere bodybuilders rekening mee moeten houden. Dat zijn de veranderingen van de chemische reacties in je lichaam. Testosteron is een belangrijk hormoon dat verantwoordelijk is voor de spiergroei, het spierbehoud, de energie, het libido en de stemming. Naarmate mannen ouder worden, begint dit hormoon af te nemen en dat is ook één van de belangrijkste redenen waarom de spiermassa verdwijnt. Vrouwen hebben dit hormoon ook, maar wel in mindere mate. Het grote probleem waarmee vrouwen worden geconfronteerd, is de menopauze. Door hormonale veranderingen begint het menstruatiepatroon te veranderen. Dit kan leiden tot gewichtstoename, gebrek aan energie, slaapstoornissen en stemmingswisselingen.

Oplossingen

Natuurlijk klinkt het alsof bodybuilding een zware opgave is, maar laat je niet misleiden want voor elk probleem is er een oplossing.

Laten we eerst eens de levensstijl onder de loep nemen. Je kunt jezelf veel ellende besparen door een gezond dieet te volgen, dat is gericht op het verhogen van je energieniveau en het in balans brengen van je hormonen. Met andere woorden, een dieet dat veel hoogwaardige eiwitten en gezonde vetten bevat en weinig bewerkte koolhydraten kan echt wonderen verrichten.

Het is ook een goed idee om grote hoeveelheden alcohol te vermijden. Een overmatige alcoholinname draagt niet alleen bij aan gewichtstoename, maar het verlaagt ook de testosteronniveaus en het vertraagt je metabolisme. Je kunt dus het beste die fles wijn maar op het schap laten staan.

Als je je lichaam met een dieet opschoont, hard werkt in de sportschool en nog steeds moeite hebt om de resultaten te krijgen, waarnaar je op zoek bent, wordt het misschien tijd om eens met een arts te gaan praten. Zoek iemand die specifiek is opgeleid voor leeftijdsmanagement. Zij kunnen testen uitvoeren en precies bekijken waar de hormoonproductie mogelijk tekortschiet. Zij kunnen dan supplementen voorschrijven en advies geven over aanpassingen aan de levensstijl, die de zaken zullen veranderen.

arts en oude man

Rolmodel

Als je er nog niet van overtuigd bent dat je op oudere leeftijd als bodybuilder kunt slagen, laten we dan eens kennismaken met Ernestine Shepherd. Op 56-jarige leeftijd begon deze dame met haar zus Velvet te trainen, in de hoop om een betere conditie voor het bikiniseizoen te krijgen. Kort na aanvang stierf Velvet op tragische wijze waardoor Ernestine haar missie voor het gewichtheffen alleen voortzette.

Het werd haar passie om haar zus te eren en ze veranderde haar leven volledig. Door strikte diëten te volgen, zich bij de juiste mentoren aan te sluiten en ongelooflijk veel uren in de sportschool door te brengen, won ze meerdere bodybuildingwedstrijden en gaf ze veel vrouwen les, die tientallen jaren jonger waren dan zij.

Haar eerste overwinning behaalde ze op 71-jarige leeftijd! Ze heeft zelfs een vermelding in het Guinness Book of World Records als de oudste concurrerende vrouwelijke bodybuilder. Als zij op die leeftijd haar vakgebied nog kan domineren, waarom kun jij dat dan niet?

Volg jouw eigen strategie

Als we dus alles in ogenschouw nemen, kunnen we stellen dat bodybuilding op latere leeftijd zeker niet is uitgesloten. Realiseer je gewoon dat het allemaal wat anders werkt dan toen je jonger was. Je moet absoluut je dieet tot in de puntjes volgen en elke dag zo hard trainen als je kunt. Maar als jij jouw eigen strategie volgt, kun je net als Ernestine succes behalen en terwijl je dat doet je ook nog eens fantastisch voelt.

Leave a Reply