Clenbuterol… het is niet de meest voorkomende stof ter wereld en veel mensen hebben er nog nooit van gehoord. Maar in Hollywood heeft Clenbuterol de afslankgemeenschap stormenderhand veroverd. Er zijn aanwijzingen dat dit medicijn verantwoordelijk zou kunnen zijn voor veel van Hollywood’s slankste beroemdheden. Hoe dan ook, het is duidelijk dat ‘Clenbuterol afvallen’ een enorm populaire trend is onder beroemdheden en de rijken in Hollywood. Steeds meer vrouwen raken geïnteresseerd en vallen ongelooflijk snel af, en ook atleten gebruiken het om gewicht te verliezen. Met al deze hype en de vermeende razendsnelle resultaten, moet men zich afvragen: is Clenbuterol legaal? En misschien nog belangrijker: is het veilig?
Wat is Clenbuterol?
Clenbuterol is geen steroïde, in tegenstelling tot wat velen denken. Het heeft wel enkele overeenkomsten met steroïden, maar het werkt heel anders. Het behoort tot een groep geneesmiddelen die bekend staan als bèta-2-agonisten. Bèta-2-agonisten lijken qua werking meer op stimulerende middelen. Ze verhogen de hartslag en bloeddruk van een persoon, evenals de transpiratie en natuurlijk de snelheid waarmee je calorieën verbrandt. Deze effecten zijn vergelijkbaar met geneesmiddelen die een sterke toename van adrenaline veroorzaken, zoals amfetaminen. Clenbuterol werd oorspronkelijk gebruikt als bronchodilatator, een stof die de luchtwegen in de longen verwijdt. Het werd gebruikt om astmasymptomen te verlichten. Tegenwoordig wordt het niet meer zo vaak voor dit doel gebruikt en wordt het eigenlijk niet echt officieel gebruikt in medische gebieden vanwege de risico’s die eraan verbonden zijn. In de landen die het therapeutisch gebruik van Clenbuterol nog wel toestaan, is het voor de behandeling van paarden. En als het bij paarden wordt gebruikt, mogen ze later niet in de voedselketen voor menselijke consumptie terechtkomen.
Clenbuterol gebruiken voor gewichtsverlies
Clenbuterol is niet bedoeld voor gewichtsverlies; dat is slechts een onbedoeld effect van het medicijn. Clen is een vrij krachtige katabole stof, wat betekent dat het helpt bij het verbranden van vet, en het is ook anabool, wat betekent dat het de groei bevordert en meer hormonen produceert, net als anabole steroïden. Clenbuterol is vooral populair bij vrouwen omdat het hen de spiergroeiende voordelen van steroïden biedt, maar het produceert niet alle ‘mannelijkheid’ waar anabole steroïden om bekend staan. Anabole steroïden kunnen een verdieping van de stem, overmatige haargroei, acne, een mannelijker lichaamsbouw en andere minder ideale effecten voor een vrouw veroorzaken. Het kan ook worden gecombineerd met andere geneesmiddelen of supplementen om de effecten te versterken. Helaas is er geen onderzoek bij mensen gedaan dat bewijst dat het effectief is als afslanksupplement, maar verschillende dierstudies suggereren dat het vrij effectief is bij het verminderen van vet en het bevorderen van spiergroei.
Leestip: De Beste Anabolen voor Gewichtsverlies
Is Clenbuterol veilig?
Helaas kan Clenbuterol niet echt als veilig worden beschouwd. Het gebruik ervan gaat gepaard met gezondheidsproblemen die in sommige gevallen zelfs ernstiger zijn dan die van steroïden. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom er niet veel onderzoek bij mensen is gedaan naar Clenbuterol: we weten al dat het veel schade kan aanrichten. Voordat je eraan denkt om Clenbuterol te gebruiken, moet je deze bijwerkingen eens bekijken. Er zijn momenteel geen gegevens over de schade die Clenbuterol kan aanrichten bij iemand wiens lichaam nog in ontwikkeling is. Opmerkelijk genoeg staat Clenbuterol er ook om bekend dat het na langdurig gebruik gewichtstoename begint te veroorzaken. Na een paar weken (soms al na een maand) hebben mensen gemerkt dat Clenbuterol stopt met het zijn van katabool en begint met het bevorderen van vettoename.
Clenbuterol overdosis Een overdosis Clenbuterol kan ernstige symptomen veroorzaken die binnen enkele minuten na inname van een te hoge dosis kunnen optreden. Deze symptomen kunnen dagen aanhouden vanwege de lange halfwaardetijd van de stof. Dit is wat er kan gebeuren als je te veel Clen neemt:
- Een extreem hoge hartslag van meer dan 200 slagen per minuut
- Hypokaliëmie
- Hypofosfatemie
- Taurinedepletie
- Ernstige hoofdpijn
- Trillingen
- Ademhalingsproblemen
- Beroertes
Dit betekent dat je potentieel kunt overlijden aan een overdosis Clenbuterol. Is het het risico waard? Ik denk het niet.
Lees ook: Interview met een Clenbuterol gebruiker
Conclusie
Clenbuterol kan en mag niet als een veilige stof worden beschouwd. Sterker nog, we keuren het gebruik ervan helemaal niet goed vanwege de ernstige gezondheidsproblemen die het kan veroorzaken en het feit dat het in een juridisch grijs gebied valt. Dat gezegd hebbende, begrijpen we de aantrekkingskracht van Clen, en we hebben een veel veiliger (en volledig legaal) alternatief genaamd Clenbutrol. Clenbutrol (Zonder E) bootst de effecten van Clenbuterol na met natuurlijke, legale ingrediënten en wordt steeds populairder bij natuurlijke bodybuilders wereldwijd.