Natuurlijke Steroïden

Natuurlijke steroïden zijn verbindingen die de werking van steroïden, die het menselijk lichaam van nature aanmaakt, nabootsen. Denk hierbij aan hormonen zoals testosteron, progesteron en cortisol. Deze stoffen zijn terug te vinden in diverse planten, kruiden en voedingsmiddelen.

In dit artikel duiken we dieper in de wereld van natuurlijke steroïden. We bespreken wat ze precies zijn, geven enkele voorbeelden en behandelen de mogelijke voordelen, risico’s en veiligheidsaspecten.

Wat Zijn Natuurlijke Steroïden? Het menselijk lichaam maakt van nature steroïden aan, zoals het hormoon testosteron. Dit hormoon speelt een cruciale rol bij het opbouwen van spierweefsel en diverse andere lichaamsfuncties. Wanneer we spreken over natuurlijke steroïden, doelen we op verbindingen uit planten, kruiden en andere natuurlijke bronnen die de werking van menselijke hormonen of steroïden imiteren.

Voorstanders van natuurlijke steroïden stellen dat deze stoffen in het lichaam functioneren als anabole steroïden, die spiergroei en -herstel stimuleren door de productie van testosteron te verhogen. Vaak worden natuurlijke steroïden ook aangeduid als ‘legale steroïden’, en ze worden regelmatig verkocht als een mix van diverse ingrediënten.

Enkele Voorbeelden van Natuurlijke Steroïden Zijn:

  • Creatine: Een aminozuur dat in voedsel voorkomt en effecten heeft die lijken op die van steroïden. Onderzoek toont aan dat creatine de kracht, het vermogen en sportprestaties kan verhogen.
  • Ashwagandha: Een kruid uit de Ayurvedische geneeskunde dat bekend staat om zijn verjongende en revitaliserende eigenschappen.
  • Tribulus Terrestris: Dit kruid bevat stoffen die de werking van testosteron en gerelateerde hormonen zwak kunnen nabootsen.
  • Vitamine D: Deze vitamine is essentieel voor de botgezondheid en kan ook een rol spelen bij spiergezondheid.
  • Zink: Een essentieel spoorelement dat helpt bij de regulatie van spiergroei en -herstel.

Veiligheid en Risico’s Het is belangrijk om te benadrukken dat niet alle producten die als natuurlijke steroïden worden verkocht ook daadwerkelijk veilig zijn. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) waarschuwt dat veel van deze producten verborgen, schadelijke stoffen kunnen bevatten. Het abrupt stoppen met het gebruik van steroïden kan ook diverse bijwerkingen hebben, waaronder slapeloosheid, anorexia en depressie.

Conclusie Hoewel er diverse producten op de markt zijn die beweren natuurlijke steroïden te bevatten, is het van essentieel belang om goed onderzoek te doen en bij twijfel een arts te raadplegen. De veiligheid en effectiviteit van veel van deze producten zijn namelijk niet altijd gegarandeerd. Als je overweegt om natuurlijke steroïden of supplementen te gebruiken, is het raadzaam om eerst met een arts te overleggen.

Natuurlijke steroïden zijn verbindingen die de steroïden nabootsen die menselijke lichamen van nature produceren, zoals de hormonen testosteron, progesteron en cortisol. Ze zijn te vinden in sommige planten, kruiden en voedingsmiddelen. In dit artikel lees je wat natuurlijke steroïden zijn en welke voorbeelden er zijn. Ook worden de mogelijke veiligheidszorgen, voordelen en risico’s van deze stoffen besproken.

Het lichaam produceert van nature steroïden, zoals het hormoon testosteron, om spierweefsel op te bouwen en voor andere belangrijke lichaamsprocessen. Natuurlijke steroïden verwijzen meestal naar verbindingen in planten, kruiden en andere natuurlijke bronnen die menselijke hormonen of steroïden nabootsen. Voorstanders van natuurlijke steroïden beweren dat ze in het lichaam werken zoals anabole steroïden. Dit zijn verbindingen die spieropbouw en -herstel bevorderen door de productie van testosteron te verhogen. Natuurlijke steroïden worden ook wel legale steroïden genoemd en worden vaak verkocht als een mengsel van ingrediënten.

Verbindingen met enig voorlopig bewijs ter ondersteuning zijn onder andere:

Creatine

Creatine is een aminozuur dat in voedsel wordt gevonden en steroïde-achtige effecten heeft. Onderzoeken hebben aangetoond dat het gebruik van creatine gedurende 5-7 dagen aanzienlijk kan verhogen:

  • kracht
  • vermogen
  • werk met meerdere sets van maximale spiercontracties
  • sprint- en voetbalprestaties

Ashwagandha

Withania somnifera, of ashwagandha, is een kruid dat in de Ayurvedische geneeskunde wordt gebruikt voor verjonging en revitalisatie. Een studie uit 2018 gaf gezonde mannen dagelijks 500 mg ashwagandha gedurende 12 weken, terwijl de deelnemers vier dagen per week progressieve weerstandstraining deden. De mensen die ashwagandha namen, ervoeren grotere verbeteringen in zowel onder- als bovenlichaamskracht.

Tribulus terrestris

Verbindingen in Tribulus terrestris, genaamd steroïdale saponinen, kunnen zwak de effecten van testosteron en gerelateerde hormonen nabootsen. Dit kan de spierfunctie en testosteronniveaus verbeteren. Echter, meer onderzoek is nodig om te begrijpen of Tribulus terrestris veilig is en een therapeutisch effect heeft.

DAA

Er is beperkt onderzoek dat suggereert dat D-asparaginezuur (DAA) een rol kan spelen in de productie en afgifte van testosteron. De meeste van deze studies zijn echter uitgevoerd bij dieren. Meer menselijke studies zijn nodig om hun bevindingen te ondersteunen.

Vitamine D

Gezonde circulerende vitamine D-niveaus zijn essentieel voor de botgezondheid. Recent onderzoek suggereert dat het een rol kan spelen in de spiergezondheid. Er is echter meer onderzoek nodig naar deze mogelijke connectie.

ZINK
Zink is een essentieel spoorelement dat helpt bij de regulatie van spiergroei en -herstel. Er is meer onderzoek nodig om de rol van zink in fysieke prestaties te bepalen.

MAGNESIUM
Magnesium speelt een rol in verschillende enzymatische reacties die de spierprestaties tijdens inspanning beïnvloeden. Een studie uit 2019 vond dat het innemen van 400 mg magnesium per dag gedurende 3 weken hielp om spierschade bij 18 professionele wielrenners te verminderen.

DHEA
Dehydroepiandrosteron is een voorlopermolecuul dat het lichaam omzet in de hormonen testosteron en estradiol. Deze verhogen de eiwitproductie en -consumptie, wat op zijn beurt de spiergroei en -kracht verhoogt.

GINSENG
Sommige studies hebben aangetoond dat ginseng bepaalde aandoeningen, zoals diabetes of veroudering, die spierverlies veroorzaken, kan helpen voorkomen.

FENEGRIEK
Er is meer onderzoek nodig naar dit kruid. Een studie bij mannelijke muizen toonde aan dat fenegriek-extract het uithoudingsvermogen en het gebruik van vetzuren tijdens inspanning verhoogde.

SAFED MUSLI
Safed musli is een medicinale plant die in de traditionele Indiase geneeskunde wordt gebruikt om mannelijke seksuele aandoeningen te behandelen. Er zijn meer studies nodig om te begrijpen of het ook de spiermassa, -herstel, uithoudingsvermogen of -kracht kan verbeteren.

5-ALFA-HYDROXY-LAXOGENIN
Hoewel er meer onderzoek nodig is naar deze verbinding, vond een studie bij ratten dat het de productie en het herstel van lichaamsweefsel verhoogde.

Leave a Reply