7 Bewezen Voordelen van Manuka Honing

Manuka Honing

Met zijn krachtige antibacteriële eigenschappen biedt Manuka honing voordelen zoals wondgenezing, verlichting van hoest, bescherming tegen zweren, verbeterde spijsvertering en zelfs betere mondgezondheid. Manuka honing is een honing die afkomstig is uit Nieuw-Zeeland. Het wordt geproduceerd door bijen die de bloem Leptospermum scoparium (L.scoparium), ook bekend als de Manuka struik, bestuiven.

De antibacteriële eigenschappen van Manuka honing onderscheiden het van traditionele honing. Het bevat methylglyoxal als een actief ingrediënt, dat waarschijnlijk verantwoordelijk is voor deze antibacteriële effecten. Daarnaast heeft Manuka honing antivirale, ontstekingsremmende en antioxidant voordelen.

Het is traditioneel gebruikt voor wondgenezing, het verzachten van keelpijn, het voorkomen van tandbederf en het verbeteren van spijsverteringsproblemen. Hier zijn 7 wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsvoordelen van Manuka honing.

1. Bevordert wondgenezing

Sinds de oudheid wordt honing gebruikt om wonden, brandwonden, zweren en steenpuisten te behandelen. Honing biedt antibacteriële en antioxidant eigenschappen, terwijl het een vochtige wondomgeving en beschermende barrière behoudt, die microbiële infecties in de wond voorkomt. Studies hebben aangetoond dat Manuka honing de wondgenezing kan verbeteren, de weefselregeneratie kan versterken en zelfs de pijn bij mensen met brandwonden kan verminderen. Bovendien kan Manuka honing helpen bij de genezing van diabetische zweren.

Manuka honing kan ook effectief wondinfecties behandelen die worden veroorzaakt door antibiotica-resistente stammen, zoals methicilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA).

2. Kan de mondgezondheid bevorderen

mondgezondheid

Studies hebben aangetoond dat Manuka honing schadelijke orale bacteriën aanvalt die geassocieerd zijn met plaquevorming, tandvleesontsteking en tandbederf. Specifiek heeft onderzoek aangetoond dat Manuka honing, met zijn hoge antibacteriële activiteit, effectief is bij het remmen van de groei van schadelijke orale bacteriën zoals Porphyromonas gingivalis (P. gingivalis) en Aggregatibacter actinomycetemcomitans (A. actinomycetemcomitans).

3. Kan helpen bij het kalmeren van een hoest

Manuka honing kan hoest verlichten als gevolg van bovenste luchtweginfecties (URTIs). URTIs zijn veelvoorkomende infecties veroorzaakt door bacteriën of virussen. Ze omvatten de gewone verkoudheid, acute bronchitis, influenza en respiratoire distress syndromen. Symptomen van URTIs zijn hoest, keelpijn, loopneus en neusverstopping. Aangezien virussen de meeste URTIs veroorzaken, zijn antibiotica ineffectief als behandeling en kunnen ze schadelijke bijwerkingen hebben.

Een aantal studies suggereren dat honing een veilige, effectieve behandeling kan zijn voor hoest als gevolg van URTIs. Studies suggereren dat honing mogelijk effectiever is dan veelgebruikte medicijnen voor het verlichten van URTI-symptomen, vooral hoestfrequentie en -ernst.

4. Kan helpen bij het voorkomen van maagzweren

Maagzweren zijn een van de meest voorkomende aandoeningen bij mensen. Deze zweren vormen zich op de maagwand, wat maagpijn, misselijkheid en een opgeblazen gevoel veroorzaakt. Helicobacter pylori (H. pylori) is een veelvoorkomend type bacterie dat verantwoordelijk is voor de meerderheid van de maagzweren. Onderzoek suggereert dat Manuka honing kan helpen bij de behandeling van maagzweren veroorzaakt door H. pylori.

Een studie onderzocht of voedingsfactoren de aanwezigheid en verspreiding van H. pylori beïnvloedden bij 294 personen tussen 18 en 69 jaar oud. Het bleek dat mensen die meer dan vijf dagen per week honing consumeerden, een aanzienlijk lager risico hadden op H. pylori-infectie dan degenen die niet regelmatig honing consumeerden.

Bovendien hadden degenen die regelmatig honing consumeerden aanzienlijk minder kans op infecties geassocieerd met specifieke stammen van H. pylori die de incidentie van ziekten zoals peptische zweren en maagkanker verhogen.

5. Kan spijsverteringssymptomen verbeteren

Inflammatoire darmziekte (IBD) is een ontstekingsziekte van het maag-darmkanaal. IBD’s,zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn, kunnen leiden tot symptomen zoals diarree, buikpijn, misselijkheid en braken.

Studies hebben aangetoond dat het regelmatig consumeren van Manuka honing kan helpen bij het beheersen van stammen van C.diff, een type bacterie dat ernstige diarree en ontsteking van de darm veroorzaakt.

6. Kan helpen bij de behandeling van symptomen van cystische fibrose

Cystische fibrose is een erfelijke aandoening die de longen beschadigt en ook het spijsverteringsstelsel en andere organen kan aantasten. Het beïnvloedt de cellen die slijm produceren, waardoor het slijm abnormaal dik en plakkerig wordt. Dit dikke slijm verstopt de luchtwegen en kanalen, waardoor ademhalen moeilijk wordt.

Pseudomonas aeruginosa (P. aeruginosa) en Burkholderia cepacia complex (B. cepacia) zijn twee veelvoorkomende bacteriën die ernstige bovenste luchtweginfecties kunnen veroorzaken, vooral bij kwetsbare populaties.

Eén reageerbuisstudie ontdekte dat Manuka honing de groei van deze bacteriën remde wanneer het werd gecombineerd met antibiotica.

Onderzoekers concludeerden dat Manuka honing belangrijk kan zijn bij de behandeling van bovenste luchtweginfecties, vooral bij mensen met cystische fibrose.

Van Manuka honing is aangetoond dat het schadelijke bacteriën aanvalt die bovenste luchtweginfecties veroorzaken bij mensen met cystische fibrose, maar er zijn meer studies nodig.

7. Kan helpen bij de behandeling van acne

Veel factoren, waaronder hormonale veranderingen, slecht dieet, stress en bacteriën veroorzaken acne. De antimicrobiële activiteit van Manuka honing, wanneer gebruikt in combinatie met een product met een lage pH, wordt vaak op de markt gebracht om acne te bestrijden.

Er is echter zeer beperkt onderzoek naar het vermogen van Manuka honing om acne te behandelen.

Echter, één studie onderzocht de effecten van kanuka honing, die antibacteriële eigenschappen heeft vergelijkbaar met die van Manuka honing. Het bleek dat kanuka honing even effectief was als antibacteriële zeep bij het verbeteren van acne.

Verder onderzoek is nodig om Manuka honing een nuttig huismiddeltje voor acne te verklaren.

Veelgestelde vragen

Hieronder staan ​​veelgestelde vragen over Manuka honing.

honing

Is manuka honing veilig?

Voor de meeste mensen is Manuka honing veilig om te consumeren.

Echter, sommige mensen moeten een arts raadplegen voordat ze het gebruiken, waaronder: Mensen met diabetes: Alle soorten honing zijn rijk aan natuurlijke suiker. Daarom kan het consumeren van Manuka honing de bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Degenen die allergisch zijn voor honing of bijen: Degenen die allergisch zijn voor andere soorten honing of bijen kunnen een allergische reactie krijgen na het innemen of aanbrengen van Manuka honing. Zuigelingen: Het CDC adviseert om geen honing te geven aan kinderen jonger dan 12 maanden oud vanwege het risico op botulisme, een type voedselvergiftiging.

Wat is er zo speciaal aan Manuka honing?

Manuka honing heeft antibacteriële, antioxidant en ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan de wondgenezing, hoestverlichting, zweergenezing, spijsvertering en mondgezondheid bevorderen.

Veel culturen hebben Manuka honing eeuwenlang gebruikt voor wondgenezing.

Hoe verschilt Manuka honing van honing?

Manuka honing is een subtype van honing. Het komt van bijen die de Nieuw-Zeelandse Manuka boom bestuiven.

Wie mag geen Manuka honing gebruiken?

Manuka honing is niet geschikt voor zuigelingen, mensen met bloedsuikercontrolestoornissen en mensen met een honingallergie.

Is het OK om elke dag Manuka honing te nemen?

Het dagelijks eten van kleine hoeveelheden Manuka honing zal doorgaans geen negatieve gezondheidseffecten hebben. Echter, honing bevat nog steeds hoge niveaus van natuurlijke suiker, dus matiging is belangrijk.

Conclusie

De unieke antibacteriële eigenschappen van Manuka honing maken het een waardevolle topische behandeling voor wonden. Het versnelt de wondgenezing en helpt infecties te voorkomen en te bestrijden, inclusief die veroorzaakt door antibiotica-resistente stammen. Manuka honing kan ook helpen bij het voorkomen of behandelen van tal van aandoeningen, waaronder inflammatoire darmziekte, maagzweren, parodontale ziekte en hoesten als gevolg van bovenste luchtweginfecties. Meer onderzoek, vooral bij mensen, is nodig om de gunstige eigenschappen van Manuka honing volledig te begrijpen. Maar Manuka honing is over het algemeen een veilige behandelstrategie die de genezing kan versnellen wanneer het wordt gebruikt in combinatie met meer conventionele therapieën.

Leave a Reply